Cultură

Lucrările regretatului Liusic Vrapciu, readuse în atenția publicului la 26 de ani de la moartea artistului

Foști prieteni, admiratori și foști colegi ai regretatului artist plastic Liusic Vrapciu au luat parte, săptămâna trecută, la verni­sajul expoziției „Conexiune în Brahma”, un eveniment ce readuce în atenția publicului lucrările artistului care a încetat din viața la vârsta de 40 de ani, acum 26 de ani. Creațiile sale de pictură și grafică au fost readuse pe simeze în oglindă cu cele ale lui Vladimir Păun, ginerele cunoscutului artist. Absolvent al Facultății de Arhitectură, Vladimir Păun mărturisește că a gândit acest eveniment ca pe un omagiu adus pentru cel care l-a inspirat în arta plastică.

O parte din lucrările lui Liusic Vrapciu prezente în expoziție fac parte din colecția Muzeului Județean, iar altele provin din colecții private. Operele de pictură și grafică ale celor doi artiști plastici descriu foarte bine un prezent apropiat în care ceea ce este frumos este și adaptabil nevoilor de zi cu zi, în designul interior, gustul fiind modelat continuu de particularitățile prezentului.

„Vladimir Păun simte nevoia să închidă cercul familiei”

„Încerc ca prin această expoziție să creez un nou val de emoție și să ­rea­ducem în atenția publicului artiști care nu mai sunt printre noi, care au plecat prea devreme”, a declarat Vladimir Păun.

Despre expoziția „Conexiune în Brahma” a vorbit și curatorul ei, conf. univ. dr. Ion Anghel.

„Consider că Vladimir Păun simte nevoia să închidă cercul familiei, să o readucă din lumi împrăștiate și să completeze prin faptă ceea ce înaintașul său, Liusic Vrapciu, a început acum mulți ani. Desigur că nu este vorba despre închiderea unui drum, ci de a-l trece pe harta culturii. Am convingerea că nu peste mult timp acest drum nu va rămâne unul de interes local, ci va fi parcurs intens până va ajunge o magistrală, sperăm, de pelerinaj artistic”, a declarat conf. univ. dr. Ion Anghel, curatorul expoziției.

„Va rămâne în amintirea noastră ca un boem, un frumos nebun” 

Unul dintre prietenii regretatului artist, care a ținut să vorbească despre amintirile care i le poartă lui Liusiuc Vrapciu, a fost buzoianul Bebe Țânțăreanu.

„Vă vorbesc în calitate de prieten. Când mă gândesc la lungile nopți când discutam despre toate și despre nimic, mă cuprinde nostalgia și aproape îmi dau lacrimile. El a plecat prea devreme, la vârsta de 40 de ani, în 1993, dar va rămâne în amintirea noastră ca un boem, un frumos nebun chiar dacă noi nu avem un mare oraș, dar ne place să credem că avem un oraș capitală culturală”, a declarat Bebe Țânțăreanu.

„Îmi aduc aminte că Liusic avea totdeauna la îndemână, pe masă, alături de pahar, creioanele și tușul. Desena încontinuu. Era un foarte mare desenator”, a completat artistul Florin Menzopol, unul dintre cei mai apreciați artiști ai UAP Buzău.

Expoziția va fi deschisă până pe 28 mai și va putea fi vizionată în sala de Expoziție Temporară.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker