Cultură

Volum despre Biserica și Cimitirul Eroilor premiat de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”

În ziua de 11 iunie a avut loc la București festivitatea de decernare a Premiilor Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” pentru anul 2019.

Juriul, format din general-maior (r) prof. univ. dr. Visarion Neagoe, președinte, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Petre Otu, prof. univ. dr. Alexandru Oșca, general de brigadă (r) Gri­gore Buciu, a acordat Premiul „Sublocotenent Ioan R. Marinescu” unui colectiv de autori format din: Luminița Giurgiu, Valeriu Nicolescu, Marius Adrian Nicoară, Alexandru Tudose, pentru lucrarea „Biserica și Cimiti­rul Eroilor din Buzău. Monografia unui lăcaș al identității naționale a românilor”.

Potrivit organizatorilor, premiul este în valoare de 500 de dolari SUA.

Concepută și realizată în anul aniverării Centenarului Marii Uniri de la 1918, „Monografia Bisericii și Cimitirului Eroilor din Buzău” este rodul colaborării a trei istorici, dintre care unul militar, dar și a unui preot militar, și reprezintă un omagiu peste timp adus celor ce s-au jertfit pe câmpurile de luptă în cele două conflagrații mondiale, aliați și adversari, fără deosebire, cei mai mulți necunoscuți. De altfel, Cimitirul Eroilor din Buzău este considerat cel mai mare asemenea cimitir din țară și printre cele mai mari din Europa.

În cele aproape 400 de pagini autorii relatează cu lux de amănunte despre inițiativa soțiilor unor generali și ofițeri care chiar în seara de Bobotează 1926 au constituit un comitet care să strângă fonduri pentru construirea Bisericii. Aceste doamne erau: Smaranda, soția generalului Traian Epure, Aurelia, soția colonelului Viișanu, Masinca, soția gene­ralului Benone Anastasiu, Steluța, soția generalului Gavriliu, Valeria, soția colonelului Șachim, precum și preotul militar, căpitan Matei Popescu.

Un alt capitol, cu anexe, este dedicat istoricului cimitirului, dar și un pomelnic al eroilor buzoieni care odihnesc aici. Un capitol este de­dicat personalităților ­mi­litare care au contribuit la edificarea acestui așezământ, începând cu preoții militari Matei Popescu și Marin H. Dumitrescu și continuând generalii: Traian Epure, Nicolae Uică, Ioan Vernescu, Teodor Serghiescu și lista continuă. Prezentările sunt presărate și cu pagini din jurnalele celor prezentați sau ale unor cunoscuți.

Un capitol cuprinzător vorbește despre inițiativa Primăriei Buzău de a reabilita acest spațiu aflat la intrarea în municipiu dinspre București și redenumirea drumului de acces în oraș Calea Eroilor.

O bogată iconografie completează cele prezentate în lucrare, începând cu fotografia de la inaugurarea din 1931, în prezența Regelui Carol II și prim-mi­nistrului Nicolae Iorga, precum și mai noile imagini cu resfințirea Bisericii, cu Cimitirul după cea fost reabilitat.

Cartea nu se adresează numai specialiștilor, ci ,prin modul cum a fost concepută, constituie o lectură interesantă și pentru cei neavizați, dar care sunt dornici să cunoască trecutul orașului în care locuiesc și chiar al țării.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker