sâmbătă, 19 septembrie 2020

Voucherele pentru uniformele elevilor, între „o povară financiară” şi „o onoare”

În plină dezbatere le­gată de modul în care ar trebui să înceapă şcoala din data de 14 septembrie, o nouă dispută apare între clasa politică şi elevi. Se­na­tul a adoptat propunerea legislativă prin care se acordă fiecărui elev din învăţământul general obli­gatoriu de stat 350 de lei ­anu­al pentru uniforma stabilită de şcolile unde învaţă. Actul normativ urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Până atunci însă Consi­liul Naţional al Elevilor precizează că s-a opus cu vehemenţă acestei propuneri încă din luna iunie, atunci când proiectul a fost înre­gistrat la Senat. Re­prezentanţii ele­vilor susţin că o astfel de măsură ar fi ,,dezastru­oasă” fiind o „povară financiară pentru bugetul de stat”, ceva de care nu avem nevoie acum, ţinând cont de faptul că peste 900.000 de elevi nu au acces la educaţie online.

De cealaltă parte profesorii adoptă o poziţie mai rezervată încercând să explice elevilor că uniforma şcolară poate fi un element de mândrie.

„Un proiect de lege ­si­milar a fost iniţiat acum mulţi ani de către buzoianul Cezar Preda. Eu personal mă poziţionez cumva la mijloc în această dispută. Este ade­vărat că atunci când eram şi noi elevi nu ne dădeam în vânt după uniforme, dar pot înţelege că o instituţie şcolară alege la un moment dat nişte semne distinctive în acord cu părinţii şi, acolo unde se poate, adică la nivel de liceu, nu de şcoli generale, în acord cu elevii. Trebuie să în­ţelegem că în multe cazuri, de exemplu, când vorbim despre instituţii de în­văţământ de tradiţie, este o onoare şi pentru un elev să poarte însemnele şcolii lui. Este o onoare şi o responsabilitate inclusiv pentru părinţi. Eu cred că dacă se va explica cum trebuie, părinţii şi elevii vor înţelege că purtarea uniformei poate fi o onoare”, a declarat liderul Sindicatului Învăţă­mântului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

loading...
error: Content is protected !!