Economic

VIDEO / Umbrărescu, furori pe A7 Buzău-Focșani!

Constructorul român Dorinel Umbrărescu face senzație pe Autostrada A7, tronsonul Buzău-Focșani, unde utilajele au fost aduse la finalul lunii septembrie. O filmare făcută pe 4 octombrie, la nicio săptămână după ce a adus primele utilaje pe lotul 4 al Autostrăzii A7 Buzău – Focșani, arată ritmul în care echipele UMB se țin de treabă.

Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL a adus deja primele utilaje la Focșani, pe drumul spre Crângul Petrești, pe data de 28 septembrie. Deja, pe data de 4 octombrie, filmarea făcută de un împătimit al lucrărilor de infrastructură arată cât au avansat echipele lui Umbrărescu.

Contractele pentru execuția loturilor 1 și 4 din Autostrada Buzău – Focșani (82,44 km) au fost semnate pe 6 septembrie. Construcția celor peste 15 kilometri a fost câștigată de grupul UMB. Tronsoanele 1 și 4 însumea-ză 15,54 km, iar oferta câștigătoare a fost în valoare totală de 1,45 de miliarde de lei (fără TVA). Antreprenorul trebuie să finalizeze lucrările în 20 de luni. Pe tronsonul 1 (Buzău-Vadu Pașii), cu o lungime de 4,6 km și o valoare de 689,28  milioane de lei (fără
TVA), antreprenorul va construi inclusiv patru poduri, pasaje și viaducte și un nod rutier. Întreaga autostradă A7 are 430 de kilometri și ar urma să se construiască de la Ploieşti până la Vama Siret.

Dorinel Umbrărescu a fost desemnat câștigător și pentru celelalte două loturi ale autostrăzii dar acolo au apărut deja contestațiile, „regele asfaltului” fiind contestat de o firmă din Turcia, Tefken, motiv pentru care semnarea contractelor va mai fi amânată cu cel puțin o lună.

Compania condusă de Dorinel Umbrărescu a depus oferte și pentru celelalte șase loturi ale secțiunii Focșani-Bacău și Pașcani. După ce a ofertat și pe celelalte loturi ale Autostrăzii A7, Asociația Pro Infrastructură a susținut că Dorinel Umbrărescu nu va putea face față volumului mult prea mare de muncă, dar uite că „regele asfaltului” uimește din nou și avansează într-un ritm accelerat.

„UMB vrea tot caimacul. După ce a semnat în 06.09.2022 contractele pe loturile 1 şi 4, iar luni (19.09.2022) a fost declarat câştigător pe celelalte două sectoare din Autostrada A7 Buzău-Focşani, ieri (21.09.2022) a depus oferte la toate cele trei loturi de pe Bacău-Paşcani şi azi (22.09.2022, n.r.) a ofertat complet şi pe Focşani-Paşcani. Tot astăzi CNAIR a anunţat că este pe primul loc şi pe Autostrada A1 Lugoj-Deva lot 2. Pe lângă cele (deocamdată) două noi contracte de pe A7, UMB are încă 7 proiecte majore în execuţie: A0 Nord loturile 2 şi 4, A3 Nădăşelu-Zimbor-Poarta Sălajului, DEx12 Slatina-Coloneşti-Piteşti şi DEx6 Galaţi-Brăila”, este mesajul trasmis în data de 22 septembrie, de Asociaţia Pro Infrastructură.

„Regele asfaltului” se mișcă bine și pe A0

Umbrărescu se mișcă bine și pe lotul pe care îl construiește din Autostrada A0, între Corbeanca și Afumați. Contractul pe cei 19 km a fost semnat în 17.05.2021 cu UMB pe suma de aproape 832 milioane lei fără TVA, prevăzând 12 luni de proiectare, 22 de execuție și 10 ani garanție. Ordinul de începere a fost emis pe 16.08.2021, deci șantierul trebuie închis în vara lui 2024. Asociața Pro Infrastructură a avut cuvinte de laudă despre contructorul băcăuan, susținând că  firmele sale ar putea termina înainte de termen lotul pe care îl construiește din Autostrada A0.

„La felul în care este mobilizat constructorul, sunt șanse reale să vedem o deschidere parțială anticipată la final de 2023: aproximativ 10 kilometri între nodurile cu DN1 și Autostrada A3. Mai mult, într-un scenariu ultra-optimist, s-ar putea găsi o soluție provizorie de încărcare/descărcare în DJ100 la Afumați. Antreprenorul are motivația și puterea să devanseze inaugurarea întregului lot, dar și CNAIR trebuie să-i ceară acest lucru și să facă demersurile birocratice necesare. Chiar dacă nu ar fi o variantă optimă de conectare cu DN2, în opinia noastră efortul birocratic, financiar și tehnic este justificat deoarece oferă o alternativă traficului metropolitan de nord și celui de tranzit. Asta mai ales în contextul în care CNAIR tergiversează să acorde chinezilor de la CCECC contractul pe lotul 3 al A0 Nord, cel care include nodul A0-DN2, licitația fiind lansată în 06.06.2019, adică în urmă cu 3 ani și 4 luni!!!”, arată Asociația Pro Infrastructură într-o postare.

Articole similare