Politic

VIDEO | În contra vântului de la partid / Deputatul Ungureanu, agent electoral pro-referendum

Deputatul USR-PLUS de Buzău Emanuel Ungureanu rămâne consec­vent ideii că unirea muni­cipiului Buzău cu comuna Ţinteşti – obiectiv în realizarea căruia s-ar putea face un pas important duminică, la referendumul organizat în cele două unităţi-administrativ teritoriale – este o mişcare benefică pentru cele două comunităţi. Aceasta în ciuda faptului că poziţia conducerii organizaţiei USR-PLUS Buzău este aceea de a se opune unirii şi de a boicota referendumul.

Mai nou, deputatul Ungureanu s-a transformat chiar în agent electoral al organizatorilor referendumului. Astfel, în spaţiul public a apărut o înregistrare prin care acesta îi îndeamnă pe buzoieni să se prezinte duminică la vot, aducând şi un argument forte, din domeniul care l-a consacrat în viaţa politică şi parlamentară, cel al Sănătăţii.

,,Dragi buzoieni, sunt Emanuel Ungureanu, ­de­putat şi membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor. Vă invit să veniţi în 26 septembrie la referendumul de unire cu Ţinteşti. Motivul principal: avem nevoie de un spital nou ca de aer. Nu este un proiect despre politicieni acest referendum, ci este un proiect comunitar, în care vă invit să vă implicaţi prin vot. Haideţi la vot în 26 septembrie pentru un Buzău european, pentru un Buzău dezvoltat”, spune deputatul USR-PLUS.

Gestul lui Ungureanu nu este, de altfel, deloc surprinzător, atât timp cât la şedinţa Consiliului Local din 15 iulie, când a fost dezbătută şi votată organizarea referendumului de duminică, acesta a fost prezent şi a luat cuvântul în sprijinul unirii Buzăului cu Ţinteştiul: „Voi veni la Buzău şi voi susţine acest referendum,  pe stradă, poartă cu poartă, casă cu casă, bloc cu bloc. Pentru că eu sunt în Buzău temporar şi am promis acestei comunităţi că voi face lucruri pentru ei; împreună cu colegii de la USR-PLUS, de la PSD, de la PNL facem lucruri pentru comunitate. Nu e campanie electorală, e un proiect comunitar”, a spus Emanuel Ungureanu. Ulterior, ideile lui Ungureanu au fost preluate, prin mimetism, de consilierul local Petrică Cîrstea (fost USR), după ce conducerea organizaţiei jude­ţene a fost preluată, în urma alegerilor interne, de Mihai Răzvan Moraru (fost PLUS), iar primul a rămas simplu membru.

În fapt, implicarea lui Emanuel Ungureanu în susţinerea referendumului de duminică este prima acţiune constructivă prove­nită din zona USR-PLUS de la apariţia celor două formaţiuni, acum fuzionate, pe piaţa politică buzoiană. Cu excepţia, bineînţeles, a iniţiativei de poveste a lui Petrică Cîrstea, care intenţiona să reglementeze locurile pentru pipi ale ­ani­malelor de companie ale buzoienilor.

Însă, cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, Ungureanu riscă să atragă, din nou, o reacţie negativă a conducerii oficiale şi a haterilor de serviciu din afara şi din interiorul partidului. Spunem acest lucru dat fiind că prezenţa lui Ungureanu la şedinţa Consiliului Local din 15 iulie şi luarea sa de poziţie au fost taxate imediat de conducerea judeţea­nă a USR-PLUS: ,,Filiala USR-PLUS Buzău se delimitează de declaraţiile făcute astăzi (15 iulie, n.r.) de domnul deputat Ema­nuel Ungureanu, în cadrul şedinţei de Consiliu Local Buzău, în care a fost supus la vot referendumul având ca obiectiv unirea comunei Ţinteşti cu municipiul Buzău. Domnul Emanuel Ungureanu a fost invitat în mai multe rânduri la consultări în cadrul filialei USR-PLUS Buzău, consultări care au avut ca temă poziţionarea partidului în privinţa referendumului. Din păcate, domnul deputat nu a dat curs invitaţiilor şi nici nu a transmis o poziţie pro sau contra referendumului. De asemenea nu a transmis informaţii sau argumente către filiala municipală sau judeţeană USR-PLUS. Poziţia exprimată de dumnealui este una personală, care contravine valorilor şi principiilor USR-PLUS asumate inclusiv în programul de guvernare şi în campania electorală din decembrie 2020. USR-PLUS Buzău susţine proiectele viabile care includ o strategie, un buget şi un calendar de implementare asumate, însă acestea nu se regăsesc în proiectul administraţiei PSD şi nici nu ne-au fost comunicate aceste informaţii cu toate că au fost solicitate prin reprezentanţii noştri în consiliu. Prin urmare, nu cunoaştem informaţiile care au stat la baza deciziei domnului Ungureanu, având în vedere că acestea nu se regăsesc în proiectul comunicat public de domnul Toma şi nici nu au fost prezentate de domnul Ungureanu în cadrul filialei USR-PLUS Buzău”, spu­neau oficialii USR-PLUS.

Articole similare