Angajatii romani se declara din ce in ce mai nemultumiti de conditiile actuale de la locul de munca, motiv pentru care cei mai multi se gandesc sa renunte la job-ul actual sau iau in calcul o schimbare de cariera.

Potrivit unui studiu realizat de cei de la Best Jobs, doi din 5 romani se gandesc sa isi schimbe locul de munca in acest an, iar 1 din 5 angajati crede ca lucreaza intr-un domeniu nepotrivit si vrea sa isi schimbe complet cariera. De asemenea, exista si romani care iau in calcul un job in strainatate.

De ce vor romanii sa plece de la actualul loc de munca?

Cel mai important motiv pentru care romanii se gandesc sa isi caute un nou loc de munca este lipsa unui salariu motivant, urmat de nevoia de a-si schimba angajatorul si echipa cu care lucreaza. In plus, un loc de munca in care nu este sprijinita dezvoltarea personala este vazut cu ochi rai de angajati.

La polul opus, atunci cand evalueaza o oportunitate de job, romanii se uita in primul rand la pachetul salarial si la beneficiile extra-salariale, dar si la programul de lucru. Pe lista se mai afla proximitatea de casa, posibilitatile de dezvoltare si de avansare in cariera, tichetele de masa si primele de sarbatori.

Tendinte pe piata muncii in 2019. La ce trebuie sa fie atenti angajatorii

Printre principalele elemente care asigura retentia angajatilor se numara pachetul salarial, programul flexibil de munca, beneficiile extra-salariale si siguranta locului de munca.

Atunci cand vorbim despre programul de lucru, angajatorii trebuie sa stie ca acest criteriu se afla pe acelasi loc cu salariul. Astfel, flexibilitatea, posibilitatea de a lucra de acasa si zile mai multe de concediu sunt elemente importante luate in calcul de romani.

De asemenea, angajatii prefera locurile de munca care pun pret pe dezvoltarea personala si ofera traininguri. Ca urmare a acestui trend, tot mai multe companii fac parteneriate cu 7card si Bookster. In plus, sunt vazute cu ochi buni si firmele care se ingrijesc de sanatatea salariatilor prin abonamente la clinici medicale si stomatologice, cum este clinica stomatologica Dentfix. Un plus, este dat de spatiile de recreere de la munca, telefonul de serviciu sau cafeaua/apa oferita gratis.

Lupta cu sistemul public

O lupta importanta pe care o dau companiile din Romania este cu sistemul public, pentru ca majorarea salariilor din sectorul bugetar ii face pe multi romani sa se indrepte catre acest sistem. In aceasta situatie, firmele raman cu tot mai multe posturi neocupate.

Chiar daca mediul privat ofera mai multe oportunitati, siguranta locului de munca, salariile de la buget si un sistem economic instabil, fatal unei companii private, ii determina pe multi romani sa se angajeze la stat.

Piata muncii din Romania se confrunta cu o grava lipsa de personal, iar angajatorii trebuie sa atraga nu atat prin salariu, cat si prin beneficii si bonusuri, precum servicii medicale, prime in bani, tichete de masa sau flexibilitate la locul de munca. Nu in ultimul rand, companiile trebuie sa arate deschidere si sustinere fata de angajati, prin diferite programe de formare si cursuri.

Sursa foto: Shutterstock.com

DISTRIBUIȚI
loading...