Actualitate

12 muschetari în frunte cu Clotilde, duel cu Cocorico

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, de această dată în calitate de persoană fizică, cere în instanță, alături de 11 vecini, anularea unor autorizații de construire emise de Primăria Capitalei, care vizează construirea unei clădiri de birouri pe strada unde locuiește. În primă instanță aceasta a pierdut procesul, dar Curtea de Apel București a decis rejudecarea cauzei.

Totul a început în decembrie 2020, când 13 persoane fizice, printre care se numără Clotilde Armand și soțul ei, Sergiu Morariu, au chemat în judecată, la Tribunalul București, pe Primarul General al municipiului București și pe SC Aaylex Management SRL, în prezent Aaylex One SA, ce deţine brandul de produse din carne de pui Cocorico, unul dintre cei mai mari jucători din piața românească a cărnii de pasăre. Aceștia au solicitat ca instanța să dispună anularea Autorizației de construire 496/1868781/21.09.2020, emisă de Primarul municipiului București pentru imobilul situat în strada Roma, nr. 48, Sector 1, București. În motivare, reclamanții au arătat că, în baza unei alte Autorizații de construire, emise în data de 27 februarie 2020, s-au demarat lucrări de construcție la imobilul menționat cu următorul obiectiv: „continuare lucrări, modificări interioare la fațade, împrejmuire și organizare de șantier, în imobil de birouri”. Ulterior, prin sentința civilă nr. 2203/19.06.2020 s-a dispus suspendarea executării Autorizației din 29.01.2020. Cu toate acestea, lucrările de construcție au continuat și după pronunțarea sentinței în data de 19.06.2020, deși beneficiarul lucrărilor a fost notificat, încă de la momentul pronunțării soluției, așa cum a rezultat din Notificarea nr. 06-2328/19.06.2020.

În cele din urmă, în data de 14.07.2020 lucrările au fost sistate, potrivit celor declarate de către reclamanți. Între timp, Cocorico a solicitat primarului municipiului București emiterea unei noi Autorizații de construire pentru  „lucrări de punere în siguranță în regim de urgență a imobilului, a amplasamentelor imobilelor învecinate și a infrastructurii rutiere”. Așa se face că la data de 21 septembrie 2020 a fost emisă o nouă Autorizație cu valabilitate 12 luni, motiv pentru care în data de 12 octombrie 2020 a fost afișat panoul aferent noii autorizații și au reînceput lucrările.

„Numai că reclamanții au constatat că lucrările reluate în data de 12.10.2020 nu au fost de punere în siguranță a imobilului sau a vecinătăților, ci unele de construire a unui nou imobil; astfel, în data de 13.10.2020 au fost descărcate cantități mari de fier beton, în data de 15.10.2020 s-a turnat ciment din peste 30 de cife de beton, iar în data de 16.10.2020 s-a montat fier beton la  stâlpii de rezistență ai parterului imobilului.  Potrivit reclamanților, autorizațiile anterioare ce vizau imobilul respectiv au fost emise pentru un imobil cu destinația de locuințe, în timp ce imobilul ce urmează a fi construit va avea ca destinație clădire de birouri. Pe de altă parte, construcția pentru care a fost aprobată continuarea lucrărilor este demolată”, relatează justnews.ro.

Reclamanții au mai declarat faptul că motivul pentru care Aaylex One a obținut această nouă autorizație de construire a fost pentru a anihila suspendarea construirii. Aceștia sunt de părere că o astfel de clădire – cu regim de înălțime S+P+2E+3ER – nu ar fi potrivită pentru zona respectivă, întrucât în zonă nu sunt locuințe destinate birourilor. În opinia reclamanților, prin raportare la prevederile Legii nr. 50/1991, se impunea obținerea acordului vecinilor pentru emiterea autorizației de construire. În plus, reclamanții au remarcat faptul că imobilul aflat în construcție este situat în Zona Protejată Bonaparte-Mora nr. 49 (cu grad de protecție maxim), împrejurare ce impunea anumite restricții în raport de necesitatea respectării funcționalității zonei.

Tribunalul București a venit cu o primă soluție abia în vara anului 2021, în care preciza: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei de interes. Respinge cererea de chemare în judecată ca lipsită de interes. Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Respinge cererea pârâtei AAYLEX MANAGEMENT S.R.L. de obligare a reclamanţilor la plata cheltuielilor de judecată ca nedovedită. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti-Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 07.06.2021.”

Soluția i-a nemulțumit atât pe reclamanți, cât și pe Aaylex One, motiv pentru care a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel București (CAB). La mijlocul lunii trecute, o instanță de judecată de la Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal a CAB a pronunțat următoarea soluție: „Respinge excepția nulității recursului. Admite recursul. Casează în parte sentința recurată și trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță. Menţine soluţia referitoare la excepţia lipsei calităţii procesual active. Definitivă. Pronunțată azi, 16.12.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței. Document: Hotărâre  3272/2022  16.12.2022”.

SC Aaylex Management SRL a devenit Aaylex One în anul 2021, în urma unei fuziuni. De atunci, Avicola Buzău și alte 15 societăți care fac parte din grupul Aaylex funcționează prin fuziune, după ce au fost dizolvate fără să intre în lichidare, iar capitalul social a fost transferat către o nouă societate, respectiv Aaylex One. Amintim că grupul Aaylex deţine brandul de carne şi produse din carne de pui Cocorico, unul dintre cei mai mari jucători din piața românească a cărnii de pasăre.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker