În perioada 16-26 iulie, între ora 9,00 și ora 12,00, la nivelul județului Buzău se vor face testări ale Sistemului RO-ALERT. Activitatea are scopul de a examina fun­cționarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone. Testarea va fi făcută de specialiștii din Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. „Telefoanele confi­gurate pentru recepția me­sajelor RO-ALERT, care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru  tes­tare, vor recepționa următorul mesaj: <TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție>. Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile”, transmit reprezentanți ISU.

Ce recomandări au specialiștii pentru buzoieni

Pentru a primi mesajele transmise de IGSU și structurile sale teritoriale, specialiștii au unele recomadări pentru buzoieni.

„Recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile”, informează Biroul de Presă al ISU Buzău, care dă asigurări cu privire la necesitatea derulării acestor activități de testare a sistemului.

Ce este Sistemul RO-ALERT

Sistemul RO-ALERT a devenit funcțional din septembrie 2018, iar de la acea dată și până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale, precum fenomene meteorolo­gice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși).

Sistemul RO-ALERT per­mite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării și alarmării populației în situații de urgență, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecției în caz de urgență majoră.

Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se afla in acele zone.

 Când se transmit mesaje RO-ALERT?

Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care ame­nință grav comunitățile.

Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea me­sajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

„Nu este nevoie sa aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT”, spun specialiștii ISU Buzău.

Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea _Configurare telefon_, de pe portalul www.ro-alert. Ro