• Buzoienii sunt așteptați să ridice invitațiile la „Gașca Zurli Show” pe 17 mai, în intervalul orar 10,00 – 15,00, de la sediul Consiliului Județean 

O nouă ediție de Bu­zăuFEST, a treia, cu invitați de top. Anul acesta, Consi­liul Județean aduce pe scena festivalului care se va derula în perioada 30 mai – 2 iunie pe Delia, Horia Brenciu, iar pentru cei mici un spectacol marca Gașca Zurli. Nu vor lipsi: parada cu torțe, luptele cu gladiatori, spectacole de teatru, concursuri și atelierele meșteșugărești.

Activitățile din cadrul BuzăuFest, festivalul de promovare a culturii, tradițiilor și obiceiurilor din județul Buzău, vor avea loc în Municipiul Buzău și în stațiunea Sărata-Monteoru.

Anul acesta, BuzăuFest debutează cu un eveniment mult așteptat de cei mici. Este vorba despre un spectacol gratuit, susținut de trupa lor preferată, Gașca Zurli.

Spectacolul „Gașca Zur­li Show” va avea loc pe 30 mai, ora 17,00, la Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” din Buzău. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, doar pe bază de invitație. Invitațiile vor fi distribuite în data de 17 mai, în intervalul orar 10,00 – 15,00, la sediul Consiliului Județean Buzău.

„Anul acesta avem foarte multe activități dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Ne dorim ca cei mici să se bucure atât de spectacolul susținut de Gașca Zurli, dar și de celelalte surprize pregătite pentru ei pe 1 iunie la Sărata-Monteoru. BuzăuFest este și un eveniment dedicat lor, copiilor și nepoților noștri”, a precizat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Paradă cu torțe, lupte cu gladiatori și reconstituirea bătăliei de la Mă­rășești

Parada cu torțe, ta­berele și atelierele antice, luptele de gladiatori, dan­suri antice, reconstituirea unor lupte din timpul Primului Război Mondial sunt momente pe care organizatorii le-au pregătit pentru buzoieni și anul acesta.

Pe 31 mai va avea loc parada cu torțe, la care vor participa Garda Apulum Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Historia Renascita Pitești, Nimfele Dace Zalău, Garda Națională de la Alba Iulia, Asociația Culturală Tomis Constanța și Divizia 2 Infanterie Getica. Parada va debuta la ora 21,00 și se va desfășura pe traseul Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului – Bd. Unirii – Bd. Nicolae Bălcescu – Parcul Crâng (Obelisc).

Ziua de 1 iunie va fi una plină de momente inedite – spectacole de teatru și dans antic, ateliere antice de cusut/țesut, olărit sau pictură se vor îmbina cu momente pregătite pentru copii. Va fi o zi plină de lecții de istorie. În premieră, Asociația Tomis din Constanța va pune în scenă luptele din trecătorile Bratocea și Buzău din anul 1916, precum și Bătălia de la Mărăști din 1917. Nu vor lipsi nici luptele de gladiatori sau taberele și atelierele meșteșugărești.

Organizatorii vor continua și anul acesta o tradiție reînviată la BuzăuFest, Crosul Tineretului, la care vor participa peste 200 de copii, care vor primi diplome, cupe, medalii și dulciuri.

Delia și Horia Brenciu pe scena de la Monteoru

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, elevii Liceului de Arte „Margareta Sterian” au pregătit multe surprize pentru juniorii buzoieni: jocuri interactive pentru copii, ateliere de creație, face-painting. Nimfele dace vor susține un atelier de dans antic pentru copii. De asemenea, pe 1 iunie copiii vor avea acces gratuit în Parcul de aventură din stațiunea Sărata-Monteoru.

Două autobuze etajate vor efectua curse GRATUITE pe traseul Mun. Buzău (Stadion Crâng) – Sărata-Monteoru, în intervalul orar 10,00 – 10,00, din oră în oră, în ziua de 1 iunie.

Ziua se va încheia, la Monteoru, cu un concert susținut de Delia și Horia Brenciu, începând cu ora 20,00, iar în deschidere va cânta buzoianca Doinița Ioniță. La ora 22,30 este programat un impresionant foc de artificii.

„Ne dorim ca acest festival să fie o perioadă în care să ne bucurăm de tot ce are frumos Județul Buzău, dar și România. Vom avea alături de noi și meșterii populari, dar și producătorii locali și voluntari de la Liceul De Arte Margareta Sterian și nu numai. BuzăuFest este și un festival de promovare a turismului buzoian. Consiliul Județean Buzău va distribui materiale de prezentare a obiectivelor turistice, dar vom avea alături de noi și Asociația ținutul Buzăului pentru a face cunoscut tuturor participanților ce înseamnă Geoparcul ținutul Buzăului și ce planuri de dezvoltare avem”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Program BuzăuFest 2019

VINERI – 31 MAI – Municipiul Buzău

21,00 – Paradă cu torțe Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului – Bd. Unirii – Bd. Nicolae Bălcescu – Parcul Crâng. Trupe participante: Garda Apulum Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Historia Renascita Pitești, Nimfele Dace Zalău, Garda Națională de la Alba Iulia și Asociația Culturală Tomis Constanța și Divizia 2 Infanterie Getica.

SÂMBĂTĂ – 01 IUNIE – Sărata-Monteoru

10,30 – Concurs Cross

11,00 – 17,00 – elevii Liceului de Arte Margareta Sterian (face painting, jocuri interactive, ateliere de creație etc)

11,00 – Deschiderea taberelor și atelierelor meșteșugărești (Ateliere antice noi: atelier de cusut/țesut, atelier de olărit, atelier de pictură, officina scriptoria, atelier de muzică antică etc)

12,00 – Ceremonia oficială de deschidere a festivalului

12,30 – 13,50 – Nimfele Dace; ”Nunta Linei” – spectacol de teatru și dans antic, Dans antic roman, Dansuri și ritualuri dacice, Atelier de dans antic pentru copii.

14,00 – 14,30 – Lupte gladiatori Ludus Apulensis – Ursus Nigrinus/ terra Dacica Aeterna

14,30 – 15,10 – Garda Națională de la Alba-Iulia – soldați din Primul Război Mondial

15,30 – 16,50 – Luptele din trecătorile Bratocea și Buzău 1916 – Asociația Tomis Constanța

17,00 – 18,00 – Bătălia de la Mărăști 1917- Asociația Tomis Constanța

20,00 – 22,00 Concert Delia & Horia Brenciu

22,30 – Foc de artificii

DUMINICĂ – 02 IUNIE – Sărata-Monteoru

1.000 – 1.500 – Tabere și ateliere meșteșugărești

– Program artistic Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

*Două autobuze etajate vor efectua curse GRATUITE pe traseul Mun. Buzău (Stadion Crâng) – Sărata-Monteoru, în intervalul orar 10,00 – 19,00, din oră în oră, în ziua de 1 iunie.