Administrație

VIDEO I Toma: ,,Iazul Morilor – Leagănul civilizației buzoiene”, un titlu de carte ce poate redeveni realitate!

Săptămâna trecută au început lucrările la primul proiect al municipalității care vizează punerea în valoare a Iazului Morilor, o investție de aproximativ un milion de euro care ar putea fi finalizată în primăvara anului viitor, a anunțat primarul Constantin Toma într-o înregistrare video intitulată ,,<Iazul Morilor – Leagănul civilizației buzoiene>, un titlu de carte ce poate redeveni realitate!”, pe care a ­pos­tat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Toma spune că punerea în valoare a Iazului Morilor nu este doar un proiect care se referă la estetica municipiului, ci are și mai multe aspecte practice: ,,Suntem la primul proiect pe Iazul Morilor, acest canal natural, lung de 20,4 kilometri, care se întinde de la Cândești până la Verguleasa. Trebuie să punem în valoare acest canal, pentru că el a ajutat sute de ani  Buzăul să se dezvolte, a fost un adevărat vector de dezvoltare a acestui oraș. Putem folosi acest canal în multe feluri: și pentru irigații la grădini și suprafețe mari – este un potențial de aproape 2.000 de hectare de irigat în acest canal -, poate fi utilizat pentru piste de biciclete, pentru că sunt fonduri europene pentru așa ceva. De-a lungul său, sunt și câteva delte care ar putea fi transformate în locuri extrem de atractive, cum va fi, de altfel, și zona Frăsinet. Mai mult decât atât, putem prelua apa de ploaie, apa meteorică și s-o ducem prin intermediul acestui canal în cât mai multe lacuri din municipiul Buzău; în acest moment avem doar 27 de hectare de luciu de apă în lacurile din municipiul Buzău, iar în următorii ani ar trebui să ajungem la 100 de hectare de lacuri în Buzău”, spune Toma.

Primarul explică și modul în care se va rezolva problema locurilor de parcare pentru riveranil pe perioada lucră­rilor: ,,Acest prim proiect va ajuta foarte mult și zona și orașul, pe locatarii de aici, pe proprietarii de aici inclusiv prin a le crește valoarea proprietăților lor; pentru că prima reacție a oamenilor legată de mașinile pe care le aveau parcate în această zonă a fost să spună ce se vor face fără locuri de parcare, dar aici va fi și un loc de parcare generos, care va fi folosit și de clienți, și de riverani. Până atunci, am rezolvat cu cele două supermarketuri din zonă, avem deja scris de la dumnealor că riveranii pot parca în parcările lor seara și noaptea, gratuit. Nu este un sacrificiu mare; Buzăul are nevoie de cât mai multe parcuri, de zone de atracție, pentru că așa cum s-a definit, Buzăul trebuie să fie un adevărat oraș-magnet, adică să obțină cât mai multă atractivitate și cât mai multă competitivitate pentru locuitorii săi, pentru investitori, pentru vizitatori, astfel încât să devenim, de ce nu?, unul dintre cele mai importante orașe din țara noastră”, a mai spus primarul Constantin Toma în înregistrarea video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

,,Suntem pe drumul cel bun, avem o mulțime de proiecte în derulare, vor veni proiecte grele, pentru că de data această am reușit să avem acces la fonduri europene importante: pe programul Uniunii Europene care se fina­lizează acum am atras aproape 50 de milioane de euro, dar pe mandatul viitor al Uniunii Europene 2021-2026 avem în pregătire proiecte de peste 130 de milioane de euro. Aceasta este o investiție de circa un milion de euro, până la sfârșitul anului se vor face lucările grosiere, urmând ca cel târziu martie-aprilie să se inaugureze această investiție care va fi un plus pentru orașul nostru”, mai precizează primarul Toma.

,,Iazul Morilor -Leagănul civilizației buzoiene", un titlu de carte ce poate redeveni realitate!

Publicată de Constantin Toma pe Miercuri, 15 iulie 2020

Articole similare

error: Continut protejat!!