A încetat din viață cunoscuta creatoare populară Adela Petre. Buzoianca era născută la 10 iunie 1929 în comuna Pătârlagele și era recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor sale: piese de port popular, feţe de masă, covoare din lână, carpete din păr de capră. În anul 2012 Adela Petre a obținut titlul de Tezaur Uman Viu din partea UNESCO. Multe dintre creaţiile sale, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrări în expoziţii din Franţa, Italia, Olanda, Grecia etc.

Până la vârsta de 90 de ani buzoianca a avut ocazia  să îi cunoască personal pe toți președinții României sau familiile lor, de la Nicolae Ceaușescu până la Klaus Iohannis. De asemenea, în 2008, creatoarea ­po­pulară a fost rugată să le întâmpine pe Laura Bush, Angela Merkel și Jill Biden, impresionându-le pe acesta într-atât încât Maria Băsescu a vrut să îi sărute mâna buzoiencei.

După o perioadă de spitalizare, Adela Petre se afla în grija Căminului de Bătrâni de la Smeeni.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Un suflet mare, de om trait printre cei mai simpli si conservatori vietuitori de pe plaiurile buzoiene, care a stiut toata viata sa-si croiasca drum presarat cu flori de ie catre cele mai inalte personalitati ale lumii cu o demnitate iesita din comun. Nu numai noi dar intreaga omenire a pierdut unul dintre cei care a stiut sa conserve cele mai perene valori ale omului pe aceste meleaguri.
    Sa-i fie drumul la cer presarat cu tot atatea flori cate a cusut cu maine sale de aur.

Comments are closed.