Actualitate

Week-end la Muzeul Județean

Daniel DRÂMBU

Te-ai săturat de fotoliul în care îți petreci timpul liber uitându-te la filme? Nici restaurantul nu-ți mai face cu ochiul? Vremea nu este prietenoasă plimbărilor? Atunci hai la Muzeul Județean Buzău, care te așteaptă tot sfârșitul de săptămână cu expoziții de arheologie, istorie, artă și etnografie.

  • La Muzeul Județean Buzău, poate fi vizitată expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” la sediul Muzeul Județean Buzău. Proiectul expozițional redă imaginea femeii în comunism prin intermediul ținutelor vestimentare din epocă și al accesoriilor ce completează tabloul tematic. Femeia socialistă este femeia care pune accent pe munca în fabrici și uzine, dar și pe frumusețe. Astfel, ea este prezentă în reclamele pentru produsele de înfrumusețare destinate ei, incluzând aici produsele cosmetice și vestimentație. În expoziție sunt etalate articole vestimentare românești, realizate la fabrici de renume din acea perioadă, dar și acasă. De asemenea, sunt expuse accesorii vestimentare, bijuterii și produse cosmetice. Totodată „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” întregește seria expozițiilor organizate în ultimii ani de către Muzeul Județean Buzău, valorificând obiectele de patrimoniu specifice perioadei comuniste aducând totodată în atenția publicului vizitator și simțul estetic al perioadei, care indiferent de vicisitudinile vremii nu s-a pierdut ci reînvie în paginile revistelor diferite modele vestimentare purtate cu plăcere și astăzi.
  • La Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, este deschisă expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului, însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste. Expoziția cuprinde batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, ale Muzeului Olteniei Craiova, ale Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, precum și din colecția personală a doamnei Rodica Petre.

Daniel DRÂMBU este muzeograf la Muzeul Județean Buzău

 

Articole similare