Monden

Vlad Ionuț Popescu, despre experiența de trainer

Tânărul actor buzoian Vlad Ionuț Popescu s-a făcut deja remarcat în teatru și film, dar puțini știu care sunt valorile după care acesta se ghidează în meseria lui. Și poate și mai puțini le și înțeleg, așa că a ales să le transfere mai departe, din poziția de trainer, într-o provocare  profesionistă, alături de trupa Gong din Roman, în cadrul competiției Ideo Ideis – Festivalul Național de Teatru Tânăr.

Evenimentul s-a desfășurat în Alexandria, la sfârșitul verii, și a fost dedicat trupelor de teatru de adolescenți, serbând anul acesta chiar majoratul festivalului. „Pentru mine, a fost prima experiență ca trainer. Sunt singurul din toată gașca de traineri care n-a avut până acum nicio tangență cu asta. Ceilalți au mai avut experiențe similare în alte festivaluri, dar pentru mine e prima dată când lucrez cu adolescenți. Am participat la Ideo Ideis când eram în clasele a XI-a și a XII-a, cu trupa pe care eu și proful meu am înființat-o (n.r., Dănuț Solcan, profesor de istorie la Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, alături de care Vlad a creat Trupa treivirgulăpaișpe). M-a luat prin surprindere faptul că echipa festivalului mi-a scris vara asta să mă întrebe dacă vreau să fiu trainer. Le-am spus <Eu vreau, dar sunteți siguri? Nu cred că sunt genul de om care să aibă un instinct pedagogic înnăscut sau cel puțin nu l-am descoperit încă>”, a descris Vlad provocarea, în cadrul unui interviu realizat de organizatori.

Din această postură, problema a fost că Vlad nu prea a fost pus în situația să ofere mai departe din experiența lui până acum, dar a luat-o ca pe o provocare și s-a implicat total în ceea ce a făcut. „Am încercat să fiu cât mai onest cu adolescenții, dar am avut momente în care nu am știut cum a trebuit să mă comport cu ei. Dacă începeau să vorbească random, ce fac? Le spun să tacă? Au fost momente în care a fost puțin haos. Uneori, am simțit că energia e mai low și nu am știut cum să îi determin să fie mai implicați în ceea ce fac. Și mi-a fost greu să analizez ce se întâmplă, pentru că a fost prima dată când am făcut asta și nu prea am avut un termen de comparație”, a mai explicat Vlad.

Buzoianul a spus că nu s-a simțit pregătit să dea sfaturi sau să le inoculeze viziunea sa despre meseria asta. „Dar, într-adevăr, mi-am făcut un plan înainte să vin aici. Pentru că am un background și în dans, mi-am
propus să lucrăm împreună la conștientizarea propriilor corpuri. Dacă ești stăpân pe corpul tău, el te ascultă fără ca tu să îți propui asta în mod conștient. Și cred că asta e esențial pentru actori. Controlul asupra propriului corp salvează foarte multă energie pe scenă, iar ăsta e un lucru pe care îl observ la mulți dintre actorii care îmi plac mult. Întotdeauna am lucrat în direcția asta și m-am lăsat ghidat de corporalitate atunci când am gândit atelierul”
, a detaliat actorul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker