Prin piedicile puse Laurei Codruța Kovesi – percepută și internațional ca o piesă importantă în anticorupția din România – în drumul spre funcția de procuror-șef european și prin îndârjirea cu care se luptă pe toate căile să o maculeze și să o blocheze, Puterea politică de la București trece peste granițe antologica-i deja luptă împotriva anticorupției și a statului de drept. Iar pentru a accentua sfidarea, o face în timp ce conduce Consiliul UE.

Cu siguranță, Europa știa, cu mult timp înainte ca România să dețină preșe­dinția rotativă a Consiliului UE, că lupta împotriva Justiției și salvarea din fața legii a politicienilor cu ­pro­bleme penale echivalează cu programul de guvernare al Guvernului PSD-ALDE, sprijinit de UDMR. Aflase că motivul acestei strategii sunt problemele penale ale lui Liviu Dragnea, premier de facto al țării. Știa și de OUG 13, dată „noaptea ca hoții” de primul Cabinet-marionetă al lui Liviu Dragnea, Guvernul Grindeanu. Știa și de amplele proteste-maraton din iarna lui 2017 ce scoseseră în stradă sute de mii de oameni care apărau statul de drept și democrația, valori pe care s-a construit temelia UE și pe care Guvernul și majoritatea parlamentară le călcau în picioare. Aflase și de încrânce­narea și obtuzitatea față de dialog cu care aceeași garnitură politică a modificat legile Justiției. Îi era cunoscută și retorica anti-occidentală, anti-stat de drept a unor voci de la Putere. Știa și de tertipurile la care au recurs pentru a o schimba din funcția de procuror general al DNA pe Laura Codruța Kovesi. Aflase și se oripilase de represaliile Jandarmeriei Române îndrep­tate împotriva manifestanților pașnici ieșiți în stradă la mitingul diasporei, în 10 august 2018, de dovezile care indicau o acțiune premeditată, de minciunile oficialilor – Guvernul a livrat minciuni inclusiv Comisiei Europene – pentru a mușamaliza violențele, de faptul că situația a ajuns și în atenția Parchetului General și a ONU.  Mai aflase că, în numele războiului lor cu inventatul „stat paralel”, au pus pe tușă justiția penală și, mai cu seamă, anticorupția.

Ce a aflat nou Europa de când România conduce Consiliul UE? Nu numai că ­Pu­terea politică de la București sabotează candidatul României la onoranta și extrem de importanta funcție de procuror-șef al Parchetului European, ci și că i-a deschis dosar penal – în urma unei plângeri făcute de Sebastian Ghiță, cercetat și dat în urmărire internațională pentru fapte de corupție, pe care autoritățile din România nu au reușit să-l aducă în țară și pentru a cărui fugă nu a fost pus nimeni sub acuzare – chemând-o pe Laura Codruța Kovesi la audieri și lansând prin jurnaliști de curte zvonul reținerii ei chiar în ziua în care urma să plece spre Bruxelles. A mai aflat Europa, în context, că urmărirea penală o face extrem de controversata Secție Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție – înființată, în noiembrie 2018, de Tudorel Toader & comp. ca armă de cumințire sau șantaj a procurorilor care mai au curajul să intre peste afacerile oamenilor Puterii și ale susținătorilor acestora –, la a cărei conducere a fost numită Adina Florea, procurorul pe care ministrul Toader îl vrea în locul Laurei Codruța Kovesi la DNA. Iar la finele săptămânii trecute a aflat că această secție a stabilit să o cheme la audieri pe Laura Codruța Kovesi exact în ziua în care în Parlamentul European vor fi deciși pașii de urmat în privința numirii șefului Parchetului European.

Și e posibil ca planul lor să meargă mai departe… Iar asta și pentru că, probabil, dosarul Teldrum, care îl vizează pe Liviu Dragnea – instrumentat de DNA și pe care Adina Florea ține morțiș să-l aducă la secția pe care o conduce – ar putea ajunge în atenția Parchetului European. UE a mai aflat, năucită probabil, că tot feblețea lui Tudorel Toader (acest demolator al justiției independente), Adina Florea, anunța că secția pe care o conduce și căreia ministrul Toader vrea să-i confere putere discreționară, i-a deschis un dosar penal și prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, comisarului european pe Justiție Vera Jourova și reprezentantei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, pentru modul în care a fost redactat cel mai recent Raport MCV – foarte critic cu derapajele antidemocratice ale Guvernului și Parlamentului și care a dus la o rezoluție împotriva României adoptată în Parlamentul European. Ca răspuns la plângerea unei publicații a cărei prestație, trebuie amintit, a fost aplaudată, deloc întâmplător, de propaganda oficială a Kremlinului.

Iar zilele trecute, Europa a mai aflat despre noile ­modi­ficări la legile justiției, aduse de Guvern, la cererea ministrului Toader, prin ordonanțe de urgență abuzive, netransparente, emise în lipsa consultărilor cu CSM – urgențe inexistente, invocate doar pentru a permite politicului imixitiuni brutale în actul de justiție – modificări ce au dus, în premieră, la proteste ale magistraților și la suspendarea activității de către multe Parchete și instanțe, chiar și DNA și DIICOT. Și a mai auzit cum voci ale PSD amenință magistrații protestatari cu pușcăria, după modelul lui Erdogan.

Toate sunt decizii în consonanță cu toate acțiunile Puterii din ultimii doi ani. Nimic nou, deci, dar din ce în ce mai grav. Democrația este pusă sub asediu de niște politicieni capabili de orice, cu riscul de a duce România spre un regim autocratic.

Text publicat în „Puterea a cincea” și „Revista 22

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Mi-e mila de cei care gandesc asa si groaza pentru ce va urma economic in Romania!Cu specimene ca acesta ne vom uni cu Moldova,sub talpa unui nou URSS!

  2. UE nu este si nu trebuie sa fie un ideal al nimanui si nici al romanilor!
    UE este o organizare de pe urma careia unii profita si la care unii doar cotizeaza, asa va fi si peste 50 de UE!
    … si atunci logic ca cei care au profit de pe urma ei sa isi faca problem, dar noi marea majoritate, talpa tarii, acum si talpa UE, pentru ce sa ne facem problem? saraci am fost saraci vom fi!
    cat despre Codruta, ea reprezinta interesul anumitor categorii de oameni, dar al majoritatii nu !!!!

Comments are closed.