Actualitate

FOTO | Profesioniști și nu prea / Șoferi pe cisterne cu combustibil, rupți de beți la volan

O acțiune-fulger a Poliției buzoiene derulată miercuri, 21 februarie, preț de două ceasuri, începând cu ora opt dimineața, i-a surprins pe mulți dintre conducătorii auto care  transportau mărfuri și care au pornit la drum duhnind a băutură.

Au participat la această acțiune cu forțe sporite polițiști de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier al municipiului Buzău, cât și polițiști de la Secțiile de Poliție Rurală, având în vedere faptul că, pe de o parte, s-au făcut verificări pe linia legalității transporturilor de mărfuri rutiere, atât generale, cât și mărfuri periculoase, iar pe de altă parte s-a acționat și pentru verificarea operatorilor de transport persoane ce își desfășoară activitatea pe raza județului.

Despre obiectivele pe care le-au avut în această dimineață polițiștii buzoieni aflați în stradă, șeful Serviciului Rutier, Dinu Silviu a declarat: „O activitate amplă pe linia legalității transportului de marfă și persoane. Se desfășoară în contextul acțiunii TISPOL la nivelul UE pe această linie. Avem în vedere verificarea conducătorilor auto de marfă și persoane sub aspectul prezenței documentelor la bordul fiecărui autovehicul. De asemenea, efectuăm testarea conducătorilor auto cu etilotestele Drager pentru a evita ca acești conducători auto să conducă sub influența băuturilor alcoolice având în vedere gabaritul mare ale acestor vehicule, urmărind și respectarea timpilor de odihnă, pentru că se știe că dacă intervine oboseala la volan consecințele în cazul unui eveniment rutier sunt deosebit de grave și astfel încercăm să punem ordine în trafic ca și acești conducători auto să se ralieze respectării normelor rutiere”.

„Mușterii” de la prima oră

Imediat după amplasarea dispozitivelor în punctele  unde se înre­gistrează valori mari de trafic în județ, dar și care în cele  recunoscute cu multe evenimente rutiere, polițiștii buzoieni au depistat un șofer profesionist  aflat sub aburii alcoolului. După ce că „avea alcool la bord” mai avea și  de efectuat un transport de produse periculoase. ,,Cum am demarat activitatea în această dimineață, echipajul ce acționa pe DN2-E85, la Gura Câlnăului, prin activități specifice, a identificat un conducător auto care transporta produse periculoase și se afla sub influența băuturilor alcoolice. S-a dispus sancționarea contravențională a acestuia, reținerea permisului în ve­derea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile și a fost imobilizat autovehiculul”, a declarant sinsp. Mircea Eftenaru din cadrul Serviciului Rutier. Conducătorii de vehicule destinate traficului de produse periculoase pe lângă faptul că sunt șoferi profesioniști, sunt și atestați pentru acest scop, cu un atestat special care le conferă dreptul de a transporta produse periculoase. Cu toată pregătirea, nu toți înțeleg că dacă au consumat alcool și apoi se urcă la volan pot transforma autovehiculul în bombe pe roți, punând în pericol vieți nevinovate ale altor participanți la trafic. La fel de periculoși pentru participanții la trafic sunt și conducătorii auto care nu respectă timpii de odihnă. „Pe șoseaua Nordului, echipajul care acționa în punctul stabilit la instructaj, a identificat un operator de transport rutier care nu respecta prevederile legale cu privire la timpii de conducere și de repaus. A fost sancționat cu amendă de 4.000 de lei”, a exemplificat sinsp. Mircea Eftenaru din cadrul Serviciului Rutier.

A plouat cu sancțiuni

Circulația pe drumurile publice reprezintă o acti­vitate umană cu o dezvoltare exponențială odată cu progresul tehnologic și creșterea standardului de viață. De la începuturile sale, circulația pe drumurile publice a cerut o reglementare specifică, care să fixeze în norme juridice modalitățile și condițiile unei asemenea activități. Reglementările au venit și au fost adaptate mereu, dar cei care le încalcă sunt și ei din ce în ce mai mulți. Acțiunile poliției limitează acest fenomen al șoferilor care circulă în disprețul legii, dar la problemele legate de nerspectarea le­gislației, a condițiilor tehnice ale autovehiculelor, se adaugă și violența, un adevărat catalizator al comportamentelor delincvente la volan. Fie că vorbim despre violența verbală sau de cea fizică, ea se manifestă în trafic de o manieră mult mai intensă. Una peste alta, polițiștii au suprins joi din toate câte ceva. Astfel, polițiștii au constatat 93 de abateri, dintre care șase la alcool, opt pentru că transportau persoane peste capacitatea admisă în mașinile de transport, 13 pentru că nu purtau centura de siguranță, iar alte șapte pentru ­neres­pectarea regimului de viteză. Au fost depistate și cinci autovehicule cu  defecțiuni tehnice, iar alte două care depășeau limita de tonaj. și lista abaterilor la regimul rutier poate continua.

O acțiune la nivel european care a dat rezultate

„TRUCK&BUS”, este o acțiune de verificare a vehiculelor destinate transportului rutier public de mărfuri și de persoane și se va concretiza prin acțiuni de genul celei de joi dimineață, în perioada 18-24 februarie, pentru prevenirea accidentelor de circulație în care pot fi implicate autovehiculele destinate transportului rutier public de persoane și mărfuri, precum și pentru verificarea legalității deru­lării unor astfel de transporturi.

„În cadrul acțiunii sunt verificate autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, precum și cele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. În zilele de 18-19 februarie au fost ve­rificate aproximativ 300 de autovehicule ce efectuau transport rutier public de persoane și mărfuri și au fost aplicate peste 100 de sancțiuni contravenționale, ca urmare a neregulilor constatate. Polițiștii rutieri au controlat 115 autovehicule ce efectuau transport rutier public de persoane și 189 de autovehicule de transport marfă și au aplicat peste 100 de sancțiuni contravenționale”, transmite Biroul de Presă al IPJ Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker