Economic

10 trucuri eficiente prin care poți începe să economisești bani

Vrei, nu vrei, la un moment dat în viața ta poate apărea o situație în care vei avea nevoie de o sumă de bani: fie îți dorești să pleci într-o vacanță, fie să îți cumperi un obiect mult visat sau să investești într-un proiect personal. În astfel de momente, o sumă de bani pusă deoparte se poate dovedi soluția salvatoare. Chiar dacă să economisești bani ți se pare o situație provocatoare, în general, te sfătuim să încerci să îți restrângi cheltuielile pentru că nu se știe niciodată când vei avea nevoie de un fond de urgență pentru situații neprevăzute. Mai jos îți oferim 10 trucuri eficiente pe care să le ai în vedere atunci când te hotărăști să pui bani deoparte.

  1.   Vinde cărțile de care nu mai ai nevoie

Cu toții avem prin casă lucruri care nu ne mai folosesc și care au ajuns să reprezinte doar obiecte de decor. Unele dintre acestea sunt cărțile din bibliotecă. Scopul cărților este acela de a circula și de a fi citite de cât mai multe persoane, așa că dacă ai cărți de vânzare și vrei să obții rapid o sumă de  bani pe care să o pui deoparte pentru alte investiții, ia legătura cu un anticariat din București. Într-un anticariat vei găsi specialiști în evaluarea volumelor din orice domeniu, care îți vor putea achiziționa cărțile la prețul corect.

  1.   Monitorizează-ți cheltuielile

Este bine să ai o evidență zilnică a fiecărei achiziții pe care o faci. Astfel, vei putea să îți menții bugetul sub control iar la final să tragi linie cu toate cheltuielile înregistrate în luna respectivă. Pentru a-ți fi mai simplu poți să-ți instalezi o aplicație gratuită pe telefon care să înregistreze și să raporteze toate cheltuielile pe care le faci. În acest mod, vei putea face diferența între achizițiile esențiale și cele la care poți renunța.

  1.   Plătește-ți cumpărăturile în numerar

Când vrei să faci o achiziție pentru care trebuie să scoți bani din buzunar, s-ar putea să ai o reținere, mai ales dacă aceasta nu se afla pe lista cu bugetul planificat pentru o anumită lună. Plata cash te ajută să ții sub control sumele de bani cheltuite și în plus scapi și de unele comisioane inutile practicate de bănci. 

  1.   Evită împrumuturile

Chiar dacă împrumutul poate părea la un moment dat o soluție viabilă pentru a obține bani, acesta se poate dovedi complet ineficient, mai ales că el se va adăuga pe lista de datorii, ceea ce se va reflecta într-o scădere dramatică a bugetului. Împrumută-te doar dacă este absolut necesar, altfel încearcă să-ți controlezi cheltuielile și să te ții de bugetul fixat.

  1.   Fă-ți liste de cumpărături

De fiecare dată când mergi la supermarket sau într-un mall pentru a face cumpărături, gândește-te dacă chiar ai nevoie de toate lucrurile pe care le adaugi în coș. Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție să arunci mâncare sau să-ți cumperi haine pe care nu le-ai purtat niciodată ori de prea puține ori. Data viitoare, ia în calcul aceste aspecte când vrei să cumperi anumite lucruri. S-ar putea să fie doar risipă de bani.

  1.   Gătește acasă în loc să mănânci în oraș

 Chiar dacă poți invoca lipsa timpului, astăzi găsești online o mulțime de rețete pe care le poți prepara rapid și cu ingrediente naturale. Când gătești acasă, pe lângă economisirea banilor, ai și satisfacția că ai făcut un preparat cu mâna ta.

  1.   Ia-ți un al doilea job

Dacă programul de la locul de muncă îți permite, poți să-ți cauți un job part-time sau să lucrezi câteva ore din săptămâna la un proiect pe termen scurt. O soluție ar fi și să-ți iei ore suplimentare la serviciu, în funcție de suma de bani pe care vrei să o pui deoparte.

  1.   Redu facturile la utilități

Când pleci de acasă, poți reduce temperatura termostatului, pe timp de iarnă, de exemplu, sau poți opri dispozitivele pe care nu le folosești.

  1.   Renunță la abonamentele care nu-ți mai trebuie

Uneori, este foarte posibil ca banii din contul tău să se ducă pe abonamente pentru servicii pe care de fapt nici nu le mai folosești. Fie că este vorba de un abonament la sală, la o revistă sau la un curs pe care nu l-ai mai frecventat, încearcă să ții o evidență a acestora și să te gândești dacă ai cu adevărat nevoie de ele. 

  1.   Renunță la cafelele scumpe din fiecare zi

Poți să-ți prepari singur cafeaua, chiar la tine acasă, și vei vedea cum economisești semnificativ.

În concluzie, dacă te hotărăști să urmezi sfaturile de mai sus, îți recomandăm ca banii economisiți să ajungă fie la bancă, fie într-un seif personal. Astfel, te asiguri că nu vei cădea pradă unor cheltuieli impulsive. 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker