Educație

Elevii Școlii 15, o nouă deplasare în Italia, în cadrul proiectului STEAM like Leonardo

Școala 15 „George Emil Palade” se pregătește de o nouă mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ STEAM like Leonardo. În luna octombrie, șase eleve însoțite de două cadre didactice vor merge timp de o săptămână în Perugia, pentru un schimb de experiență la Liceul „Galileo Galilei”, alături de partenerii lor din Spania, Belgia și Polonia. Tema mobilitătii este „Leonardo Vizionarul”.

Programele Erasmus+ oferă organizațiilor școlare posibilitatea de a se implica în schimburi de experiență cu alte instituții europene similare. Câteva obiective generale sunt vizate prin derularea acestor programe: schimburi de bune practici între școlile europene, încurajarea practicilor inovative prin motivarea colaborării, promovarea obiceiurilor și a tradițiilor comunităților implicate prin schimburi interculturale, afirmarea identității culturale prin acceptarea diversității și promovarea echității sociale.

Implicarea Școlii „George Emil Palade” în proiectul Erasmus+ STEAM like Leonardo a permis angrenarea resur­selor umane ale instituției în activitățile proiectate în aplicația proiectului.

„După primul an de implementare a proiectului, chestionarele de satisfacție au pus în valoare câteva beneficii semnificative atât pentru cadrele didactice implicate, dar mai ales pentru cei 24 de elevi direct conectați în colaborarea cu partenerii europeni. ­Prin­tre acestea amintim lărgi­rea repertoriului didactic al cadrelor didactice prin aprofundarea și implementarea unor scenarii didactice proiectate din perspecriva abordării STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matema­tică). De asemenea, s-a realizat o colaborare internațională și schimbul de experiență prin coordonarea echipelor mixte de către profesori experți pe platforma etwinning. Fiecare instituție a furnizat un profesor expert pentru coordonarea unei echipe internaționale: astfel, schimbul de bune practici s-a realizat pe două paliere – pe de o parte colaborarea în echipe între elevii parteneri pentru realizarea unei teme, pe de altă parte îndrumarea echipei de către un mentor partener. Un alt beneficiu al proiectului a fost utilizarea unor aplicații online colaborative pentru realizarea unor teme: timeline, genial.ly, canva, biteable etc. Elevii s-au inițiat cu aceste aplicații online gratuite care le-au permis colaborarea interțări pentru îndeplinirea unor sarcini ale proiectului. Produsele educaționale realizate pot fi vizualizate pe site-ul proiectului, https://steamlikeleonardo.weebly.com/leonardo-the-anatomist.html, se arată în comunicatul Școlii „G. E. Palade”.

O altă componentă a proiectului a fost cea de interacțiune culturală între partenerii internaționali. Familiile gazdă au permis contactul elevilor cu tradițiile culturale locale și naționale – specific arhitectonic, legende locale, personalități marcante ale comunității, sărbători și festivaluri, elemente gastronomice etc.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker