Actualitate

VIDEO | Intervenția bleagă în fața unor indivizi violenți a dat foc Poliției buzoiene

Deranj mare în Poliția buzoiană după un scandal pe un drum județean. O intervenție care ar fi trebuit să fie una banală, după un apel la 112 al unui bărbat agresat sâmbătă în trafic, a adus, luni, la Buzău, Controlul Intern al Poliției Române. Oficialii au verificat modul în care au intervenit echipajele de poliție direcționate la locul incidentului după sesizarea bărbatului, cunoscut drept „Activistul buzoian”, urmărit în trafic, blocat cu mașinile și bătut de trei indivizi din localitățile Săpoca și Cernătești după ce a încercat să filmeze păsări vii vândute ilegal pe marginea drumului județean 203K.

Victima este un taxi­metrist care deține un canal de YouTube, un personaj cunoscut la nivelul jude­țului, și nu este pentru prima dată când acesta este agresat în urma ,,materialelor” pe care le realizează și le postează pe rețeaua de socializare. Cazul nu ar fi luat o asemenea amploare dacă activistul Robert Gabriel Nițu nu ar fi fost bătut chiar de față cu polițiștii cărora le-a cerut ajutorul. Agresorii l-au urmărit în trafic, i-au spart geamul mașinii și s-au năpustit asupra lui în timp ce forțele de ordine se aflau la câțiva metri distanță. Bărbatul a reușit să scape din mâna bătăușilor numai după ce a reușit să pornească mașina și să fugă, fiind ulterior preluat de un alt echipaj de poliție.

Episodul violent a fost încheiat de mascați care i-au încătușat pe agresori, însă după câteva ore de audieri, indivizii au fost lăsați să plece acasă. Abia duminică, după ce subiectul a inflamat opinia publică națională, s-a luat decizia reținerii celor trei, iar luni aceștia au fost prezentați procurorului de caz cu propunerea de arestare preventivă, ulterior doi fiind arestați preventiv iar unul va fi cercetat sub control judiciar. Doi frați și un nepot al acestora – Florin Cojocaru, Costinel Dănuț Cojocaru și Ștefan Bogdan Constantin – co­mercianți de pui și păsări, sunt vizați de ancheta derulată acum pentru loviri și alte violențe, distrugere și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Unde se caută vinovatul

Conducerea Poliției Române s-a autosesizat în urma imaginilor din media și a demarat verificări. Potri­vit purtătorului de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, se analizează în primul rând modul în care a intervenit prima echipă de polițiști în sprijinul celui ­atacat. Este vorba despre un echipaj din cadrul Postului de Poliție Rurală Beceni format dintr-un agent femeie și un agent șef bărbat.

„Acest control vizează acea intervenție la eveniment pentru a vedea dacă polițiștii au respectat procedurile legale în vigoare sau nu, și mă refer aici la prima parte a intervenției, acolo unde s-a dus un singur echipaj de poliție, pentru că, ulterior, așa cum se vede și în imaginile difuzate în spațiul public, atunci când au ajuns colegii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, intervenția a fost una fermă. Nu mă pot antepronunța în această situație, să vă spun cine este sau cine nu este vinovat. În urma acestui control, colegii mei vor veni cu niște concluzii foarte clare. Se va stabili dacă și cine greșit și bineînțeles vor dispuse și măsuri legale în consecință”, a declarat  purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.

Ce spune IPJ Buzău

„În continuarea cerce­tărilor privind agresiunea din data de 12 iunie a.c., în care un buzoian, în vârstă de 41 de ani, ar fi fost agresat de către trei persoane, în timp ce se afla în trafic, astăzi (duminică, n.r.), ca urmare a probatoriului administrat, cei trei bărbați cu vârste cuprinse între 27 și 44 de ani au fost reținuți pentru 24 de ore pe bază de ordonanță și introduși în Centrul de Reținere și Arest Buzău, urmând a fi prezentați ma­gistraților cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvâr­șirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, distrugere și tulburarea ordinii și liniștii ­pu­blice.

Precizăm faptul că în ziua de 12 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție rurală Beceni au fost sesizați prin apel SNUAU 112, de către un buzoian, în vârstă de 41 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în trafic, pe raza localităților Săpoca și Cernă­tești, ar fi fost agresat de către trei persoane. Imediat după sesizare, polițiștii s-au deplasat la fața locului pentru verificarea aspec­telor semnalate, stabilind că este vorba despre un conflict încă în desfășurare, cu trei persoane de o parte și apelantul de cealaltă parte. Din primele verificari a reieșit că, în urma unui conflict spontan, apelantul de 41 de ani ar fi fost agresat fi­zic de către trei bărbați, tot­odată i-ar fi fost provocate și distrugeri la autoturismului personal.

Echipajul care a intervenit la fața locului a despăr­țit părțile implicate în conflict în vederea consilierii, ­tot­odată la fața locului fiind dirijate mai multe echipaje de poliție, precum și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale pentru aplanarea și preîntâmpinarea esca­ladării confli­ctului. Întrucât, la fața locului, părțile implicate continuau să provoace la reacție conflictuală, polițiștii au preluat apelantul și au hotărât să îl escorteze cu mașina la sediul Poliției în vederea continuării audie­rilor.

Polițiștii au identificat persoanele în cauză, stabilind că este vorba despre trei bărbați cu vârste cuprin­se între 27 și 44 de ani, din localitățile Săpoca și Cernătești. Imediat după aplanarea conflictului, au fost demarate cercetări în cadrul unui dosar penal, sub coordonarea și supra­ve­gherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, urmând, în funcție de materialul probator administrat, a se stabili cu exactitate delimitarea încadrării juridice a faptelor, în dinamica săvârșirii lor”, a informat, duminică Biroul de presă al IPJ Buzău.

Sindicatul Europol: „Genul acesta de abordări a dat curaj infractorilor”

Sindicaliștii din poliție pun modul de acțiune al colegilor lor de la Buzău pe seama limitărilor legislative. Sindicatul Europol a precizat că acesta este nivelul de siguranță pe care îl poate oferi Poliția Româ­nă, după subfinanțarea sistemului, lipsa a peste 30% din polițiști, lipsa de pregă­tire profesională, tactică și fizică, împuternicirile și desemnările pe func­țiile de șefi a unor ,,incompetenți și slugi politice”, și legislația care a suferit modificări doar în favoarea infractorilor.

„Cireașa de pe tort însă, în cazul acestui incident, este că cei trei agresori conduși la sediul poliției sunt acum cercetați în stare de libertate, pentru săvâr­șirea infracțiunii de distrugere și loviri, dar s-a stabilit că aceștia <nu prezintă pericol social>. Iar genul acesta de abordări au dat curaj infractorilor, care, la adăpostul prevederilor favorabile lor, își fac propria lege, mai ales în comunitățile mici, unde polițistul ajunge din an în Paști.

În acest caz, exista o patrulă planificată în serviciu, formată dintr-un coleg și colegă, pe o rază de câțiva zeci de kilometri, însă există în continuare sute de localități unde șefii continuă să îi planifice la permanență pe polițiști, care practic sunt chemați de acasă pentru a interveni. Iar dacă colegii ajunși la fața locului ar fi folosit armamentul din dotare, așa cum se sugera în spațiul public, ar fi ajuns să fie cercetați disciplinar, administrativ și penal, pentru faptul că ar fi încălcat principiul <proporționalității>, adică ar fi venit un procuror cu o analiză la rece, în urma căreia aprecia că polițiștii nu s-au aflat într-o situație legitimă și au pus în pericol viața agresorilor”, a transmis, duminică, Sindicatul Europol.

Cum se antepronunță ministrul Afacerilor Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a comentat abia luni după-amiază situația de la Buzău, chestionat fiind de jurnaliști, în timpul unei vizite în județul Vrancea. „La Buzău, intervenția primului echipaj a lăsat de dorit. De aceea, în această dimineață (luni dimineață, n.r.), la ora 8.00, Corpul de Control al IGPR a demarat un control la IPJ Buzău tocmai pentru a ­ve­rifica modul în care a intervenit primul echipaj care a intervenit, modul cum au gestionat mai departe polițiștii de la IPJ Buzău a fost unul corect. În consecință, în urma acestei cercetări interne, vă vom spune dacă polițiștii sunt sau nu vinovați în ce privește intervenția”, a declarat ministrul.

Bode a avansat ideea că agresorii ar putea fi cercetați inclusiv pentru ultraj. „Ieri s-a luat măsura reținerii celor trei agresori, astăzi Parchetul se va pronunța. Noi, prin organele de ­cer­cetare penală, am luat această decizie având suficiente elemente pentru a dispune măsura reținerii pentru vio­lențe, și posibil pentru ultraj, pentru că ați văzut cum a dat-o la o parte pe doamna polițist. Toate aceste elemente vor fi analizate de procuror și procurorul va spune dacă vor fi sau nu arestați. Noi vom face propria evaluare”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

Numai doi dintre agresorii activistului buzoian au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Este vorba despre unul dintre frați, bărbatul de 44 de ani, și despre tânărul de 27 de ani, amândoi din Săpoca. Pentru celălalt bărbat, de 41 de ani, din Cernătești, reținut și el pentru distrugere, lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice, instanța a dispus măsura controlului judiciar, a anunțat, luni seara, Biroul de presă al IPJ Buzău.

Un comentariu

  1. Mie mi-a placut cel mai mult de Politista cu ochelari: “PUI UNDE?”. Tu ca politist vezi un om plin de sange, cu masina vandalizata… si tu inloc sa il intrebi : “aveti nevoie de ambulanta?” pe ea o interesau alte subiecte. (si ce frumos statea tanti cu mainile in solduri… Doamna ne protejeaza)
    Nu mai spun ca tipau la om in curtea politiei sa nu mai filmeze. “politia care e de servici ” (greseala domnului de la 112) inloc sa il intrebe pe un om plin de sange : “aveti nevoie de o ambulanta?” urlau la el sa nu mai filmeze.
    CUM E POSIBIL ASA CEVA?
    Grija politistului nu a fost sa il protejeze pe cetatean (oricare ar fi acela).
    Grija politistului nu a fost sa ii ofere ajutor cetateanului plin de sange care a scapat de tentativa de omor NU DIN CAUZA politistului.
    Grija politistului nu era sa confere siguranta si incredere, cetateanul fiind batut de fata cu politia.
    Grija politistului ERA SA NU FILMEZE IN CURTE SAU IN INTERIORUL POLITIEI. Mai avea un pic politistul care se rastea la victima sa il incatuseze „v-am spus sa nu filmati in interiorul politiei”.
    Da, sunt niste norme privind secretul de serviciu… dar sa urli in halul ala la un om batut de fata cu politia…
    Nu mai spun de procurori… care mai aveau un pic sa ii spuna victimei : „te a batut… dar cine te a pus sa stai sa te bata?”
    Asta e tara in care traim…
    Politistii sunt buni doar la stat cu radarul in boscheti. In rest… ii bat vacarii si apoi se roaga de procuror sa ii lase in pace pe vacari. Daca nu era mediatizarea excesiva … procurorul ii spunea victimei ca trebuia sa fuga ca sa nu ia bataie.
    Chiar sunt curios de numele procurorului care a lasat in libertate niste oameni care nu dau 2 bani pe politie si pe alti oameni.
    Daca se intampla un accident cand victima era urmarita ca in filme , sau blocata in trafic? Normal… era vina victimei ca s-a aflat pe drum.
    Probabil si procurorii, si politistii primeau cate un pui de la vacari… ca altfel nu imi explic de ce sa te injosesti in halul acesta.
    VIVA POLITIA BUZAU! A fost o interventie de succes! Victima e plina de sange, masina e dauna totala… dar politia a actionat foarte bine!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker