Administrație

Vinovații pentru incendiul de pe Dealul Istrița, de negăsit

În luna martie a anului trecut, o suprafață de 500 de hectare de vegetație uscată și alte câteva zeci de hectare de pădure de pin din zona localităților Breaza și Pietroasele, situate pe Dealul Istrița, au fost cuprinse de un incendiu puternic, cel mai mare de acest tip din România din ultimii ani. Pentru stingerea incendiului a fost nevoie de mai multe transporturi de apă, pe cale aeriană, cu ajutorul a două aeronave Spartan C-27 din dotarea Forțelor Aeriene Române, de la Baza 90 Otopeni.

Flăcările care au cuprins zecile de hectare de pădure de pin, în urma unui incendiu de vegetație uscată scăpat de sub control, au mobilizat la acel moment forțe din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, Vrancea, Prahova și Unitatea Specială de Intervenție Ciolpani, acțiunea de stingere desfășurându-se pe durata mai multor zile.

După mai bine de un an, autoritățile încă nu au dat de urma persoanelor care se fac vinovate pentru arderea necontrolată a suprafeței împădurite. „În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, pentru identificarea persoanelor implicate și luarea măsurilor legale”, a transmis IPJ Buzău, pentru „Agerpres”.

Între timp, specialiștii Direcției Silvice Buzău transmit că în acest moment sunt efectuate demersuri pentru obținerea documentației, astfel încât, din anul 2024, să se demareze lucrări de împădurire în zona afectată. Pădurea de pin va fi înlocuită cu una de foioase, au precizat specialiștii, ținând cont și de faptul că incendiul s-a manifestat violent ca urmare a caracteristicilor speciilor de rășinoase.

„Noi am demarat toate acțiunile specifice, urmează să facem și împădurire. Incendiul a cuprins aproape toată suprafața și a afectat aproape toți arborii. Ocolul Silvic Buzău este în reamenajare, în momentul de față se desfășoară lucrările pe teren de reamenajare în baza cărora se va stabili soluția tehnică privind sortimentul de specii care va fi folosit pentru reîmpădurire pe Dealul Istrița. Nu se va mai interveni cu pin, el a fost introdus în afara arealului. În niciun caz nu se va mai interveni cu rășinoase acolo. Se vor pune cel mai probabil foioase. Soluția tehnică va fi definitivă odată cu conferința a doua de reamenajare, care va avea loc în primăvara anului 2024. Acolo au ars în jur de 50 de hectare, dar suprafața afectată a fost mult mai mare”, a declarat, pentru „Agerpres”, directorul Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu.

Pe lângă suprafața de vegetație afectată, reprezentanții Direcției Silvice Buzău anunțau, în urmă cu un an, că un număr mare de animale au pierit din cauza faptului că focul s-a extins cu rapiditate și nu au avut timp să fugă din calea lui. Fauna din zona respectivă, alcătuită preponderent din păsări, dispăruse complet, iar refacerea ei ar putea dura chiar și doi ani. Mai trist este că speciile endemice zonei Dealul Istrița, „s-ar putea să nu se mai recupereze niciodată”, după cum spunea directorul Direcției Silvice Buzău, fie pentru că au dispărut complet, fie pentru că nu mai au posibilitatea de a-și face cuib, dat fiind că arborii au ars.

„În zona aceasta erau fazani și alte păsări care, acum, nu mai au unde să își facă un cuib. Erau inclusiv iepuri. Toată fauna a fost eliminată pentru că, pe lângă faptul că nici nu au avut timp să fugă, la incendiul care a fost acolo, cred că au ars de vii”, mai declara Constantin Moiseanu, în primăvara anului trecut.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker