Educație

„Ziua fără tutun” la Buzău

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat. În acest context, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog a desfășurat, la nivel local, activități de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, atât în rândul elevilor, cât şi al comunităţilor locale.

O astfel de activitate a avut loc în dimineața zilei de 17 noiembrie, când reprezentanții CPECA Buzău au poposit la Școala Generală din Mihăilești. Ei au fost în mijlocul elevilor și în cursul zilei de miercuri, 16 noiembrie, când au făcut un popas la unitatea de învățământ din Vernești. Au mai avut loc și întâlniri cu elevii și cadrele didactice pe tema prevenirii consumului de tutun și în după-amiaza zilei de 17 noiembrie, una dintre activități desfășurându-se la Liceul „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu Sărat.

Activitatea CPECA Buzău se înscrie în campania Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) de marcare a acestei zile, prin activități derulate la nivel naţional și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat, în general.

Ce spun datele statistice ale Agenției despre fumat

Potrivit unui studiu realizat de Agenția Națională Antidrog, la nivel naţional, în populaţia generală (General Population Survey), realizat de Agenţia Naţională Antidrog, după alcool, fumatul ţigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României, indică datele statistice  ANA.

Media vârstei de debut, se mai arată în acel studiu, este de 18,6 ani. „Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1 la sută) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4 la sută apariţia acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4 la sută)”, se arată în studiul ANA.

Diferenţierea pe gen reliefează deosebiri în ceea ce priveşte comportamentul faţă de consumul experimental de tutun. Potrivit aceleiași surse, comportamentul faţă de consumul experimental de tutun 67,2 la sută este prevalenţa consumului în rândul populaţiei masculine, faţă de 49,4 la sută în rândul celei feminine.

Pentru a proba necesitatea unei intervenţii, cei care au fumat cel puţin o dată în viaţă au fost întrebaţi de specialiștii ANA dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat şi despre consecinţele acestuia. Datele arată că 87,6 la sută dintre aceştia au menţionat că nu au avut un astfel de dialog. Analiza răspunsurilor la această întrebare, în funcţie de mediul de rezidenţă al subiecţilor, arată o pondere mai mică pentru respondenţii din zona rurală  de a solicita unui cadru medical informaţii referitoare la fumat și consecinţele asociate acestui comportament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare