Cultură

DOCROADS / Școală de film documentar la Buzău și o coproducție româno-greco-germană dedicată județului

Festivalul de Film Internațional BUZZ de la Buzău, dedicat realizatorilor de film din Europa, care anul acesta ajunge la cea de a IV-a ediție, va realiza la Buzău un atelier creativ de film documentar pentru tinerii pasionați de film. Atelier de Film Do­cumentar DOCROADS va fi un proiect anual care va contribui la dezvoltarea potențialului cultural al orașului și județului. De asemenea, cu ocazia primei ediții a atelierului de film, cei 20 de participanți (plus trei bursieri buzoieni) vor participa la cursuri care le vor permite să realizeze un film documentar și să lucreze în echipă pentru co-producții internaționale.

Potrivit organizatorilor Festivalului BUZZ, atelierul a atras atenția celor de la Grupul de Inițiativă Fundația Comunitară Buzău și a fost selectat pentru primul Cerc al Donatorilor. Astfel, pe 29 mai, va avea loc la  București la NOD makerspace evenimentul de crowdfunding Cercul de Donatori Buzău, în cadrul căruia vor fi strânse fonduri și pentru acest proiect.

Documentar despre înconjurul lumii în opinci

Potrivit inițiatorilor, Atelier de Film Documentar DOCROADS are ca obiectiv realizarea a cinci proiecte de film documentar cu potențial internațional, în județul Buzău. Tot­odată, cinci dintre participanții la prima ediție a DOCROADS România vor fi selectați pentru a face parte din echipa de producție pentru proiectul de film documentar „Înconjurul lumii în opinci” (titlu în lucru) – un film ce va spune povestea lui Dumitru Dan, primul globetrotter român care, la începutul secolului trecut, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând 100.000 de kilometri în șase ani, în costum popular și opinci, reușind să fie deo­potrivă și ambasador al culturii românești în străinătate. Filmul documentar dedicat lui Dumitru Dan și călătoriei sale în opi­nci va fi realizat la final sub formă de coproducție România-Grecia-Germania.

Ce vor învăța cursanții atelierului de la Buzău

Ideea unui asemenea atelier vine ca urmare a valorii actuale a filmului documentar la nivel mondial, dar și lipsa, în România, a programelor de studiu în domeniu. Astfel, atelierele de dezvoltare de proiecte de documentar vin să completeze potențialul industriei la nivel național, atrăgând, în același timp, și participanți din alte țări din Europa, pentru a promova filmul documentar pe plan european și internațional, a stimula coproducțiile și a oferi plus-va­loare pasiunii tinerilor realizatori de film, dar și de a stimula apetitul cultural și dezvoltarea turismului în Buzău.

La finalul primei ediții a DOCROADS România, cei 23 de participanți vor avea cunoștințe de Teoria filmului documentar, Structuri narative, Structuri vizuale, Viziunea regizorală, Realizarea unei prezentări a proiectului – pitching la nivel internațional, Preproducție, producție și postroducție de film documentar, Marketing și comunicare de film și lucrul în echipă pentru co-producții internaționale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker