Sala de conferințe a Institutului Cervantes a găzduit sâmbătă, 8 iunie, finala Concursului „Humanitas în licee”, în cadrul căreia echipa Colegiului Național „B. P. Hasdeu” s-a confruntat cu Colegiul Național „Grigore Moisil“ din Brașov. Buzoienii au fost desemnați câștigători ai celei de a opta ediții a concursului, a cărui finală a fost moderată de Moise Guran. Trofeul și premiul cel mare le-au fost înmânate hasdeienilor de către Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu.

Echipa Colegiului Hasdeu a fost formată din Victor Grigoraș, Alina Ioniță, Alexandra Ioana Răileanu, Francesca Coman (PR) și Alice Vlad (rezerva). Elevii au fost pregătiți de profesorii Alina Dinu și Gabriela Șerbu.

Concursul presupune parcurgerea unei bibliografii impuse, pe baza căreia elevii trebuie să răspundă la ­anu­mite întrebări. Tema de anul acesta a fost Istoria Comunismului.

„Concursul a presupus trei etape intermediare cu bibliografie separată. Fiecare colegiu a trebuit să se înscrie în echipă, noi făcând echipă inițial cu Colegiul Eminescu. În total au fost în concurs 40 de colegii. Pe parcursul celor trei etape, desfășurate simultan în toate colegiile, copiii parcurg bibliografia impusă de Humanitas și susțin o probă în fața unui librar de la Humanitas. Se dau 12 întrebări foarte serioase prin care se evocă elemente din bibliografie, punctual și foarte detaliat. Dacă răspunzi de prima dată, primești 12 puncte, dacă nu, se citește întrebarea ajutătoare și primești 1 punct sau 0. Se acumulează puncte și colegiile cu cele mai multe puncte se întâlnesc în finală, unde se dă o altă bibliografie”, a declarat prof. Alina Dinu.

„Este o reușită care ne onorează”

Printre volumele incluse în bibliografie s-au regăsit „Strania istorie a comunismului românesc și nefericitele ei consecințe” de Lucian Boia, „Panta rhei” de Vasili Grossman, „Viața mea ca spioană” de Katherine Verdery, „Dragul meu turnător” de Gabriel Liiceanu, iar pentru finală „O istorie mondială a comunismului” de Thierry Wolton.

„Finala am susținut-o în fața Colegiului <Moisil> din Brașov, cei care au câștigat ediția trecută. Elevii noștri au câștigat la o diferență de un punct, 23 la 22. Fiecare copil primește ca premiu un card pe baza căruia va obține toate aparițiile de la Humanitas, timp de un an. Noi participăm de patru ani și suntem mândri că am câștigat acum. Este un altfel de concurs, care se dife­rențiază de olimpiade. Au ocazia să învețe foarte mult despre subiecte pe care nu ai timp să le parcurgi la școală. Trebuie să știți că toate marile colegii din țară au fost câștigătoare la Humanitas. Este o reușită care ne ono­rează”, a mai declarat prof. Alina Dinu.

1 COMENTARIU

  1. De mentionat ca in foto de grup (stanga) este tot un hasdeian:
    Marian Voicu -promotia 1987- autor Humanitas!

Comments are closed.