Administrație

VIDEO | Toma: „Proiecte europene de peste 60 milioane de euro în acest an la Buzău”

Au început lucrările la blocul Gerom, primul din Buzău care va fi reabilitat termic și energetic cu fonduri europene, a anunțat primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook. El spune că acesta face parte dintr-un lot de cinci blocuri care vor beneficia de acest tip de finanțare: „La blocul Gerom, bloc de nefamiliști inițial, a început derularea proiectelor pe bani europeni. Am început cu cinci blocuri, blocul Gerom, blocul B4 de pe strada D. Filipescu, C2 și C5 din Micro III, 13 E din Centru, urmând să mai avem încă șapte, și sper să mai aplicăm și pentru alte proiecte în măsura în care buzoienii doresc acest lucru, să putem reabilita din punct de vedere termic și al eficienței energetice cât mai multe blocuri de locuințe din municipiul Buzău (…) În același timp, avem instituții de învățământ care vor fi reabilitate termic și din punctul de vedere al eficienței energetice, pentru a putea face economie foarte mare de energie: Școala 11, Liceul Henry Coandă și Grădinița <Cei Șapte Pitici>”, a spus primarul Constantin Toma.

El a făcut o trecere în revistă a planului de investiții cu fonduri europene pentru acesta an în municipiul Buzău, investiții pentru care s-a prevăzut o sumă de peste 60 milioane de euro. Astfel, unul dintre proiectele mari este cel cu fonduri europene pe mobilitate urbană: „Este vorba, în primul rând, de Axa 4, Subaxa 4.1 – Mobilitate urbană, unde avem peste 25 de milioane de euro, pentru a îmbunătăți foarte mult transportul în comun în municipiul Buzău; cu același prilej, din aceiași bani, vom mai reabilita cele trei mari artere – Unirii, Aleea Industriilor și Transilvaniei – unde vom avea benzi speciale pentru autobuze și piste pentru biciclete. Încercăm să avem ca model realizarea de pe Calea Eroilor. În același timp, vom avea autobuze electrice, încercăm să aducem și minibuze de 12-15 locuri, tot electrice, pentru a putea intra în toate zonele municipiului Buzău și, mai ales, prin cartiere. De asemenea, vom avea un management inteligent al traficului, cu multe camere de luat vederi, cu controlul semafoarelor, astfel încât să încercăm să diluăm cât mai mult traficul aglomerat din municipiul nostru”, a spus Toma.

Un alt capitol pentru care sunt alocate sume importante este cel de regenerare urbană, care cuprinde perdelele forestiere din vecinătatea Centurii de Est și reabilitatea centrului municipiului: “Avem mulți bani pe regenerare urbană, vom transforma zona dintre Parcul Tineretului și ceea ce va fi Centura de Est; vom reabilita aici circa 45 de hectare care vor fi transformate în parc, iar în zona unde a fost groapa de gunoi vom înființa o pădurice. Vom avea o zonă de grădinărit și un lac, în care să adunăm din oraș atât apa de ploaie și, când este secetă, să aducem apă prin intermediul Iazului Morii, din care se alimentează și lacurile din Parcul Tineretului, și, astfel, să creăm un mediu prielnic pentru viața buzoienilor. Totodată, și acolo, dar deocamdată vom pleca de la podul de la Mărăcineni până la podul din tuburi de la Vadu Pașii, cu două perdele forestiere, care să oprească Crivățul, vântul dominant care se manifestă în municipiul Buzău, care vara aduce arșiță și praf, iar iarna viscol (…) Avem și un proiect foarte interesant, de reabilitare totală a centrului Buzăului. Circa 5 milioane de euro vor fi investiți în spații verzi, jocuri de apă, fântâni arteziene, terase, astfel încât și Buzăul să aibă un centru adevărat, care să-l rețină pe cel care vine la o plimbare aici”, a precizat Toma.

Municipalitatea va demara și proiecte cu alte surse de finanțare decât banii europeni, precum reabilitarea stadionului de atletism și a clădirii Bazarului, care va deveni sediu secundar al Primăriei: „În afară de aceste proiecte, avem multe altele, pe alte fonduri, inclusiv prin credite. Am contractat anul trecut un credit de 12 milioane de euro, care începe să se deruleze în acest moment, s-a ținut deja licitația – din păcate, nu avem un câștigător – pentru modernizarea stadionului de atletism, pentru a avea unul dintre cele mai bune, complete și complexe din România din acest domeniu. Din acești bani, vom mai avea reabiltarea Bazarului și transformarea în sediu secundar al Primăriei, un loc de servicii pentru buzoieni, pentru că în acest moment Pala­tul Comunal trebuie reabilitat, pentru că sunt foarte multe probleme de rezistență; în același timp, vrem să facem o primărie mult mai funcțională decât ce este acum Palatul Comunal. Tot din acei bani mai avem străzi”, a spus primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Primarul spune că municipalitatea încearcă să găsească finanțare pentru un centru de sport și recreere care se va construi în zona Parcului Tineretului: „Un proiect pentru care încercăm să găsim finanțare în acest moment este centrul de sport și recreere, prin transformarea zonei de ștrand din Parcul Tineretului, de patru hectare, care va fi foarte atractivă, atât pentru sportivi profesioniști, cât și pentru petrecerea timpului liber; mă refer la realizarea de piscine în exterior și în interior un multașteptat bazin olimpic cu toate facilitățile, care va bucura foarte mulți buzoieni, mai ales copiii și tinerii din muncipiul Buzău”. 

Investiții la Buzău din fonduri UE!

Publicată de Constantin Toma pe Joi, 4 aprilie 2019

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker