Actualitate

Voluntarii de la Crucea Roşie Buzău, cu daruri la „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”

Familia Nehoianu, care locuieşte în zona de munte a Buzăului, este ruptă parcă din poveste, cel puţin în ceea ce priveşte copilaşii pe care-i are, în număr de opt, şapte băieţi şi o fată. „Albă ca zăpada şi cei şapte pitici”, cum li se spune adeseori la şcoală, au primit recent vizita voluntarilor Crucii Roşii, filiala Buzău. Aceştia nu s-au dus cu mâna goală, ci cu multe daruri, de la jucării până la produse de igienă, haine, încălţăminte şi tot felul de alte lucruri de care are nevoie o familie cu zece suflete, formată din tatăl Mihai, mama Mădălina Crina, şi copiii Florin-Marian, Ştefan-Octavian, Mihai-Constantin, Andrei-Dragoş, Cosmin-Petre, Maia-­Ilin­ca şi Daniel-Dumitru.

Cu toate că este o fa­mi­lie muncitoare, problemele financiare nu au stat departe de ea. Amănunte ­des­pre ei am aflat de la Cristina Miron, educatoare cu o vechime de peste 20 de ani în învăţământ, prin mâna căreia au trecut toţi copiii acestei familii: „Familia Nehoianu, Crina şi Mihai, au împreună opt copii, care în acest moment sunt toţi prinşi în sistemul de învăţământ. Cel mai mic are patru ani şi un pic, iar cel mai mare, undeva la 17 ani. Eu îi cunosc pe toţi foarte bine pentru că i-am avut pe toţi la grădiniţă. E o familie muncitoare. Lucrează doar soţul, în construcţii”.

Daruri şi pentru noul an şcolar

Darurile primite în principal de la Crucea Roşie, dar şi de la alţi sponsori din Capitală, prin grija cadrelor didactice de la Lunca Pripor, sunt de ajutor şi pentru începerea cu bine a noului an şcolar. În timpul „şcolii online”, şase copiii au folosit un singur telefon pentru a participa la cursuri.

„Făceau cu rândul, îşi cereau scuze că nu pot participa la unele ore şi atu­nci ne-am străduit să-i ajutăm. Erau implicaţi, şi părinţii şi copii. Am apreciat că nu au lipsit şi au anunţat când nu au putut participa la ore. Am fost de multe ori la ei. Acum le-am dus calculator, tabletă, telefon cu cartelă, produse alimentare – pentru că sunt zece inşi la masă -, îmbrăcăminte, încălţămin­te, dulciuri. Orice lucru este binevenit pentru ei. Pe cel mare îl au la Braşov, la o şcoală profesională, urmă­torul copil este unul cu cerinţe educaţionale speciale, un copil cu probleme de sănătate şi e nevoie de medicamente pentru el şi de îngrijire deosebită. Acum, că începe şcoala, au nevoie de multe. Cei de la Crucea Roşie au adus şi îmbră­căminte, încălţămin­te, produse alimentare, de igienă, dulciuri”, spune educatorul Cristina Miron, care a chemat în ajutor organizaţia buzoiană umanitară şi a făcut astfel ca familia Nehoianu să fie inclusă în programul Banca de alimente al Crucii Roşii Buzău.

Tot prin implicarea educatoarei, Marius Rădulescu, un mecanic auto de la GTC, din Bucureşti, a devenit un sponsor al acestor copii, cărora le-a oferit telefon cu cartelă.

Ajutor din partea unei persoane cu dizabilităţi din Vâlcelele

Atunci când dăruieşti din suflet fără a aştepta ceva în schimb, Cineva acolo sus cu siguranţă urzeşte lucrurile în aşa fel încât să fii răsplătit, în timp, pentru că, aşa cum spune un vechi proverb românesc, „bine faci, bine găseşti”. Cam de la acest principiu a pornit un buzoian cu dizabilităţi din localitatea Vâlcelele, care a apelat la Crucea Roşie Buzău pentru a veni, pe măsura posibilităţilor, în sprijinul acestei familii cu opt copii din Nehoiu.

Primei caravane a Crucii Roşii Buzău care a ajuns la familia Nehoianu s-a alăturat şi o echipă de reporteri ai postului Trinitas care a vrut să surprindă, pe de o parte, cum această organizaţie umanitară reuşeşte să mobilizeze în jurul ei oameni de bine care vin în sprijinul semenilor, iar pe de altă parte viaţa oamenilor simpli şi bucuria din ochii copiilor familiilor nevoiaşe atunci când cineva le oferă o mână de ajutor.

Bărbatul, el însuşi încercat de viaţă, înainte de pensionare inginer la o fabrică de textile, a aflat despre situaţia grea a familiei de la  emisiunea realizată de  reporterii Trinitas, care au mers, cu mai bine de o lună în urmă, împreună cu ­vo­luntarii Crucii Roşii Buzău la mai multe familii din zona de munte a judeţului. Ei au mers în caravana în care voluntarii Crucii Roşii au dus foarte multe ajutoare, pe care, la un moment dat, chiar le-au cărat, la propriu, în spate, în zonele greu accesibile.

„Locuiesc la Nehoiu într-o zonă foarte frumoasă, dar foarte săracă. Stau pe un deal şi este foarte greu de ajuns cu maşina la ei. Ajutoarele le-au cărat ­vo­luntarii Crucii Roşii cu mâinile, pentru că este un fel de căsuţă din pădure unde locuiesc <Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici>, o fetiţă şi şapte băieţi”, spune Cristina Miron, educatoarea copiilor.

Radu Stănciuc, din Vâlcelele, căci despre el este vorba, a luat legătura cu directorul Crucii Roşii Buzău, Floarea Bârzu, şi a solicitat ajutor pentru a transporta la familia cu opt copii produse alimentare din propria grădină şi de pe terenurile sale agricole. „Eu mă uit la Trinitas şi am văzut copiii aceia la care au mers voluntarii Crucii Roşii din Buzău şi m-au impresionat”, şi-a explicat Stănciuc gestul umanitar. „Am pri­mit grâu şi făină din terenul pe care l-am dat în arendă şi am zis să-i ajut. Mie îmi plac foarte mult copiii”, mai spune acesta.

„Bineînţeles că, după ce am dus ajutoare constând în haine, produse de igienă, jucării, încălţăminte şi multe altele care sunt de ajutor într-o gospodărie cu zece suflete, am fost bucuroşi să sprijinim demersul acestui bun samaritean din Vâlcelele, de a dărui  acestei familii şi alimente de bază: făină, mălai, cartofi, fructe etc. Am pornit din nou la drum şi am ajuns din nou la familia <Albei ca Zăpada şi a celor şapte pitici>, aşa cum i se spune la şcoală fetiţei cu şapte fraţi, încărcaţi cu ­ali­mente (…) Un gând bun adresăm pentru sprijin şi cadrelor didactice, condu­cerii Şcolii din Lunca Pripor şi doamnei educatoare Cristina Miron, aceasta din urmă fiind şi cea care ne-a semnalat cazul social al acestei familii şi am putut, cu sprijinul unor oameni cu suflet, aşa cum este şi domnul Stănciuc din Vâlcelele, să le aducem un strop de fericire acestor copiii care se zbat să ajungă la şcoală şi să aibă rezultate bune la învăţătură”, transmite Crucea Roşie Buzău.

„Am ales să-i ajutăm foarte mult pentru că sunt nişte oameni gospodari, nişte oameni harnici, nişte oameni care vor să facă ceva pentru copiii lor şi să le ridice condiţia deasupra a ceea ce au avut ei. Au animăluţe, purcei, păsări, frumos amenajat, alei cu flori. Merită să fie ajutaţi, să li se acorde o şansă”, spune  educatorul Cristina Miron.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker