Politic

Să ne reamintim de parlamentarii de import / Primul senator parașutat la Buzău datorează statului o chirie de 230.000 de euro pentru o vilă cu nouă camere

Dacă ultimii parlamentari de Buzău din import sunt încă vii în conștiința publică, cei mai vechi par a fi dați uitării de buzoieni. Social-democrații Eugen Nicolicea și Eugen Orlando Teodorovici se dau încă în bărci la greu în Parlament, respectiv în Ministerul Finanțelor, dar și pe micile ecrane, iar liberala Doina Tudor și-a încheiat cariera politică după o plimbare cu cătușele la mâini. În schimb, nume precum Gelu Voican Voiculescu, ­Ghe­orghe Ceaușescu, Mihail Bălănescu ori Cornelui Pascu par a fi șterse de negura vremurilor.

Primul senator de import care a reprezentat Buzăul în Legislativ este Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, în prezent trimis în judecată în Dosarul Revoluției, cel care susține că ar fi victima unei răzbunări politice a preșe­dintelui Iohannis și care spune că a afirma că el și Ion Iliescu au ordonat uciderea a peste 800 de oameni este ,,o blasfemie”.

Ca persoană privată, de data aceasta, Voican Voiculescu refuză de zece ani să plătească chiria stabilită prin lege pentru o locuință proprietate a Regiei Autonome Admi­nistrația Protocolului de Stat (RAAPPS) și a ajuns să datoreze statului 230.000 de euro. El ar trebui să plătească chirii, penalități și dobânzi în valoare totală de 230.000 de euro pentru patru ani de folosiță fără contract a locuinței de protocol din cartierul Primăverii, potrivit judecătorilor, scrie Cetățeanul.net, citat de ,,Newsweek România”.

Gelu Voican Voiculescu stă în casa statului din anul 2001, când a semnat un contract de închiriere. Plătea atunci 1.464.411 de lei vechi, adică 146 lei pe lună. Fostul vicepremier a pierdut, în primă instanță, dreptul de a ocupa o vilă din cartierul Primăverii compusă din nouă camere în suprafață de 133 metri pătrați și dependințe în suprafață de 158 metri pătrați. Deși în contract scria că prețul chiriei poate suferi modificări, în 2008, când acest lucru s-a și întâmplat, Gelu Voican Voiculescu nu a mai recunoscut noua chirie care a fost majorată substanțial.

„Singura apărare formulată de către pârâtul Gelu Voican Voiculescu este, în esență, faptul că reclamanta a majorat cuantumul chiriei în mod nejustificat în raport de noile dispoziții legale, ­res­pectiv OUG nr. 9/2008. Or, cu privire la acest aspect, pârâtul avea la îndemână alte mijloace pentru a clarifica situația cuantumul chiriei, soluția nefiind nicidecum neplata niciunei sume de bani cu titlu de chirie deși folosea în continuare locuința de care beneficia în temeiul contractului de închiriere nr. 7303 din data de 23.08.2001”, se arată în motivarea judecătorilor.

Pe 8 aprilie 2019, Gelu Voican Voiculescu a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției din 1989 sub acuzația de comitere de crime împotriva umanității. În martie 2018, el a fost numit director al Institutului Revoluției, instituție din subordinea Senatului României. Pentru această funcție Voican Voiculescu încasează 7.359 de lei lunar.
Gelu Voican-Voiculescu s-a născut pe 8 februarie 1941, în București, și a fost viceprim-ministru în guvernul provizoriu Petre Roman (1989-1990). De asemenea, a fost senator de Buzău în le­gislatura 1990-1992, ales pe listele Frontului Salvării Naționale, precum și ambasador în Tunisia și Maroc. El a asistat la execuția soților Ceaușescu în decembrie 1989, la Târgoviște și s-a ocupat de îngroparea lor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker