Actualitate

150.000 de televizoare au fost reciclate de la deschiderea liniei de către GreenWEEE

Este singura linie de reciclare pentru ecrane plate din Europa Centrală și de Est

150.000 de televizoare și echipamente cu ecran plat au fost reciclate, din mai anul trecut până în prezent, la GreenWEEE, lider de piață în reciclarea deșeurilor electrice și electronice în România. Green WEEE își desfășoară activitatea în fabrica de la Buzău și în cea de la Câmpia Turzii, având o capacitate totală de tratare de 100.000 tone/an, investiția totală fiind de 25 milioane de euro. Aici lucrează peste 400 de angajați.

GreenWEEE este prima companie din Europa Centrală și de Est care dispune de o linie complet dedicată reciclării echipamentelor ce conțin ecrane plate – LCD, plasmă și LED. Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei investiții de 0,5 mil EUR. prin care s-a creat o linie ce permite tratarea a peste 2.500 tone/ an de televizoare și echipamente ce conțin ecrane plate și este conformă cu B.A.T. În legătură cu aceste investiții pentru achiziția celor mai bune tehnologii disponibile în domeniu, director general GreenWEEE, Marius Costache,a declarat: „Tehnologia este în continuă evoluție, punând la dispoziția noastră echipamente din ce în ce mai complexe, dar care au și un conținut de substanțe periculoase. Din acest motiv trebuie să găsim variante sigure și responsabile atunci când aceste echipamente nu mai sunt funcționale. Linia de reciclare echipamente cu ecran plat este o soluție de economie circulară, materialele rezultate în urma procesului tehnologic fiind introduse și folosite de alte industrii, ca materii prime secundare”.

Reciclarea corectă este obligatorie în această tehnologie pentru a asigura siguranța pentru mediul înconjurător având în vedere că  deoarece ea presupune și extragerea unor materiale periculoase întrucât ecranele plate – LCD, plasmă și LED conțin beriliu, cadmiu, plumb, mercur, fiecare dintre acestea putând prezenta riscuri pentru sănătatea umană.

Pentru că LCD-urile conțin tuburi fluorescente CCFL, procesul de tratare se focusează în extragerea substanțelor și materialele periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Restul fracțiilor rezultate: metale și plastice sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul GreenWEEE și apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare.

Compania asigură o reciclare la cele mai ridicate standarde, fiind singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX. Standardul WEEELABEX (www.weeelabex.org) este un certificat european ce stabilește un set de reguli privind colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Green WEEE , un model de afaceri unic

Cu o prezență de 18 ani de activitate pe piața europeană de reciclare, având o cifră de afaceri de 175 milioane de euro și peste 2000 de angajați, Green Group folosește un model de afaceri unic, condus de principiile economiei circulare, oferind servicii care încep de la colectarea deșeurilor până la reciclare și producerea de noi materiale valoroase din deșeuri, realizând astfel o buclă închisă a produsului.

Green WEEE face parte din parcul integrat de reciclare Green Group, alături de: GreenTech (cel mai mare procesator european pentru deșeuri PET), GreenFiber International (lider european in producția de fibră sintetică), GreenGlass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deșeurilor de sticlă), Eltex Recycling (furnizor integrat de servicii de management al deșeurilor) și Green Resources Management (organizație de transfer de responsabilitate pentru ambalaje).

Începând din 2016, Green Group este deținut de Abris Capital Partners, un fond independent de top de private equity, care se concentrează pe oportunităţi mid-market în ţările din Europa Centrală şi de Est (CEE), cu investiții de capital de peste 1,2 miliarde EUR.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker