Actualitate

FOTO | Bucur Chiriac, comemorat la trei ani de la deces

În cartea sa „Spovedania unui colecționar de artă”, Bucur Chiriac a scris: „Am păti­mit în viață prin a fi prea sărac. Am venit pe lume în familia unui ceferist… M-am născut la zi mare, la 1 mai 1932.” Pe 8 martie se împlinesc trei ani de când buzoianul s-a ridicat la stele, iar scriitorii buzoieni s-au reunit la Fundația „Sfântul Sava” la un parastas, transformat într-un adevărat cenaclu literar în memoria sa.

Scriitorii buzoieni și-au ­ami­ntit cu drag de întâlnirea cu fostul diplomat chiar și după trei ani de când acesta a încetat din viață. Este acolo sus, în stele. Ar fi avut 87 de ani. Dar cei de aici păstrează memoria faptelor sale. Preotul Mihail Milea a reamintit celor prezenți că a iubit Buzăul și că a făcut cea mai mare donație Muzeului Ju­dețean, de aproape un milion de dolari. „Bucur Chi­riac nu a murit, dovadă că suntem aici, noi cei care îl avem în suflet. Atâta vreme cât noi ne aducem aminte de el și îl iubim și îi purtăm veșnică re­cu­noștință, el nu are cum să moară. Au trecut acești trei ani parcă au fost trei zile, trei ceasuri, foarte repede. Timpul merge repede. Totul se îndreaptă spre înviere”, a spus preotul Mihail Milea.

Bucur Chiriac a donat, de asemenea, Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, câteva sute de cărți. Nu a cerut nimic la schimb. O parte dintre cărțile sale sunt adăpostite de Fundația „Sfântul Sava”, care a amenajat un spațiu în interiorul Ceainăriei, unde cei tineri își pot aduce aminte cu drag de acest scriitor buzoian.

A scris zeci de cărți, în ­une­le dintre ele consemnând întâlnirile sale cu alți scriitori și  artiști plastici. A cunoscut pe cei mai reprezentativi artiști plastici români – Alexandru Ciucurencu, Brăduț Covaliu, Margareta Sterian, Iser, Baba, Piliuță, Alin Gheorghiu, Sălișteanu și mulți alții-, precum și pe marii actori sau regizori ca Amza Pellea, Sergiu Nicolaescu, Corneliu Leu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Dina Cocea…

Cum a ajuns Bucur Chiriac în antologia de versuri a lui Tudor Cicu

La rândul său, scriitorul Tudor Cicu a povestit cum l-a întâlnit pe Bucur Chiriac și cum  a ajuns acesta să facă parte din antologia de versuri pe care el a coordonat-o.

De asemenea, scriitorul Tudor Cicu a vorbit despre posibile povestiri care ar urma să apară sub penița sa despre întâlnirea acestuia la Smeeni cu Bucur Chiriac, o întâmplare mai puțin cunoscută din viața scriitorului.

„Am avut o prietenie deosebită cu Bucur Chiriac pe care l-am cunoscut înainte de 2010, când speram să scot o antologie, așa cum nu mai existase în Buzău, o antologie a membrilor Uniunii Scriitorilor, numai a poeților. Pe vremea aceea erau în Buzău 10-11 membri ai Uniunii Scriitorilor poeți , și eu am intitulat cartea <11 poeți ori 11 poeme, antologie de poezie>. Ca să pot face antologia, aveam nevoie de ceva referințe și găsisem la Florentin Popescu ceva despre poet în care vorbea foarte frumos despre universul său liric. Era, spune Florentin Popescu, un poet eminamente liric”.

Florentin Popescu va povesti în Revista „Literatura”

„Florentin Popescu îmi spunea : <Și eu l-am cunoscut pe Bucur Chiriac abia prin 1986, mai în detaliu, la Smeeni. Erau Zilele Cărții Zootehnice, ceva de genul acesta, și ne-a invitat Oproescu și a zis: tu, Dincă și cu Bucur Chiriac neapărat să fiți acolo, că trebuie să reprezentăm urbea și cultura. A fost o atmosferă infernală. Noi ne-am simțit puțin bulversați, dar după ce am plecat de la Căminul Cultural, domnul Bucur cu doamna Marieta erau foarte calmi. Stăteau în stație și așteptau autobuzul să vină.  În 1986 erau interzise autobuzele spre țară. Era vremea culesului și se interzicea să mai călătorească țăranul>.

 În revista <Literatura> pe care o ținem împreună cu Teo Cabel, Florentin Popescu are un serial de memorii și, se pare că, cât de curând, va povesti și această pățanie de la Smeeni”, a povestit scriitorul Tudor Cicu.

 Un român adevărat

„Omul sfințește locul. Bucur Chiriac avea o capacitate absolut uluitoare de a aduna oameni, de a-i aduce spre el cu tot ceea ce aveau mai bun și mai prețios. A fost elevul lui Nicolae Simache. Nicolae Simache a fost elevul lui Nicolae Iorga. Bucur Chiriac a început să se afirme într-o perioadă destul de complicată. Anii ‘54-’55. Și-a început cariera diplomatică la Sofia, fiind atașat cultural în Ambasada României. Această activitate de român de înaltă ținută este una care nu poate fi uitată și neglijată, cu fapte din viața lui Bucur Chiriac”, a spus Marius Constantinescu, fost director al  Muzeului Județean Buzău.

Oamenii de cultură buzoieni propun ca bustul lui Bucur Chiriac să fie amplasat în Parcul Crâng

O propunere din partea scriitorilor buzoieni, căreia i-a dat glas președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Buzău, Valeriu Șușnea, a fost ca bustul lui Bucur Chiriac să fie amplasat în Parcul Crâng, în cadrul unei rotonde care să cuprindă 10-12 personalități buzoiene.

„Bucur Chiriac, iată, ne-a adus și anul acesta împreună și, atât cât o să pot, o să militez pentru acea rotondă a personalităților, pe care am propus-o acum foarte mult timp oficialităților administrației locale. Eu cred că trebuie să facem loc și domnului Bucur Chiriac între cei, la început am înțeles zece, douăsprezece personalități, care vor fi imorta­lizate în această rotondă. Am avut discuții cu cei din conducerea administrativă. Se vrea o reorganizare a Parcului Crâng. Sunteți aici foarte mulți oameni de cultură. Cred că ar fi bine să susținem această idee, ca și bustul maestrului Bucur Chiriac să fie printre cele douăsprezece personalități”, a spus Valeriu Șușnea, preșe­dinte al Uniunii Artiștilor Plastici filiala Buzău.

Clopotele continuă să bată pentru Bucur Chiriac…

La acest « cenaclu » în memoria lui Bucur Chiriac au fost și directorul Bibliotecii Județene, Sorin Burlacu, scriitorul Mihai Sălcuțan, scriitorul Viorel Frîncu și mulți alți oameni de cultură buzoieni. Cu toții au dorit să fie alături de soția scriitorului, Marieta Bucur, și de ceilalți membri ai familiei, care, împreună cu preotul Mihail Milea, au pus la cale această întâlnire de suflet, pentru a-i face cele creștinește necesare, un parastas și o slujbă,  dar și pentru ca sufletul lui Bucur Chiriac să se bucure acolo sus, că nu este uitat și că în continuare îi ține aproape pe cei care i-au fost și în viață apropiați în ale scrisului și nu numai.

Mama sa îi făcuse o mărtu­risire, scria Bucur Chiriac într-una din cărțile sale: „Măi copile, tu te-ai născut la zi mare. Când clopotele băteau în biserică, tu băteai la porțile vieții .Era zi de PAȘTE. A fost o zi sfântă și DUMNEZEU îți va aduce mult noroc…”

Și… clopotele continuă să bată pentru Bucur Chiriac prin grija prietenilor și a oamenilor de cultură buzoieni.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker