ActualitateEducație

Ziua Națională a României, sărbătorită prin lectură la „Eminescu”

Cu provocarea autoimpusă „să ştii, în orice moment, ce carte ar putea face dintr-un adolescent un bun cititor”, Mihaela Nicolae,  cadru didactic la Colegiul  Național „Mihai Eminescu”, are multe obiective pe care și le propune și le și duce la îndeplinire la orele sale de limba română. Unul dintre ele ar fi ca elevii săi să conștientizeze istoria trecută și  să existe o raportare a lor la istoria recentă,  la istoria din care și ei sunt parte.

Și pentru că 1 decembrie se leagă și de Ziua Națională a României și de aniversarea a patru ani de la realizarea  celui mai frumos proiect din cadrul lecturiadelor, la care care cadrul didactic participă cu elevii săi de mai mulți ani,  Mihaela Nicolae a propus  elevilor săi, în perioada premergătoare sărbătorii naționale, texte din antologia „Mică istorie a unui secol mare” – coordonată de Monica Onojescu -, un volum cu 20 de povestiri scrise de unii dintre cei mai importanți scriitori români, care s-au inspirat din istoria mică, istoria la nivel de individ. Elevii săi au citit texte de istorie pe înțelesul lor, pentru că este o istorie descoperită în jurnale, scrisori, memorii şi interviuri ale unor persoane cunoscute în epocă, dar şi foarte multe ale unor oameni obişnuiţi: veterani, deţinuţi politic, strămutaţi în Bărăgan sau deportaţi în Siberia. De aceea, în preajma lui 1 Decembrie, sunt reluate povestirile, au fost recitite și s-au inițiat discuții pornind de la acestea despre Ziua Națională a României.

Mihaela Nicolae

Profesoara Mihaela Nicolae se joacă cu elevii la orele de lectură care seamănă mai degrabă cu un club de lectură, ca să-i ducă, de fapt, „spre lucrurile fundamentale”, așa cum sunt cele legate de istoria României. „Pe grupul <Lecturiadei> suntem în plină campanie cu cartea apărută în urmă cu patru ani. Lecturiada este un fel de olimpiadă a lecturii și noi, în 2018, am făcut cartea aceasta cu ajutorul scriitorilor.  Când s-au împlinit 100 de ani de la Unire, autori contemporani mari, autori buni , precum Ana Rotea, Veronica D. Niculescu,  Doina Ruști au scris texte anume; această carte, pentru care s-au scris texte speciale cu ocazia Unirii, a fost ilustrată de copii, în ateliere făcute cu profesioniști. A ieșit o carte la Editura Arthur, care se numește <Mica istorie a unui secol mare>. Apărem și noi acolo pe copertă ca ilustratori, pentru că am mers și noi la Cluj. Această carte este minunată. Are povestiri legate de istoria României. Textele  sunt scrise la nivelul de înțelegere al copiilor. Sunt diverse subiecte, dar două dintre povestiri au legătură cu 1 Decembrie, direct. Altele au legătură cu istoria României, în general. Una dintre povestiri se numește < Ziua Națională >. Pe asta am discutat-o astăzi cu copii. E vorba despre un personaj, Ramona, care se află în clasa a V-a și care nu înțelege de ce de Ziua Națională trebuie să mergi în excursie la București,când ar putea să bea Coca Cola, și ar putea să stea în vacanță, cum stă toată lumea. Astăzi ne-am gândit cum ar fi la muzeu, ce e în muzeu, ce presupune un muzeu. Le-am trimis textul. Am citit un pic din el și continuăm lectura despre Ziua Națională. Am stabilit că România a făcut 104 ani, am făcut calculul. Au ascultat și cântecul <Treceau batalioane române  Carpații>. Ei știu versurile și cântă. Elevii trebuie să înțeleagă că, de fapt, de Ziua Națională ne uităm în istoria noastră și că această istorie este făcută de fiecare dintre noi, și noi facem istoria”, spune cadrul didactic.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker