Actualitate

Mai multe bilete de tratament pentru pensionarii buzoieni, dar  insuficiente faţă de numărul de cereri

Foarte mulţi buzoieni se prezintă în audienţă la directorul Casei Judeţene de Pensii Buzău, o parte dintre cereri referindu-se la obţinerea unor bilete de tratament cu gratuitate.

În proporţie de 50% cererile lor au fost soluţionate favorabil, mare parte prin demersurile pe care condu­cerea Casei Judeţene de Pensii le-a făcut către Casa Naţională. „Audienţele au fost soluţionate favorabil peste 50% dintre cazuri; s-au făcut solicitări la Casa Naţională, care printr-o redistribuie din partea judeţelor, pot acorda în limita acestor şapte zile bilete suplimentare care pot fi date celor care solicită acest lucru”, spune directorul CJP Buzău, Carmen Androne.

Din păcate sunt şi beneficiari care nu se prezintă să ridice biletele de tratament pentru perioada în care sunt repartizaţi. În aceste condiţii ei riscă să rămână fără bilete în anul respectiv.

Pentru cei care au primit aprobarea unii bilet de tratament şi nu se prezintă la Casa Judeţeană de Pensii să îşi ridice biletul şi nici nu anunţă compartimentul de gestiune bilete de tratament, biletul acestuia poate fi alocat altui solicitant. Biletul este considerat disponibil dacă persoana care are aprobarea nu s-a prezentat cu şapte zile înainte de începerea seriei, iar biletul acesta care este redistribuit; se redistribuie tot în funcţie de criteriile aprobate de CNASP prin ordinul preşedintelui Casei. ,,În situaţia în care se refuză biletul de tratament de persoana care a obţinut un astfel de bilet de tratament, aceasta pierde dreptul de a beneficia  în anul respectiv de un alt bilet. Trebuie să se ştie acest aspect pentru că aici mai sunt probleme. Beneficiarii nu înţeleg că nu poate să-i mai fie realocat un astfel pentru că apare în baza electronică la nivel de Casa Naţională ca şi cum ar fi luat acest bilet”.

Repartizarea biletelor se face de un program informatic

În ceea ce priveşte ­moda­litatea de întocmire a ordinii de ierarhizare a cererilor şi repartiţia  acestora,  directorul Casei  Judeţene de Pensii spune că ordinea de ierar­hizare a cererilor prin care se solicită un bilet de tratament este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri, punctaje care sunt calculate automat la nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice printr-un program informa­tic.

„Casele Teritoriale de Pensii nu pot interveni prin nicio modalitate în această ordine. Automat listele cu beneficiarii de astfel de bilete sunt extrase din această aplicaţie  informatică în urma procesării acestui sistem soft şi listele sunt afişate pentru toate casele teritoriale de pensii pe site-ul fiecărei instituţii. Asta ca să eliminăm orice suspiciune în ceea ce priveşte modalitatea de aprobare şi de acordare a acestor bilete. În ceea ce priveşte cuantumul contribuţiilor solicitanţilor pe categoriile menţionate pentru pensionari există această facilitate că se plăteşte 50% din cuantumul brut al veniturilor unui pensionar, iar în cazul în care contribuţia individuală calculată depăşeşte valoarea integrală a unui bilet se plăteşte ­va­loarea integrală a unui bilet.

Există, de asemenea, posibilitatea acordării unor bilete gratuite, fără contribuţie, ­anumitor categorii de pensionari şi beneficiari a unor legi speciale şi care, de asemenea pot beneficia de aceste gratuităţi numai în limita unor locuri bine definite în sensul că se acordă un număr de locuri pentru fiecare sediu tot de către Casa Naţională de Pensii Publice”, mai spune directorul Casei de Pensii, Carmen Androne.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker