ActualitateCulturăEducație

Cum își aniversează Hasdeul cei 155 de ani de excelență în educație

Hasdeul împlinește 155 de ani și pentru această aniversarea a pus la cale o serie de evenimente, care au debutat, marți seară, la Teatrul „George Ciprian” cu spectacolul „BRAINSTORM” al trupei „3,14” .

De la „unteatru”, la „George Ciprian”

Trupa hasdeiana „3,14”, la „unteatru”, în Capitală

Trupa „3,14” a deschis seria evenimentelor dedicate sărbătoririi a 155 de ani de existență a Colegiului Național „B. P. Hasdeu”. Ei au interpretat magnific piesa „BRAINSTORM” în fața colegilor liceeni, a conducerii colegiului și a buzoienilor care au umplut până la refuz, pentru a doua oară la reprezentația hasdeienilor,  sala Teatrului „George Ciprian”. Ei veneau după o mare reușită, evoluția lor extraordinară pe scena „un teatru”, din Capitală,  despre care profesorul Dănuț Solcan a relatat pe pagina de socializare. „Nu visam să ajungem să jucăm acolo unde am fost mereu doar spectatori, dar s-a întâmplat ieri. A fost o seară plină de bucurie, în două picioare sau trei, cu un public cald și discuții după, cu prieteni dragi din București și nu numai, cu mulți hasdeieni și – ceea ce mi se pare tare simpatic – cu reprezentanți ai absolut tuturor generațiilor trupei treivirgulăpaișpe, veniți să-și ia în brațe urmașii. A fost BRAINSTORM, a fost magic”, a povestit profesorul Dănuț Solcan, regizor, profesor de istorie, doctor în Științe Umaniste (Istorie) și profesor MERITO 2017,  unul dintre fondatorii Clubului 3,14 – club „de facere și desfacere a ideilor” (2012), coordonatorul trupei de teatru „treivirgulăpaișpe” (din 2015) și unul dintre cei mai îndrăgiți profesori ai Hasdeului. Nu este de mirare că trupa 3.14 nu s-a clintit de pe scenă până ce, la finele spectacolului profesorul Solcan și-a făcut apariția lângă ei pentru a primi aplauzele îndelungi ale publicului, pe drept meritate pentru un spectacol demn de profesioniști.

Este vorba despre participarea trupei „3,14”,în următoarea componență : Cei 15 hasdeieni  sunt Andreea Marcu, Andrei Citrea, Anca Toader, Sabin Popa, Alexia Moise, Bianca Toader, Ruxandra Meșterelu, Maia Răduță, Izabela Scarlat, Vlad Galeș, Alexandra Hanganu, Mario State, Iris Balotă, Sara Oncioiu și Adelina Ghica,  în Capitală la „unteatru”  în cadrul <Zilelor inarelationship>, un eveniment de educație împotriva abuzurilor și violenței.

Reamintim că piesa jucată magnific de hasdeieni este realizată după  un subiect care pune în discuție legătura dintre  transformările prin care trec adolescenții și  activitatea creierului din această perioadă .  Descoperirile legate de transformările din creier la vârsta adolescenței au fost împărtășite oamenilor și printr-o piesă, care a fost scrisă în America, împreună cu Sarah-Jayne Blakemore – profesor de psihologie și neuroștiințe la Cambridge și profesor onorific de neuroștiință cognitivă la UCL. Piesa hasdeienilor, „Brainstorm”, este o adaptare a celei lansate în SUA.

 

Ce evenimente cuprinde programul aniversar al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”

  • Pe 6 decembrie,  Sfântul Nicolae aduce hasdeienilor o carte, pentru că eleva Maria Teodora Dulea își lansează, la sala 11, cartea „Toate cuvintele pe care trebuia să le citești printre rânduri”. În cinstea lui, la sala 10, va fi o festivitate de premiere a elevilor care au scris eseuri cu tema „Sfântul Nicolae dăruitorul”. La sala 15, elevii vor avea întâlnire cu scriitorul Ștefan Iovan, și se va discuta pe marginea „Dicționarului sculpturilor de la Măgura Buzăului”. Va fi activat și  Cenaclul „Ad astra”, unde se vor spune „Povești hasdeiene”, la sala de lectură. Ziua va fi încununată cu o demonstrație a pasionaților de robotică; la sălile de robotică se vor întâlni echipele „Homo sapiens” și „Heart of robots”. Bineînțeles că ei vor inspira scrierile viitoare și vor intra în poveștile colegilor de la clubul de lectură. Toate aceste activități se vor desfășura simultan în intervalul orar 12.00-13.00. Ora următoare, hasdeienii își vor da întâlnire în Amfiteatrul „George Emil Palade”. Aici cei 155 de ani de excelență în educație ai Colegiului vor fi marcați împreună cu invitați din diferite domenii de activitate. Astfel, vor fi prezenți la întâlnirea cu hasdeienii prof. dr. Silviu Neguț, geograf și geopolitician, prof. dr. Eleodor Nechita, cercetător în domeniul fizicii nucleare, prof. la Ontario Tech University și jurnalistul Adelin Petrișor. Din programul zilei nu vor lipsi întrecerile sportive care sunt programate pentru amiază. Ele vor avea loc în sala de sport începând cu ora 12.00. În aceeași zi, de la ora 18.30, la Sala Consiliului Județean va avea loc un spectacol aniversar de muzică și teatru, „Tineri de 155 de ani!” , pe care l-au pregătit hasdeienii pentru comunitate.
  • Pe 8  decembrie, hasdeienii „se mută” la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”, unde vor participa la etapa finală a competiției „Bătălia cărților”- proiect în parteneriat cu instituția județeană de cultură.
  • Pe 12 decembrie, de la ora 12.30, antreprenorul Sergiu Neguț, cofondator FintechOS, noul star al tehnologiei din România, va fi prezent la Hasdeu și va participa la întâlnirea cu liceenii în sala amfiteatru a colegiului  și în sala „Media HDu” unde se va organiza conferință și podcast.
  • Pe 14 decembrie,de la ora 12.30, în sala amfiteatru a colegiului  și în sala „Media HDu” vor fi organizate conferință și podcast, invitat al evenimentului va fi academician Marius Andruh, doctor în ştiinţe chimice, vicepreședinte al Academiei Române.
  • Pe 15 decembrie, în amfiteatrul colegiului va avea loc o nouă lansare de carte. De această dată este vorba despre cartea profesorului Sebastian Popescu „Cambridge Advanced Builder”. Evenimentele se încheie tot cu o lansare de carte. De data aceasta este vorba de cartea „Niciodată noi” a elevei de clasa a IX-a Ioana Câmpeanu, care va avea loc la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”. Ioana este proaspăt premiată a Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker