Actualitate

FOTO-VIDEO / Ziua Națională, sărbătorită cu fast la Buzău

Și anul acesta parada militară de 1 decembrie a fost una spectaculoasă, așa cum au fost obișnuiți buzoienii în fiecare an. Excepție a făcut anul 2020, când manifestările de Ziua Națională nu s-au putut bucura de aceeași grandoare, din cauza restricțiilor legate de pandemie.

Parada de anul acesta nu a dezamăgit în ceea ce privește defilarea cu personal și tehnică militară, iar aproximativ 400 de specialiști din Ministerul Apărării Naţionale şi celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, au încântat buzoienii de toate vârstele. De asemenea, peste 70 de mijloace tehnice și circa zece aeronave  au fost puse  la  dispoziție  de către  Divizia 2 Infanterie Getica, Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău și Poliția Locală Buzău.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a fost cel care a luat primul cuvântul și a ținut să sublinieze importanța acestei zile pentru români, făcând referire la momentul Marii Uniri, dar și la numeroasele contribuții ale ostașilor buzoieni, care au luptat pentru întregirea țării. „Acest 1 decembrie amintește de acel 1 decembrie 1918, când România a fost reîntregită și a fost o Românie Mare. Din păcate, nu mai avem acea Românie de atunci, dar, cel puțin, din 1947 până azi, granițele nu ni s-au schimbat. Acel 1 decembrie 1918 nu putea avea loc dacă nu exista acel 27 martie 1918, când s-a făcut unirea cu Basarabia și cel care a sprijinit și a desăvârșit acea unire a fost buzoianul nostru, Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României la acea dată”, a spus Constantin Toma.

De asemenea, în discursul său, primarul municipiului a ținut să le amintească buzoienilor faptul că galeria foto de pe Calea Eroilor reprezintă un binemeritat omagiu adus soldaților buzoieni, care au luptat pentru țară în numeroasele războaie desfășurate. „Buzăul preamărește această zi, inclusiv pe această Calea Eroilor, pe care am inaugurat-o atunci când am sărbătorit Centenarul, în 17-18 mai 2018. Atunci am refăcut, cu acel prilej, Cimitirul Eroilor și toate monumentele, biserica, am inaugurat și această galerie foto istorică, pentru că, să nu uităm niciodată, această  zi de 1 decembrie este o zi a comemorării și omagierii eroilor noștri, iar eroii buzoieni au dat o lecție pentru întreaga țară. Au fost prezenți și în 1877-1878, atunci când s-au luptat pentru independență, și în al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial, războiul antifascist, anticomunist, și, bineînțeles, sacrificiul adus de eroii noștri din Afganistan. Buzăul a ales calea cea dreaptă, ne dezvoltăm astfel încât, să fim mândri că suntem buzoieni, să fim mândri că suntem români. Am ales calea cea dreaptă și o vom continua. La mulți ani, dragi buzoieni! La mulți ani, dragi români La mulți ani, România!”, a mai spus edilul.

Și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a ținut să evidențieze însemnătatea momentului Zilei Naționale, amintindu-le buzoienilor că este vorba despre ceva mai mult decât o festivitate. Ziua reprezintă aducerea aminte a unor momente cheie din istoria națională, iar importanța ei depășește granițele țării, cuprinzând și românii de dincolo de limitele teritoriale. „Dragi buzoieni (…), astăzi este cea mai importantă zi din viața noastră, a românilor. Este ziua în care s-a înfăptuit visul de aur al românilor: Marea Unire. Nu am decât un mesaj simplu și din inimă. La mulți ani, dragi români, să fiți iubiți de Dumnezeu! Să nu uităm să ne gândim în fiecare zi că suntem români, să nu uităm să iubim România în fiecare zi, să ne gândim în fiecare zi că aici ne-am născut, aici ne-am format, aici este  locul nostru, aici este neamul nostru strămoșesc. Un sincer <La mulți ani!> pentru românii din Buzău, pentru românii din București, pentru românii din Bucovina, din Chișinău și oriunde s-ar afla. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a spus președintele Consiliului Județean.

Petre Emanoil Neagu a avut și un îndemn pentru români, și anume, să nu își mai critice țara din cauza câtorva politicieni, ale căror decizii nu definesc identitatea României. „Haideți să nu ne mai supărăm pe România niciodată. Unii, mai ales politicienii, se supără pe țara asta. Nu, nu trebuie să ne supărăm pe România, trebuie să ne supărăm pe anumiți români, pe anumiți conducători, care uită menirea pentru care au fost aleși sau sunt puși în fruntea țării. Suntem un popor minunat și merităm tot ce este mai bun din lume”, a adăugat acesta.

Prefectul Buzăului, Daniel Țiclea, a ținut, să aducă în atenția publicului, prin discursul său, o serie de personalități istorice, care au contribuit la definitivarea teritorială a țării, așa cum o cunoaștem astăzi. Prefectul a lăudat solidaritatea românilor de-a lungul secolelor și a menționat războiul actual, al pandemiei, lăudând eforturile medicilor buzoieni și mulțumind întregului personal medical. „În ultimele luni, aici, la noi, la Buzău, am dus un război, am dus o luptă grea, în care principalii eroi au fost  cadrele medicale, medicii, asistentele și toți cei care lucrează în sistemul sanitar din județul Buzău. Le mulțumesc pentru eforturile pe care le-au făcut și pentru câte vieți de buzoieni au salvat. Mulțumesc comunității buzoiene pentru modul exemplar în care au dat dovadă de solidaritate și unitate față de sistemul sanitar și închei față de buzoieni spunând că familia mea este aici, casa mea este aici și așa vreau să rămână. La mulți ani, buzoieni!”, a declarat acesta.

Seria discursurilor a fost încheiată de către comandantul Bazei Aeriene de la Boboc, generalul Ovidiu Bălan, care a dat citire mesajului Șefului Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu. Acesta a ținut să îi omagieze, însă, pe veteranii de război, unul dintre ei, Constantin Orzaru, aflându-se chiar pe scenă, alături de politicienii buzoieni. Generalul Ovidiu Bălan a amintit povestea tragică a veteranului din Boldu, care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial și a fost printre puținii din plutonul său care s-au mai întors acasă. Un alt veteran de război,  Tănase Delcea, din comuna Ziduri, a fost sărbătorit zilele trecute, cu ocazia împlinii a o sută de ani. „Tuturor celor care au făcut posibilă sărbătorirea Zilei Naționale a României azi le mulțumim, îi prețuim și le prezentăm onoruri. La mulți ani, Orzaru! La mulți ani, Delcea! Și un gând către cei care nu au avut șansa de a mai ajunge acasă, pentru ca noi astăzi să avem această sărbătoare. La mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla!”, a încheiat generalul Ovidiu Bălan.

Printre politicienii prezenți la festivitate s-au numărat senatorul PSD Liliana Sbârnea, deputații PSD Laurențiu Țepeluș și Andi Cristea, deputatul PNL Gabriel Avrămescu, viceprimarul Oana Matache, vicepreședintele Consiliului Județean Buzău Adrian Petre, subprefecții Marieta Boloș și Voirel Holban.

Impresionanta defilare a fost încheiată de sportivii militari, care au alergat de la Boboc până pe Calea Eroilor și au încheiat parada purtând steagul tricolor prin fața publicului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker