Două crescătoare de câini din comuna Cernătești, una în Aldeni și alta în Zărneștii de Slănic, continuă se dea bătăi de cap autorităților și să facă greutăți vecinilor pentru care traiul zilnic în preajma adăposturilor improvizate a devenit de nesuportat.

La aproape un an de ultimul control, făcut de o comisie condusă chiar de prefectul Carmen Ichim, nu s-a schimbat mai nimic, deși autoritățile au cerut mutarea câinilor. Dacă la Daniela Săndoiu lucrurile tind să intre pe făgașul normal, aceasta urmând să mute câinii pe un teren din altă localitate, departe de zona locuită, la Daniela Mircea mizeria și mirosul de nesuportat fac în continuare casă bună. Curtea în care sunt crescuți zeci de câini care s-au înmulțit na­tural este un focar de infecție unde puii devin hrană pentru câinii maturi. Un astfel, de episod a fost surprins marți dimineață, de un localnic care ne-a transmis imagini revoltătoare de pe proprietatea acesteia. Un pui de câine zace fără suflare în curtea Danielei Mircea. Nu se știe dacă este mort de foame sau a fost ucis de câinii maturi. Iar vecinii spun că, episodul este unul obișnuit și că în pofida reclamațiilor depuse de-a lungul timpului, nu s-a luat nicio măsură concretă.

,,Este o gălăgie infernală, un miros greu de suportat, nu putem dormi noaptea. Ne-am îmbolnăvit toți cei care locuim în ­preaj­mă. Avem documente doveditoare. Am făcut zeci de sesizări, toată lumea ne dă dreptate, dar nu se ia nicio măsură. Vin, constată și pleacă. Li se dau amenzi, dar ei le contestă sau le plătesc și rămân în conti­nuare aici. Nu se poate așa ceva. Nu se poate trăi în halul ăsta”, a declarat unul dintre vecini.

Ultimul control al autorităților competente s-a lăsat vinerea trecută cu noi amenzi pe care, cel mai probabil, Daniela Mircea le va contesta în instanță sau le va plăti dacă pierde procesele, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte sancțiuni din trecut. Așa-zisa iubitoare de animale nu a putut face nici acum dovada respectării condițiilor legale pentru asigurarea normelor de protecție a mediului sau ale siguranței animalelor pe care le ține captive în curte și în casa devenită o ruină. Membrii comisiei, formată din reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului de Poliție Județean, DSVSA, DSP, Garda de Mediu și Primăria Cernătești, au constatat neregulile din afara curții, au sancționa­t-o din nou și au plecat, lăsând pe seama Primăriei Cernătești să rezolve situația, aceasta după ce primarul s-a angajat că i se va da un teren, pentru folosință gratuită pe 20 de ani, unde să mute animalele.

,,La data controlului comisia a constatat, din vizualizarea perimetrului exterior al proprietății, urmatoarele: Animalele, în jur de 90 cap. (câini și pisici) sunt libere în curte, neexistând țarcuri și padocuri corespunzătoare, cu episoa­de de agresivitate între ele și cu posibilitate de înmulțire necontrolată;

Totodată, din discuțiile purtate atât cu proprietarul animalelelor, cât și cu persoanele din vecinătatea adăpostului, a rezultat faptul că Dna Mircea Daniela hrănește animalele o dată pe zi, locuind în fapt în Mun. Buzău, neasigurându-le atenție și îngrijire corespunzătoare. Având în vedere numărul mare de câini deținuți în prezent de d-na Mircea Daniela, mirosul și zgomotul provenit de la aceștia creează un disconfort vecinătăților; Starea de curățenie în ­in­cinta proprietății s-a degradat considerabil față de controlul precedent, exi­stând dejecții dispersate pe sol în incinta gospo­dăriei; Nu s-a respectat măsura de reamplasare a adăpostului de animale (90 cap.) aparținând Fundației Semper Fidelis 2009, reprezentată de Dna Mircea Daniela, ce a avut termen de remediere 30.05.2019, astfel încât să fie respectate distanțele ­mi­nime de protecție sanitară între teritoriile protejate și adăpostul de animale care produce disconfort și riscuri asupra sănătății populației asa cum este prevăzut în articolul 11. alin.1 (minim 100 m) din Ord. Ministerului Sănătății nr. 119/2014 cu modificările și completările ulterioare pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. (…) D-na Mircea Daniela din sat Zărneștii de Slănic, Comuna Cernătești a fost sancționată contravențional în conformitate cu Legea 205/2004. art. 26 . lit. a. pct. 1. în valoare de 3000 lei pentru creșterea, îngrijirea și adăpostirea necorespunzătoare a unui număr de 90 cap. (câini și pisici), fără țarcuri și padocuri corespunzștoare, animalele fiind libere în gospodărie.

– Fundația Semper Fidelis reprezentată prin D-na Mircea Daniela din sat Zarneștii de Slănic, Comuna Cernătești a fost sancționată cu amendă în valoare de 25.000 lei conform HG nr.857/2011 art.4 lit.B de către inspectorii DSP Buzău  pentru neindeplinrea măsurilor, recomandărilor și a termenelor stabilite în PV nr. 290 din 29.01.2019.

– D-na Mircea Daniela din sat Zărneștii de Slănic, Comuna Cernătești a fost sancționată cu amenda contravențională pentru încălcarea art. 94. alin.1. lit G. faptă sancționată de art. 96. alin. 3 pct 9 din OUG 195/2005 privind protecția mediului, pentru nerealizarea masurilor impuse la controlul anterior”, se precizează în raportul întocmit după controlul din 14 iunie.

Legislația neclară, piedică pentru autorități

În urma numeroaselor reclamații împotriva celor două crescătoare de animale, din Cernătești, instituțiile abilitate au dat, în ultimii ani, mai multe amenzi și au impus măsuri și termene de remediere de care, în cea mai mare parte, nimeni nu a ținut cont. Autoritățile dau vina pentru nerezolvarea situației pe lipsa unei legislații clare în domeniu.

,,Nici legislația sanitar-veterinară, nici cea care reglementează normele de conviețuire socială nu prevăd norme clare despre câte capete de animale ai voie să deții în gospodărie, astfel încât să nu produci disconfort. Din păcate, s-a ajuns aici. Se impune o modificare a actului normativ și vom transmite obiecțiile noastre Ministerului Sănătății”, preciza prefectul Carmen Ichim.

Până atunci însă, situația este rezolvată cu pași mici, cu amenzi și termene de conformare impuse, astfel încât în situația în care se va ajunge la obligarea sistării activității celor două iubitoare de ­ani­male, acestea să nu poată obține în instanță suspendarea măsurii autorităților competente din cauza nerespectării pașilor legali care trebuie parcurși.

În caz de nerespectare a măsurilor impuse, autoritățile pot decide suspendarea activității celor două adăposturi improvizate, nelegale, și pot trece la evacuarea animalelor, însă până acolo este drum lung iar localnicii trebuie să se descurce singuri.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Aceasta d-na, nu-i iubitoare de animale, ba din contra este „dusa” rau si fac mult rau bietelor animale. Am mai vazut noi astfel de cazuri, cand in unele apartamente niste „iubitoare de animale” facuse fema de crescut pisici, unde mizeria, excrementele erau de centimetri. Aceste d-ne sau domni sunt tot la fel de sanatosi ca si cei care isi indeasa in apartament tot felul de lucruri si cutii, sticle, tot ceace gasesc ei pe strada sau la tomberon. Au fost cazuri cand acolo in mijlocul atator lucruri pana in tavan s-a gasit trupul neansufletit al nefericitului. Nefericite sunt si doamnele, dar intitutiile statului trebuie sa-si faca treaba.

    • De unde stii si faci asemenea acuzatii? De cate ori ai fost sa faci voluntariat sau sa donezi un sac cu mancare? Cainii sunt ai societatii,ai comunitatii in care traiesti si tu si care ai aceeasi obligatie ca noi toti sa avem grija de ei. Daca unii isi pun coada pe spinare si doar critica, nu se va rezolva nimic. Cei care i_a abandonat, care i_a maltrat sunt vinovati, nu cei care incearca cu ce mijloace pot si au sa ii salveze. Cei care ganditi asa sunt sigura ca mergeti si la biserica si il proslaviti pe Dumnezeu ,dar aveti un suflet negru precum iadul de care va temeti

Comments are closed.