Educație

FOTO/VIDEO | Absolvenţi cu care Colegiul Naţional „M. Eminescu” se mândreşte, faţă în faţă cu foştii profesori

A doua zi dedicată centenarului Colegiului Naţional „M. Eminescu” a reunit în sala Consiliului Judeţean absolvenţi care s-au remarcat în domeniul lor de activitate. Medici, politicieni, avocaţi, cercetători, profesori au retrăit cu emoţie amintirile din anii petrecuţi în „liceul dintre tei”, aşa cum l-au numit istoricii. Actuala conducere a instituţiei de învăţământ unde au învăţat de-a lungul timpului (potrivit monografiei liceului) personalităţi precum actriţele Aimee Iacobescu, Eliza Plopeanu şi Valeria Gagealov, solista de operă Cleopatra Melidoneanu, poeta Denisa Comănescu, politicienii Marcel Ciolacu şi Cristinel Romanescu a oferit marţi, 12 noiembrie, diplome şi trofee absolvenţilor care fac cinste colegiului buzoian.

Evenimentul organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean a avut şi doi invitaţi speciali care au susţinut momente artistice, actorul Marius Bodochi şi Laurenţiu Cazan.

De asemenea directorul Camelia Voicu a primit din partea ministrului Educaţiei, Monica Anisie, placheta aniversară şi diploma de excelenţă. Distincţiile au fost oferite de buzoianul Claudiu Săftoiu, fost director SIE.

 

Claudiu Săftoiu (fost consilier prezidenţial, fost director al Serviciului de Informaţii Externe între 2006-2007, fost preşedinte-director general al TVR): „Sunt absolvent al Liceului Mihai Eminescu, promoţia 1987. Au fost nişte vremuri extraordinare. Recunosc în sală domnii profesori şi pe doamnele profesoare, foşti colegi… Vreau să aduc un omagiu fostei noastre diriginte, doamna Doina Mănoiu. Urez colegiului mult succes, este locul de unde am plecat mai învăţat şi cu o extraordinară sete de viaţă. La mulţi ani!”.

 

 

Carmen Ichim – prefectul judeţului Buzău: „Liceul Mihai Eminescu cred că a reprezentat cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Anii de liceu 1982-1986 au fost nişte ani minunaţi. Îmi aduc aminte de profesoara de chimie Dumbravă, care mi-a marcat viitorul şi mi-a îndrumat paşii spre chimie. Am urmat apoi Facultatea de Chimie, dar anii de liceu nu se compară cu nimic din viaţa mea”.

 

 

 

Bogdan Alexandru Maco – cercetător la Administraţia Naţională de Meteorologie: „Am intrat în Liceul Eminescu în anul 2000, atunci când a fost declarat colegiu. Doresc să mulţumesc profesorilor pe care i-am avut, îmi tremură genunchii, în special dirigintei Marilena Orlando. Mie şi colegilor mei ne-a fost ca o mamă. De asemenea, le mulţumesc profesorilor ­Gheo­rghe Munteanu şi Mihaela Albu. Vă urez viaţă lungă şi sănătate pentru că dumneavoastră întreţineţi valoarea”.

 

Doina Pavlovschi – preşedinte al Societăţii Române de Homeopatie: „Am învăţat în acest liceu între anii 1948-1955, primii trei făcuţi la Şcoala Primară Ortodoxă. Amintirile cele mai frumoase au rămas din timpul liceului. Vreau să omagiez amintirea profesoarelor mele de matematică, Cristea şi Moisescu, şi pe cea de română, Stângescu. A fost o perioadă frumoasă; întotdeauna tinereţea este frumoasă, mai ales când o priveşti după mai mulţi ani. Am avut surpriza să descopăr în monografia liceului că pe lângă tatăl meu, care a contribuit la reconstrucţia acestui liceu, şi mama mea a avut legătură cu Liceul Eminescu. Ea a fost aici profesoară de franceză între 1934-1938. Nu ştiam. Poate de aceea tata a sprijinit acest liceu. Este emoţionant să descoperi aşa ceva”.

Sorina Manuela Man  – jurnalist Radio România Actualităţi: „Am venit în acest liceu croită să urmez filologia şi să croiesc propria mea poveste. Undeva în sufletul meu este ca o pictură pe care s-au imprimat nişte emoţii din care se disting nişte siluete ale profesorilor şi colegilor pe care i-am iubit şi îi iubesc. Aici am simţit pe zi ce trecea că îmi creşteau aripi, aripi mari, frumoase, cu care am putut să ies în lume. O lume pe care nu mi-am propus să o cuceresc, ci pe care am vrut să o cunosc. Aici s-a petrecut pentru mine o cristalizare graţie profesoarelor de română, doamnei Mănoiu şi de franceză, Lucia Trandafirescu. Graţie lor am descoperit lumea spectaculoasă a literaturii. Nici până astăzi nu am putut uita vocile profesorilor mei. Cred că toate firele astea s-au adunat şi mi-au creat destinul”.

Denisa Vasile – notar public: „Sunt onorată să fac parte din familia minunată a Colegiului <M. Eminescu>. Doamna profesoară Daniela Albu vă iubesc şi vă mulţumesc pentru tot! La mulţi ani nouă, tuturor absolvenţilor şi profesorilor acestei şcoli!”.

 

 

 

Valentina Iordache – chirurg la Spitalul Monza: „Mulţumesc profesorilor care m-au îndrumat pe parcursul liceului, mai ales doamnei profesoare de chimie Iuliana Dobru, domnului profesor de biologie Gheorghe Munteanu şi doamnei de fizică Georgeta Chiriţă. Dânşii şi-au pus amprenta asupra parcursului meu în viaţă”.

 

 

 

Bogdan Stoica – chirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti: „Invitaţia de a participa aici am primit-o chiar când ieşeam din sala de operaţie. Nu ştiam dacă am timp. Sunt onorat că sunt azi aici. Ideea de a face medicină o aveam de mic şi am dovedit că pot face medicină chiar şi absolvind un <liceu de fete>. Am avut însă nevoie de impulsul profesorilor Gheorghe Munteanu şi Marilena Orlando care m-au încurajat. Am ales chirurgie la spitalul e urgenţă după ce am văzut serialul cu acelaşi nume, şi, chiar dacă gărzile sunt infernale, nu regret”.

 

Dan Alexandru Mitrea – profesor la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine: „Îmi amintesc cu drag de emoţiile Bacalaureatului. Dacă ar fi să comprim într-un singur cuvânt timpul magnific petrecut în acest liceu, ar fi <progres>. Actualilor elevi le dau trei sfaturi: să se concentreze zilnic pe două-trei activităţi – eu citesc zilnic, de exemplu, – să nu aleagă calea cea mai scurtă şi să fie cea mai bună versiune a lor, fără a se compara cu cineva”.

 

 

Andreea Argint – manager IBM: „Au trecut 15 ani de când am terminat liceul şi nu ştiu când au trecut. Pentru mine cei patru ani petrecuţi în Colegiul Naţional M. Eminescu au însemnat acasă, au însemnat prietenii pe viaţă, anii care m-au format, multe concursuri naţionale de geografie, piese de teatru cu doamna Elena Dogaru, au însemnat <caloriferul vesel>, a însemnat IX B. Au fost cei mai frumoşi ani”.

 

 

Edmond Neagoe – diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, fost viceconsul al României la Istanbul, fost consul la Roma: „Această şcoală a noastră este una a diplomaţiei româneşti, plecând chiar de la patronul spiritual al liceului, Mihai Eminescu. În Ucraina trăiesc zeci de mii de români pentru care o carte în limba română înseamnă mult. Şi de aceea salut sprijinul primit de la Colegiul M. Eminescu care a adus copiilor de acolo prima lor carte în limba română, pentru ca fiecare să poată spune prima rugăciune şi să citească prima poveste în limba română. Acesta este un alt act de diplomaţie”.

 

Andi Cristea – fost europarlamentar, absolvent al Institutului Diplomatic Român şi al Colegiului Naţional de Apărare, fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe şi preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de Asociere UE-Moldova: „Am 37 de ani, mai am 26 de ani până la pensie şi pot spune că în plan profesional am reuşit să fac până acum aşa de multe încât aş putea să umplu o viaţă de om. Asta a fost posibil fără să ard etape. Dacă cei de lângă mine au urcat scări, eu am avut şansa să urc scări rulante. Şi asta se datorează unui moment din anul 1999, când am învăţat filosofie cu doamna Elena Moldoveanu. Ei îi datorez tot. Faptul că la 17 ani am învăţat despre puterea conceptelor a făcut ca 20 de ani mai târziu să fiu pe această scenă. Conceptele fac ca oamenii să creeze lucruri care nu există pentru alţi oameni”.

Roxana Constantinescu – avocat şi preşedintele Crucii Roşii Buzău: „În Colegiul Mihai Eminescu am învăţat mentalitatea de învingători. Această politică, indusă din prima zi, o rememorez eu, copilul venit dintr-o şcoală de cartier, care şi-a înfruntat părinţii şi a refuzat să meargă la Hasdeu. În 1975 m-am prezentat în secretariatul şcolii unde m-a întâmpinat figura severă a unui cadru didactic, excepţional coafată, care m-a întrebat ce caut eu acolo. I-am răspuns că am venit aici pentru că îmi place uniforma liceului. Mi-a răsfoit dosarul şi m-a întrebat dacă sunt gata să intru într-o cursă din care să ies elev de performanţă. Mi-am propus în gând că aşa va fi. Persoana care mi-a deschis uşa era directoarea Clotilada Constantinescu”. 

Anca Stîlpeanu – Direcţia de dezvoltare a Consiliului Judeţean, fost profesor al colegiului: „În mod previzibil, pentru că eram fată şi nu îmi plăcea matematica, am dat la Liceul Eminescu în anul 1981. După câţiva ani mi-am dat seama că m-am transformat. Profesorii mi-au schimbat existenţa şi m-au creat după asemănarea dumnealor. Devoram cărţile şi devenisem o profesoară în devenire. Mai târziu chiar am ajuns profesor. Nu sunt o personalitate, dar asupra mea şi-au pus amprenta profesori de aur, precum doamna profesoară Paula Fătulescu şi doamna Lucia Trandafirescu”.

Ovidiu Cameliu Petrescu – fost parlamentar, fost membru în delegaţia Parlamentului României la Adunarea parlamentară a Atlanticului de Nord, fost preşedinte al delegaţiei României la Adunarea Parlamentară NATO: „Nu ştiu când au trecut cei 25 de ani de la festivitatea de sărbătorire a 75 de ani de la înfiinţarea liceului. Pentru instituţii aniversările sunt mereu pline de fericire, pentru oameni ele mai au şi momente de tristeţe pentru că ne aduc aminte de trecerea timpului. Ne aduc aminte că viaţa este sortită morţii. (…) Într-o şcoală nu este foarte importantă cantitatea de informaţie pe care o acumulezi. De multe ori este mai importantă educaţia pe care o primeşti, principiile de viaţă sugerate de cadrele didactice. În Liceul Eminescu eu am învăţat că totdeauna trebuie să ne gândim la cauzele lucrurilor care ni se întâmplă. Să nu primim nicio informaţie de-a gata; să avem mereu acea îndoială carteziană”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker