Administrație

VIDEO | Județul Buzău se înfrățește cu Chișinău și cu un sector reprezentativ al acestuia

După ce, în ultimii ani, a dezvoltat relații de cooperare cu raioanele Soroca și Dubăsari din Republica Moldova, Consiliul Județean Buzău va încheia marți un acord de înfrățire cu municipiul Chișinău și cu Sectorul Botanica al orașului.

Pe 28 mai, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, s-a aflat în Republica Moldova, acolo unde a avut întrevederi cu o serie de oficialități de peste Prut.  În cadrul reuniunii a fost discutată posibilitatea de a încheia un acord de înfrățire între Consiliul Județean Buzău și Sectorul Botanica din Republica Moldova. În aceeași zi s-au pus bazele unor viitoare colaborări între autoritățile locale din Republica Moldova și România.

Ulterior, în urma unei întâlniri cu președintele și vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Neagu a anunțat că s-au pus bazele unor viitoare colaborări între autoritățile locale din Republica Moldova și România, dar și posibilitatea dezvoltării relațiilor transfrontaliere cu Euroregiunea Nistru, în componența căreia participă reprezentanți din Ucraina, Republica Moldova și ADR Sud-Est.

Pentru aprobarea încheierii acestui acord, aleșii județului au fost convocați, marți, într-o ședință extraordinară, și tot astăzi va fi și ședința festivă în cadrul căreia se va semna Acordul de cooperare între municipiul Chișinău, respectiv cu Sectorul Botanica.

„Consiliul Județean Buzău a dezvoltat în decursul timpului relații de cooperare cu Unități Administrativ-Teritoriale din Republica Moldova, respectiv Raioanele Soroca și Dubăsari. Acordurile de cooperare încheiate au permis părților semnatare să dezvolte colaborări în domeniul educației, culturii, turismului și sănătății în scopul susținerii românilor de peste Prut în păstrarea identității naționale și dezvoltării economico-sociale”, se precizează în referatul președintelui CJ la proiectul de hotărâre.

Sectorul Botanica este unul din cele cinci sectoare ale municipiului Chișinău, situat în zona SUD-EST a municipiului, având o populație estimată la 220.000 locuitori. Toponimicul „Botanica” s-a afirmat datorită influenței Școlii de Horticultură fondată în anul 1842. Această instituție a contribuit la înființarea în Basarabia a primului parc dendrologic sub denumirea „Grădina Engleză”, localnicii denumind-ul „Grădina Botanică”. Ulterior, acest prototip de „parc botanic” a inspirat realizarea mai multor parcuri și grădini publice.

Пустынный Кишинев

Пустынный Кишинев. 15 марта 2020

Видео: Vasilii Zeliznîi

Publicată de Типичная Молдова pe Duminică, 15 martie 2020

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker