Cultură

Week-end la Aluniș Art Center dedicat iubitorilor de costume populare

În perioada 26-28 iunie, la Aluniș Art Center a avut loc expoziția de costume populare din zona Valea Buzăului. Evenimentul a urmărit să contribuie la păstrarea vie a tradițiilor autentice autohtone prin crearea unei punți între generații, punând în legătură persoanele care cunosc obiceiul țesutului și cusutului (de obicei persoane în vârstă), cu persoane din noua generație dornice să învețe aceste meșteșuguri. De fapt, sărbătoarea iei a început la Aluniș Art Center duminică, 21 iunie, cu ocazia solstițiului de vară, când a fost organizată aici o adevărată șezătoare, realizată în parteneriat cu Asociația Șezătoare București și Dobrogea, avându-l invitat special pe etnologul dr. Ion Cherciu.

Acest eveniment a constituit punctul de pornire al unor  programe artistice dedicate Zilei Internaționale a Iei, pentru că, spun organizatorii,  Aluniș Art Center și își propune să reînvie tradiția și obiceiul șezătorilor în zonă.

La șezătoarea de la Aluniș

S-a vorbit despre tradiții și obiceiuri, s-a cusut și s-a tors lână în aer liber, într-o atmosferă destinsă, și au participat membre ale Asociației Șezătoare București și Dobrogea, membrii ai comunității locale, turiști.

La eveniment au fost prezenți și membrii trupei Subcarpați.

La Aluniș Art Center sunt în pregătire și alte evenimente culturale până la finele verii. ­Amintim aici un curs de pictură icoane pe sticlă (workshop interactiv, participanții vor putea picta propria icoană, coordonatorul atelierului fiind Mădălina Cos­tache, artist vizual), în perioada 4-5 iulie o expoziție de pictură și sculptură cu lucrări semnate de Mihai Dinu Fălcoianu și Smaranda Isar (Pătârlagele), care va avea vernisajul în data de 24 iulie, și un eveniment organizat în parteneriat cu Arta Verde, un curs de suflători din lemn (fluiere) și demonstrație (experiment uleiuri din plante presate tradițional). Lucrurile aici sunt foarte complexe, pentru că, după cum informează repre­zentanții centrului, la tradiție aici se adaugă multă creativitate și multă bucurie. Despre diversitatea evenimentelor culturale care se petrec aici, reprezentanții centrului ne oferă câteva repere : „Spațiu de creație multidisciplinar, Aluniș Art Center găzduiește concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de pictură și sculptură, seri de poezie și lite­ratură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea mește­șugurilor locale (prelucrarea lânii, <dragul> pentru lemn și tradiții), tabere dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente.

Pe simezele centrului de artă se află expoziția <Amber of the Moment>, care aduce împreună lucrări a trei dintre cei mai importanți artiști buzoieni: Florin Menzopol, Ștefan Daniel Lăzărescu și  Ciprian Dumitrache , într-un concept curatorial propus de Ana-Daniela Sultana-Cipariu. Colectiva de sculptură și de pictură rămâne deschisă publicului până pe 24 iulie 2020  și face parte dintr-un inedit program expozițional conceput de Iulia Sîrbu, fondatoarea și coordonatoarea Aluniș Art Center, care aduce în atenția publicului atât cunoscuți artiști contemporani, cât și meșteșugari și artizani locali”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker