Economic

Spațiu destinat producătorilor în Piața Centrală

Consumatorii autohtoni au început în ultimii ani să se orienteze din ce în ce mai mult către legumele românești.  Nici nu este de mirare având în vedere că produsele autohtone sunt de cele mai multe ori cu gust, un indicator pentru omul care merge la piață că sunt crescute fără prea multe chimicale. De altfel, rezultatele analizelor de laborator  efectuate recent de Autoritatea Națională Fitosanitară, care a prelevat până în prezent un număr de 401 probe de tomate autohtone de la producătorii înscriși în Programului guvernamental de sprijin pentru tomate 2019,  confirmă faptul că legumele și fructele din producția autohtonă întrunesc standardele de calitate și nu prezintă risc pentru consumatori.

 

Unii comercianți au sesizat tendința pieței așa că au găsit o „soluție” deloc onorabilă de a se adapta la cerințele clienților folosind etichete mincinoase, care să indice consumatorului că respectivul produs nu este de import.

Pentru a se evita confuziile de acest gen conducerea Direcției Agricole a discutat cu re­prezentanții Administrației Piețelor să pună la dispoziția producătorilor un spațiu care să fie de minim 40% din suprafața Pieței. „Prin Legea 145 am impus Administrației Piețelor din județul Buzău să aibă un spațiu de minim 40% din toată suprafața de comercializare a piețelor  pe care să le pună la dispoziția producătorilor. Asta înseamnă că produsele de la țărani, de la producători, ajung direct la piață, și de aici pe masa cumpărărtorilor”, spune directorul Direcției Agricole Buzău, dr. ing. Cosmin Florea.

Prin această măsură sedorește eliminarea interferențelor între produsele producătorilor și ale comercianților, iar consumatorii pot cumpăra produsele în cu­noștință de cauză.

2 Comentarii

  1. Este o idee foarte bună și cred că va fi acceptată de toți cumpărătorii buzoieni ! Problema este cum va fi delimitată de ” ceilalți ” vânzători de legume – printr-un perimetru încercuit, prin loc oferit la o margine a Pieții centrale, printr-un afișaj multiplu,? – știut fiind că la un moment dat legumele din import vor ” imita ” pe cele autohtone … In cazul tomatelor – mai ales – important e nu numai întreținerea românească a produsului, calitatea pământului, udatul la timp sau alte lucrări – ci SAMÂNTA , fiindcă cei mai mulți localnici pun în brazdă semințe olandeze …

  2. Problema nu tine de domeniul legislativ,ci de aplicarea legii.
    Concret,cine si cum determina veridicitatea acestor „producatori” si implicit,a produselor propuse spre vanzare !

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker