Administrație

FOTO | Cum au pus la cale autoritățile locale cel mai ambițios proiect de după 1990: alimentarea cu gaze a întregului județ

Un proiect de dezvoltare ambițios, dar și cel mai complex pe care îl va cunoaște județul Buzău după Revoluție a fost dezbătut ieri în sala ,,D. Filipescu” a Consiliului Județean, de președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriță și directorul general al Trasgaz, Ion Sterian, cu autoritățile buzoiene. La întâlnirea, la care a parti­cipat și deputatul Marcel Ciolacu, alături de prefectul Carmen Ichim și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, au fost stabiliți pașii ce trebuie urmați pentru dezvoltarea rețelelor de gaze naturale în județul Buzău, respectiv a înființării de noi distribuții de gaze către toate comunele județului. Astfel, în cel mai scurt timp va fi înființată o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care să cuprindă toate localitățile beneficiare ale proiectului, grupate în patru diviziuni în funcție de zonă: Gruparea Sud, Gruparea Centru-Est, Gruparea Centru-Vest și Gruparea Vest.

Gruparea Sud include orașul Pogoanele și comunele Brădeanu, Largu, Rușetu, C. A. Rosetti, Scutelnici și Padina. Gruparea Centru – Est include comunele Blăjani, Vadu Pașii, Săgeata, Balta Albă, Boldu, Puiești, Bălăceanu, Ziduri, Valea Râmnicului, Grebănu, Topliceni, Podgoria, Racovițeni, Murgești, Mărgăritești, Pardoși, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Vodă.

Gruparea Centru – Vest include orașele Pătârlagele și Nehoiu, precum și comunele Mărăcineni, Vernești, Săpoca, Cernătești, Berca, Scorțoasa, Unguriu, Măgura, Pîrșcov, Viperești, Cozieni, Pănătău, Cislău, Calvini și Cătina, iar Gruparea Vest include comunele Săhăteni, Pietroasele, Ulmeni, Brea­za, Stâlpu și Merei:

Următoarea etapă în proiect este întocmirea unor Studii de Fezabilitate și avizarea acestora,  după care urmează procedura de concesionare a sistemelor de distributie conform legislației în vigoare și abia apoi concesionarii Sistemului de Distribuție vor solicita Transgaz acordul de acces la Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT).

În funcție de rezultatele studiilor de fezabilitate pentru înființarea de noi distribuții, TRANSGAZ va analiza oportunitatea includerii în strategia de dezvoltare a investițiilor necesare extinderii SNT.

Rețea extinsă în patru direcții

Traseul rețelei ar urma să fie dezvoltat în patru direcții; o conductă de transport gaze naturale pe direcția Vernești – Săpoca – Berca -Viperești – Cislău, Pătârlagele, o conductă de transport gaze naturale pe direcția Bălăceanu – Ziduri – Racovițeni – Murgești  – Mărgăritești – Valea Salciei, o conductă de transport gaze naturale pe direcția Balta Albă – Boldu – Puiești și o conductă de transport gaze naturale pe direcția Merei – Stâlpu – Ulmeni – Pietroasele – Breaza – Săhăteni.

Ulterior, pentru localitățile din vecinătatea conductelor existente, racordarea la Sistemul Național de Transport Gaze se va face prin intermediul unor racorduri.

Pentru localitățile din gruparea Centru – Vest aferente Văii râului Buzău punctul maxim al conductei de transport gaze natural poate fi orașul Pătârlagele, dar traseul trebuie cofirmat în teren având în vedere terenul accidentat și dezvoltarea localităților. În schimb, alimentarea cu gaze naturale a orașului Nehoiu se va face pe rețea de medie presiune.

Trei variante de alimentare pentru Mărăcineni

Pentru localitatea Mără­cineni, unde un proiect de alimentare cu gaze natural datează de acum zece ani, există trei variante posibile de alimentare cu gaze. Una ar fi dezvoltarea distribuției din municipiul Buzău, prin traversarea râului Buzău cu conducta de distribuție. O altă soluție ar fi ca din conducta propusă pentru gruparea Centru – Vest, să se facă un racord care să alimenteze localitățile Sapoca, Mărăcineni și Cernătești, ceea ce implică traversarea râului Buzău cu conducta de transport gaze natural. O a treia variantă ar fi racordarea la conducta DN 250 PM Roșiori — PM Boboc, care să alimenteze localitățile Vadu Pașii, Mărăcineni, Săpoca și Cernătești.  Această varia­ntă nu implică traversarea râului Buzău cu conducta de transport gaze naturale.

Aceste soluții au rezultat în urma unei analize de birou, însă în funcție de situația reală din teren și de strategia de dezvoltare a județului, aceste soluții pot fi modificate sau completate.

În acest moment, doar 14 localități din județul Buzău sunt racordate, total sau parțial, la acest serviciu de utilitate publică.

Extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale s-ar putea face accesând facilitățile Programului Național de Gaze Naturale, care vizează exact asigurarea infrastructurii necesare.

Creșterea calită­ții vieții în România presupune investiții în infrastructurile care asigură accesul populației la utilități și servicii publice de bază: alimentare cu apă, cana­lizare, transport, educație, sănătate. Cu toate acestea, în lipsa unui acces universal la energie electrică și, acolo unde este posibil, la gaze naturale, funcționarea și, implicit, furnizarea celor mai multe servicii publice este imposibilă. În prezent, doar 44,2% dintre consumatorii casnici sunt racordați la rețeaua de gaze naturale, un procent foarte mic raportat la tradiția istorică a acestei industrii în România, precum și la ­re­zervele de gaze naturale sigure și cele prospectate de care dispune țara noastră. În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, deși proporția gospodăriilor neracordate este relativ mică, de doar 4%, este greu de conceput un trai decent în lipsa curentului electric.

Deputatul Marcel Ciolacu: ,,Un proiect de zeci de milioane de euro care va aduce zona rurală la standarde europene”

,,Am făcut un pas uriaș pentru a pune pe picioare cel mai ambițios proiect de dezvoltare pe care l-a cunoscut județul Buzău după Revoluție. Vom racorda toate localitățile buzoiene la rețeaua de gaze naturale! Este un proiect gigant de zeci de milioane de euro care va aduce zona rurală la standarde europene și le va oferi oamenilor perspectiva unei vieți mai bune.

Toți pașii procedurali i-am discutat marți, în prezența primarilor din județ în cadrul unei întâlniri organizate de Instituția Prefectului și Consiliul Județean Buzău, la care au participat directorul Trans­gaz, Ion Sterian, și directorul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță.

Am decis împreună să înființăm rapid o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) la nivel județean, care să cuprindă toate localitățile beneficiare ale proiectului, grupate în patru diviziuni în funcție de zonă. Următoarea etapă va fi întocmirea studiilor de fezabilitate, aprobarea lor și demararea lucrărilor.

Sunt convins că fiecare dintre cei responsabili își va face datoria astfel încât acest proiect să fie o reușită pentru județul nostru!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker