Zi decisivă pentru complicii autorului cumplitei crime de pe Bălcescu

La o lună și jumătate de la trimiterea dosarului în instanță, complicii ucigașului Valentinei Nica vor com­părea în fața judecătorului de cameră preliminară, care va decide asupra legalității sesizării instanței de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău cu cererea de trimitere în judecată a lui Radu Clonț și a lui Alexandru Naum, acuzați de complicitate la omor cali­ficat prin cruzimi. Cei doi prieteni ai lui Cosmin Dan au fost deferiți justiției la doi ani de la uciderea prin incendiere a tinerei Valentina Nica, în locuința ei de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău, în cazul lor fiind luată în calcul pluralitatea de infracțiuni. Săptămâna viitoare, aceștia vor afla și dacă vor fi judecați sub control judiciar, măsură preventivă dispusă de procurori încă din 14 ianuarie.

Radu Clonț și Alexandru Naum, cei care i-au adus benzina ucigașului Cosmin Dan, au fost trimiși în judecată pe 5 martie. Acuzațiile cu care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au trimis rechizito­riul în instanță le poate aduce prietenilor ucigașului ani grei în spatele gratiilor, limita de pedeapsă fiind detențiunea pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.

Cosmin Dan, tânărul care și-a ucis fosta iubită prin incendiere, și-a aflat sentința definitivă în luna octombrie a anului trecut. Completul de la Curtea de Apel Ploiești a decis să respingă apelul declarat de Cosmin Dan, dar și de părinții fetei. Instanța a dedus din pedeapsa dispusă la fond de 24 de ani de închisoare cu executare doar perioada arestului preventiv. Dan a fost condamnat pe 30 ianuarie 2020 la 23 de ani de închisoare pentru omor cu premeditare prin cruzimi și un an de închisoare pentru distrugere, care reprezintă o treime din pedeapsa principală. În total, ucigașul tinerei care-i fusese iubită a primit la Tribunalul Buzău o pe­deapsă de 24 de ani de închisoare cu executare și a fost obligat la plata unor despăgubiri de 100.000 euro, cu titlu de daune morale, către mama fetei, Katia Mi­li­ca Dodan, 50.000 euro daune mo­rale către tatăl tinerei, Ionel Aurel Nica, și la 10.000 euro daune materiale către Katia Milica Dodan (echivalentul în lei la data executării) pentru finalizarea lucrărilor de re­facere a apartamentului incendiat și mobilarea lui, dat fiind că tatăl lui Cosmin Dan s-a străduit, în limita posibilităților, să facă repa­rațiile cuvenite. Inculpatul a scăpat de condamnarea pe viață după ce nici familia fetei și nici procurorii nu au cerut o asemenea pedeapsă. Deși au cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în omor cu premeditare prin cruzimi, procurorii nu au cerut instanței condamnarea lui Cosmin Dan la pedeapsa maximă prevăzută de Noul Cod Penal pentru această faptă – detenția pe viață.

Valentina a fost bătută și lăsată să ardă de vie

Procurorii au stabilit că, în dimineața zilei de 23 fe­bruarie, Cosmin Dan a mers în apar­tamentul fostei sale iubite asupra căreia a aruncat cu benzină dintr-o sticlă, apoi i-a dat foc cu o brichetă. Valentina Nica (22 de ani) a murit, după ce apartamentul a fost cuprins de flăcări, trupul ei fiind găsit carbonizat într-una din camere, după ce pompierii au stins incendiul.

„Din actul medico-legal rezultă că moartea victimei a fost violentă, s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, consecința unor arsuri gradele II-IV, pe 100% din suprafața corporală, precum și a intoxicației acute cu monoxid de carbon. Leziunile traumatice – arsuri grad II-IV – s-au putut produce prin expunere la flacără și au legătură de cauzalitate directă cu decesul”, se arată în comunicatul procurorilor.

Amănuntele care i-au  inculpat pe complici

Audierile în dosarul celei mai cumplite crime care a zguduit Buzăul la începutul anului 2019 au scos la iveală detaliile cutremurătoare încă de la primele termene de judecată. Patru martori ai tragediei au fost ascultați de judecător, iar mărturia lui Antonio Măcelaru, un adolescent de 15 ani, a fost una dintre cele mai explicite. Acesta a povestit cu lux de amănunte despre discuțiile telefonice ale lui Cosmin Dan cu prietenii săi, inclusiv momentul când acesta le-a cerut la telefon benzină cu scopul precis de a o incendia pe Valentina, dar și despre momentele când a aruncat combustibil în dormitorul în care s-a produs tragedia și unde flăcările au cuprins-o pe Valentina. Deși, pe alocuri, mărturia este greu de admis, luxul de amănunte confirmă vinovăția prietenilor lui Cosmin, care i-au adus benzina și nu au intervenit în momentul în care acesta a dat foc.

Tocmai aceste amănunte i-au trimis în fața instanței pe Radu Clonț și Alexandru Naum, prietenii lui Cosmin Dan. Primul a urcat în apar­tament să-i dea benzina, celălalt i-a adus-o până la ușă. Niciunul dintre ei nu l-a întrebat pentru ce îi trebuie.

Radu Clonț a declarat în fața instanței: „Nu l-am întrebat. Am crezut că-i trebuie la vreo mașină”, așa cum mărturisise și în fața anchetatorilor, ceea ce nu-l absolvă de vinovăția de a-i asigura inculpatului acuzat de omor calificat cu premeditare sursa incendiului în care o tânără de 21 de ani a murit în chinuri groaznice. Procurorii aveau deschis la acel moment un dosar in rem în care Radu Clonț, dar și Alexandru Naum, erau vizați de cercetări pentru complicitate la omor calificat.

Prieteni destul de apro­piați fiind însă, Clonț ar fi putut ști că Dan, cu care petrecuse în noaptea de 22 spre 23 februarie 2019 într-un cunoscut club din Capitală și cu care a împărțit o sticlă de whisky, nu avea pentru ce mașină să îi ceară benzină, atât timp cât îl luase de acasă când au plecat spre București și îl lăsase în fața blocului Valentinei. Mai mult, Cosmin Dan nu putea să conducă vreo mașină din cauză că avea permisul reținut cu o lună înainte să se întâmple nenorocirea. Pe 22 ianuarie, lui Cosmin Dan i-a fost reținut permisul de condu­cere pentru 90 de zile pentru viteză peste limita legală, contravenția fiind înregistrată pe raza județului Ialomița. Acesta a contestat procesul verbal, iar un certificat de grefă a fost înregistrat în data de 25 februarie, când el se afla deja în arest preventiv.

Audiat a fost și Alexandru Naum, cel care, potrivit declarației lui Radu Clonț, a fost sunat de Cosmin Dan să-i aducă benzina. Acesta s-ar fi speriat după ce a văzut că tânărul era hotărât să îi dea foc Valentinei și a fugit. Clonț, însă, ar fi asistat la toată scena, iar când a văzut că flăcările se extind și fumul gros a invadat casa s-a refugiat în baie cu iubita de la acel moment a lui Cosmin Dan, Anisia Dinu, și cu Antonio Măcelaru. Valentina nu a mai putut fi salvată.

Procurorii și-au concentrat inițial ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deși erau indicii că în apartament ar mai fi fost alți patru tineri. Mărturiile contradictorii ale celor doi prieteni ai lui Cosmin Dan i-au făcut pe anchetatori să disjungă într-un alt dosar acuzațiile de complicitate la omor calificat.

Articole similare

error: Continut protejat!!