Noua conducere a Casei Județene de Asigurări de Sănătate a reanalizat cererea cotidianului OPINIA de a i se pune la dispoziție, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, o copie a raportului privind controlul efectuat de această instituție, în luna martie 2018, la Farmacia Crâng și Iris Pharm. Astfel, am intrat, în cursul zilei de joi, în posesia respectivului raport, despre care am scris în mai multe rânduri în paginile coti­dianului OPINIA.

Din acest moment, putem afirma, având la bază informații oficiale, că vechea conducere a Casei Județene de Asigurări de Sănătate a ascuns sub preș fapte comise de reprezentanții celor două farmacii, fapte care, în condițiile aplicării corecte a legii, ar fi condus către sancțiuni administrative cu impact financiar uriaș asupra acestora și, mai mult, la anchete ale unor instituții ale statului care aplică le­gea penală.

Pe scurt, reamintim că OPINIA a descris procedeul adoptat de respectivele farmacii în localitățile în care punctele de lucru nu avea contract încheiat, conform legii, cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate: cetățeanul care avea de obținut medicamente în baza unei rețete compensate se prezenta la farmacia din comuna sa, farmacie care nu se afla în contract cu CJAS, iar rețeta se prelucra într-o altă farmacie din județ care avea actele în regulă. Bolnavul în cauză primea medicamentele solicitate de la farmacia unde s-a prezentat, dar în actele farmaciei unde se prelucra rețeta apărea că acestea au fost ridicate de un delegat al beneficiarului. De cele mai multe ori fictiv, sau chiar… mort!

Astfel că, în momentul în care inspectorii au încheiat raportul de control în care au constatat respectivele situații – pe lângă sesizarea organelor de cercetare penală -, conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate avea obligația de a rezilia contractele cu cele două societăți farmaceutice, care ar fi înregistrat, astfel, pierderi imense, de milioane lei.

Mai mult, am scris că pe lângă aceste aspecte, pe care inspectorii CJAS Buzău le-au inclus în raportul de control, actul respectiv reprezintă un exemplu clar de mușamalizare a faptelor ale căror consecințe trebuiau să fie cele de mai sus: rezilierea contractelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate cu ambii furnizori și sesizarea organelor de urmărire penală. Astfel, în raportul respectiv nici măcar nu apare faptul că cei doi furnizori de medicamente nu aveau contract de furnizare de medicamente în regim compensat sau gratuit pentru farmaciile deți­nute în localitatea Pietroasele, asememenea contracte fiind încheiate, atât de către Farmacia Crâng, cât și de către Iris Pharm, abia începând cu data de 1 mai 2018, respectiv după ceva timp de la încheierea acțiunii de control.

Care au fost reacțiile reprezentanților celor două farmacii

În dimineața apariției primului articol pe această temă, am fost sunat de preotul Paul Negoiță care, pe principiul „verba volant” – fără a preciza însă din care dintre multiplele sale calități vorbește despre Iris Pharm – ne-a amenințat direct cu un proces cu daune de un milion de euro, invocând un act de control încheiat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu un alt obiect al verificărilor, în care farmaciile ­res­pective ieșeau cât se poate de bine.

Mai puțin inspirați – deși vorbele preotului Negoiță nu au zburat, ci s-au înfipt bine în memoria unui computer -, reprezentanții Farmaciei Crâng au ales cealalată parte a dictonului, „scripta manent”. Am fost contactați de un avocat care ne-a cerut publicarea unui drept la replică, în care se precizează că responsabilii acestei unități farmaceutice habar nu au despre controlul, și actul încheiat în urma acestuia, despre care am făcut vorbire. Mai mult, ni s-a atașat un alt act de control încheiat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate la jumătatea lunii octombrie a anului trecut, unde Farmacia Crâng a ieșit – ați ghicit? – curată ca lacrima.

După lecturarea actului de control pe care îl găsiți integral mai jos, suntem convinși că vă veți întreba, alături de noi, care au fost rațiunile care au condus la mușamalizarea acestuia și că veți aștepta cu interes ca organele statului să se sesizeze și să dea ele răspunsurile cu pricina.

DISTRIBUIȚI
loading...