Nu se știe deocamdată când vor începe lucrările pentru refacerea suprastructurii din beton a viaductului Giurca, unde sunt restricții de circulație în acest moment. Prefectul Carmen Ichim a declarat, joi, că a primit asigurări de la reprezentanții CNAIR că, cel mai târziu săptămâna viitoare, se va încheia un contract prin atribuire directă a lucrării.

„A mai fost scoasă o dată lucrarea la licitație, unde nu s-a prezentat niciun constructor, fie din cauza sumei foarte mici, spun dânșii, dar eu nu cred acest lucru. Eu cred că se vor găsi firmele care să lucreze pe acest viaduct mai ales că este o stare tensionată în zona Nehoiu și Siriu, atât pentru localnici, cât și a șoferii care vin dinspre Covasna și Brașov”, a precizat prefectul Carmen Ichim.

Astfel că, mult timp de acum încolo, șoferii care tranzitează județul Buzău pe Drumul Național 10 trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, atât din cauza lucrărilor care se desfășoară în apropierea viaductului Teherău, cât și a res­tricțiilor de pe viaductul Giurca. Luna trecută, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a scos la licitație, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri București serviciile de pro­iectare și execuția lucrărilor de reparație a suprastructurii viaductului, iar termenul de depunere a ofertelor a fost 1 iulie, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. Va­loarea estimată a lucrărilor este de 5.273.030,70 lei, fără TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 milioane de euro.

Nu se știe dacă lucrările vor începe curând. Viaductul Giurca, situat pe DN 10, în zona Siriu, a început să se deterioreze vizibil, în structura situată la zeci de metri deasupra solului apărând o gaură prin care se vede prăpastia. Autoritățile au instituit restricție de viteză și de tonaj, însă șoferii camioanelor au circulat nederanjați luni de zile. În timp, groapa care a apărut acum un an la ultimul viaduct din zona barajului Siriu, pe sensul de mers dinspre Covasna spre Buzău, s-a mărit încât în ea încăpea o roată de camion. Prin spărtură se putea vedea hăul de sub șosea.

Pentru siguranța viaductului și a participanților la trafic a fost impusă restricția de 3,5 tone, iar circulația rutieră se desfășoară alternativ, pe o singură bandă de mers, redusă la 2 metri.

Viaductul Giurca, situat pe DN 10, în zona Siriu, este lung de aproximativ 280 metri și are o înălțime a pilonilor de 46 de metri. Lucrările de reparație la viaduct se anunță un proces de durată, timp în care este esențial ca șoferii să circule cu mare atenție mai ales la intrarea/ ieșirea de pe viaduct dinspre și spre Siriu.

DISTRIBUIȚI
loading...