Cultură

VIDEO | „Mousaios sound”, proiectul buzoiencei Claudia Colniceanu: cântec, oameni și locuri

Claudia Colniceanu a mai făcut o demonstrație de virtuozitate în acest week-end, în spectacolul de primăvară din cadrul proiectului „Spring muzical 2024” ce s-a desfășurat la Consiliul Județean. Ea a interpretat pentru buzoieni o melodie a Mariei Tănase și a impresionat. A dorit să fie pe scenă alături de profesorul său Constantin Stănculeanu , în spectacolul care marchează un moment aniversar pentru acesta.

De numele buzoiencei Claudia Colniceanu se leagă  „Mousaios Sound”,  un proiect unic la nivel național căruia i-a dat naștere pentru a arăta că „muzica tradițională din Buzău poate fi prezentată în fața publicului printr-un concept diferit”. Și diferit, explică ea într-un interviu acordat Fundației Comunitare Buzău, înseamnă că în proiectul „Mousaios” intră într-un amalgam numai de ea știut, „copii, tineri, rapsozi populari, instrumente de suflat, public, povești, aplauze, dansuri, ateliere, cercetări de teren”. Și a demonstrat că este o rețetă proprie care respectă specificul locului în cele două ediții ale proiectului realizate la Buzău, având alături oamenii locului ce știu cântarea atât cu instrumentele cât și cu vocea, ea însăși având o voce de  măiastră atunci când se află în fața publicului.

Este vorba despre acei oameni, afirmă Claudia Colniceanu, la care merge acasă și se simte ca făcând parte din familie: „Sunt oamenii la care merg acasă și la care mănânc turte cu magiun, care mă cinstesc cu ce au ei mai bun. Este o relație apropiată. Îmi sunt ca din familie și ei, la rândul lor, mă consideră nepoata lor. Așa spune nea Mircea Micu, că sunt nepoata dumnealui. Legătura mea cu acei oameni nu este reluată doar atunci când organizez ediția <Mousaios>.  Eu  păstrez  legătura pe tot parcursul anului. Ne sunăm. Mă întreabă <Ce mai faceți domnișoara Claudia? V-am ascultat la Radio. Unde mai cântați?>. Merg pe la ei”. Este vorba aici de multă dragoste de muzică, de tradiție, de oameni frumoși, despre comunitate. De aceea, și-a dorit să adauge în proiect ceea ce a învățat de-a lungul timpului și să ofere iubitorilor de folclor un spațiu în care să se simtă bineveniți: „Mousaios Sound”.

„Mousaios Sound” este proiectul cu care  ea a adus o schimbare în comunitatea buzoiană în privința percepției muzicii tradiționale, pentru că, spune Claudia Colniceanu, „vorbește despre Buzău, despre comunitate, despre muzica noastră care așteaptă să fie redescoperită”.

Motivația de a face ceva în zona muzicii, povestește aceasta, „s-a născut atunci când mi-am dat seama că am nevoie de un reper, așa că l-am construit. Universitatea Națională de Muzică din București m-a susținut și cred că munca mea abia a început. Le mulțumesc tuturor buzoienilor care îmi scriu și mă întreabă de unde să înceapă studiul la caval sau la fluier, le mulțumesc celor care găsesc inspirație în proiectul Mousaios, dar în special celor care mă sprijină în ceea ce vreau să fac. Este un proiect original, care crește și își face mai mulți prieteni în fiecare an”.

 

„M-am simțit onorată că luna aceasta, fiind <Luna femeii>, am fost nominalizată la o gală a femilor cu inițiativă. Mi se pare că munca mea este văzută, în special munca de la <Mousaios>, proiectul meu; este proiectul cu care mă identific și tot ce fac în zona aceasta artistică îmi doresc să se ducă către <Mousaios>. Este un proiect despre muzică în primul rând, pentru că acel sound pe care l-am descoperit eu în <Mousaios> este și  râsul de bucurie al copiilor atunci când primesc fluiere în cadrul proiectului, dar și soundul vocilor pe care eu le ascult și din care eu mă inspir, fiindcă pentru fiecare om pe care îl am în proiect conturez cumva o idee, care mai târziu este pusă în scenă și foarte mulți oameni se arată interesați de acest proiect. Pe viitor îmi  doresc ca munca pe care o depunem cu toții, eu coordonând și găsind materiale, va fi adusă la Buzău într-un proiect foarte mare. Un Mousaios mai mare…”, mai spune  Claudia.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker