Camera Deputaților a votat favorabil, în calitate de for decizional, cu 220 de voturi din 250 deputați prezenți, proiectul de lege privind desființarea Societății Naționale „Cai de Rasă” S.A. și preluarea patrimoniului acesteia de către Regia Națională a Pădurilor. Acest act normativ, inițiat de către ­de­putatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, prevede înființarea Direcției de creștere, exploatare și ameliorare a cabalinelor ca unitate cu personalitate juridică specia­lizată în structura organizatorică a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

„Era necesară modificarea aceasta, deoarece Romsilva nu este eligibilă, conform legilor aplicabile, să acceseze fonduri europene în domeniul ­mo­dernizării și dezvoltării activității agricole. Prin înființarea acestei direcții cu activitate strict în domeniul agriculturii și acti­vităților conexe acesteia, se creează premisele necesare accesării de fonduri europene pentru moder­nizarea infrastructurii, modernizarea exploatațiilor agricole, modernizarea bazelor sportive, informatizarea activității, inclusiv pentru conservarea patrimoniului cultural și istoric reprezentat de cele mai vechi herghelii românești atestate documentar de peste 130 de ani, respectiv Herghelia Rădăuți, Herghe­lia Lucina, Herghelia Sâmbăta de Jos”, spune Dănuț Păle.

Hergheliile de stat din România sunt administrate de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva începând cu anul 2002, iar sistemul de creștere este structurat pe un număr de 12  herghelii și patru depozite de armăsari.

„Caii de rasă sunt valori ale patrimoniului României. Resursele genetice ale acestora trebuie conservate, industria hipică ­autoh­tonă trebuie dezvoltată, iar activitățile ecvestre competitive trebuie relansate. Lipițanul, Huțulul, Semigreul românesc sau Calul de Bucovina sunt rase românești de o importanță extraordinară în elita hipică mondială, iar în hergheliile de stat se găsesc și Pur sânge englez sau Pur sânge arab. Hergheliile și depozitele de armăsari au nevoie să își eficientizeze activitatea și să fie exploatate pentru a le fi dezvoltat potențialul. Și pentru toate acestea este nevoie de fonduri, fonduri care sunt disponibile și pot fi accesate la nivelul Uniunii Europene și asta am dorit prin acest act normativ: crearea posibilităților de îmbunătățire”, precizează deputatul social-democrat de Buzău Dănuț Păle.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. hotariti-va avem nevoie de fonduri europene sau europa e rea?ca daca-l auzi pe primul social democrat
    ai zice ça nu ne trebuie

  2. In sfarsit dl Pale a ajuns pe domeniul sau. Sper sa fie de bun augur pentru armasarii de rasa ai tarii.

Comments are closed.