Administrație

Apa de la robinetele buzoienilor, mai curată decât cea îmbuteliată

Din teama de a nu contracta microbi de la apa netratată, plătim sume destul de mari lunar, dacă este să socotim, pe apa îmbuteliată, încrezători că aceasta este verificată și adecvată consumului. Iată că analizele demonstrează contrariul, iar ultimele teste efectuate de specialiști arată că apa de la robinet este mai potrivită pentru a fi consumată decât cea îmbuteliată, vândută în magazine. Inspectorii de la Oficiul pentru Protecția Consumatorului (OPC) Buzău au recoltat probe din apa îmbuteliată vândută în marile supermarketuri, iar până acum, rezultatele au fost surprinzătoare: apa conține mai mulți microbi decât cea de la robinet, furnizată prin sistemul centralizat.

„Au venit peste jumătate din rezultate și, anormal, în mari unități comerciale s-a găsit apă de la anumiți furnizori care depășea cu mult limitele admisibile în ceea ce privește compoziția microbiologică. Dacă e să facem o comparație, pentru că m-am interesat la Direcția Sanitar Veterinară care monitorizează împreună cu Direcția de Sănătate Publică calitatea apei, pot spune că apa de la robinet este mult mai bună”, a declarat Nicușor Dinulescu, directorul OPC Buzău, pentru money.ro.

Un alt studiu a analizat parametrii fizico-chimici din surse de apă potabilă (apă de la robinet, apă de fântână, apă de izvor, apă de la robinet filtrată cu filtru biologic), selectate din județele Galați, Brăila, Buzău și Vrancea. Din punct de vedere al conținutului de ioni de calciu și magneziu, apele studiate sunt considerate benefice, având în vedere importanța acestor ioni pentru organismul uman.

Mai există, cum afirmam mai sus, și problema banilor cheltuiți cu apa îmbuteliată, un calcul al Apa Nova București fiind destul de grăitor în acest sens. Aproximativ 1.942 lei pe an ar putea fi economisiți, dacă am bea apă de la robinet, spun aceștia, în loc să cumpărăm apă îmbuteliată, deoarece apa de la robinet este de circa 700 de ori mai ieftină decât aceeași cantitate de apă îmbuteliată, respectiv de 0,5 litri, transmite Apa Nova.

În plus, consumul de apă îmbuteliată în plastic contribuie la poluarea mediului. Pentru producerea și comercializarea unui litru de apă îmbuteliată se consumă trei litri de petrol, a mai observat compania.

Compania de Apă, proiecte ample în tot județul

Operatorul regional al serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare din județul Buzău merge mai departe cu numeroasele sale proiecte, cel mai recent fiind cel de înființare sau extindere a rețelelor de canalizare în localitățile Săpoca, Cernătești și Beceni. Valoarea investiției este de 101.705.360,86 lei, fără TVA, proiect finanțat din Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, al cărui scop este îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare în localitățile din aria proiectului.

Asocierea Construcții Erbașu SA – Concas SA, firme reprezentate de Cristian Erbașu și, respectiv, Ionel Gagu, vor demara, deocamdată, proiectul tehnic, urmând ca în primăvară să se apuce și de lucrările propriu-zise. „Feedback-ul în piață vizavi de dumneavoastră (Compania de Apă, n.r.) este unul foarte bun (…) Mă cunosc de foarte mult timp cu domnul Gagu, având și un partener – cel mai bun din zonă -, am zis că voi face o treabă bună aici, la dumneavoastră”, a declarat Cristian Erbașu, la semnarea contractului, de săptămâna trecută.

Nici firma buzoiană Concas nu se va lăsa mai prejos și anunță că se va întoarce la proiectele de tipul acesta, de care, de altfel, nu este străină. „Concas, cea mai mare firmă din județ la momentul acesta, încearcă să reintre pe o piață pe care a avut-o și pe care a abandonat-o, la un moment dat, din motive independente de voința noastră (…) Noi am făcut toată alimentarea cu apă de la Mânzălești până la Săpoca, inclusiv, și acum facem și canalizarea, ceea ce pentru noi reprezintă un succes”, a spus Ionel Gagu, directorul general al firmei.

Și în municipiul Buzău urmează semnarea contractului de înlocuire sau reconfigurare a conductelor care deservesc 43 de străzi, iar primarul Constantin Toma este încrezător că investiția va da roade în ceea ce privește calitatea apei, iar buzoienii nu vor regreta prețul destul de mare pe care îl plătesc acum, respectiv  7,06 lei/mc. „Până la sfârșitul acestei luni, începutul lunii viitoare, dacă nu avem vreo contestație (…) să reușim să semnăm contractul pentru Buzău, care va însemna 43 de străzi, ceea ce este excepțional, de înlocuire sau reconfigurări de conducte. Vom scăpa definitiv de conductele de azbociment și de oțel, ceea ce este un lucru extraordinar”, a transmis primarul Toma.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker