Actualitate

FOTO – VIDEO / Sute de buzoieni, la sfințirea apelor râului Buzău

În premieră, slujba a fost oficiată de ÎPS Ciprian cu un sobor de preoți

Boboteaza sau Botezul Domnului, ziua în care natura întreagă se sfinţeşte, a fost sărbătorită astăzi de buzoieni, ca  în fiecare an, conform tradiției ortodoxe, la apa Buzăului, excepție făcând, bineînțeles, anul 2020, când procesiunea religioasă nu s-a putut desfășura din cauza pandemiei. În această zi, tradiţia ortodoxă spune că preoții împreună cu credincioşii merg pe malul unei ape unde are loc slujba de Agheasmă Mare, adică de sfinţire a apei. Apoi, preotul aruncă o cruce în apă, iar curajoşii încearcă să o recupereze.

Oficialitățile Buzăului prezente alături de buzoieni la sfințirea apelor

Anul acesta, în premieră, procesiunea, slujba de sfințire a apelor și aruncarea Crucii în ape au avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Ciprian, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, care a mers în procesiune spre apa Buzăului alături de credincioși și de un sobor de preoți.

ÎPS Ciprian a vorbit despre această sărbătoare care aduce împreună cler și popor. Și într-adevăr, pe lângă o mulțime de popor, s-au aflat și oficialități – primarul Constantin Toma, președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu,  prefectul Daniel Țiclea și subprefectul Marieta Boloș -, cadre militare de la Boboc și de la Divizia 2 Infanterie Getica, jandarmi în frunte cu comandantul lor, lt. col Virgil Cueru, polițiști de la Serviciul Rutier, coordonați de ofițerul Cosmin Rădulescu,  directori de instituție precum Sorin Burlacu, de la Biblioteca Județeană, lucrători ISU și ai Ambulanței.

Acest lucru a fost subliniat și de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS. Ciprian care a spus în cuvântul său: „Aici, pe această esplanadă, unde anul trecut am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, și cu implicarea părintelui profesor Mihail Milea, să ridicăm o cruce monumentală închinată Sfântului Mucenic Sava, ocrotitorul eparhiei noastre. Și ne-am dorit să facem acest lucru, pentru ca ziua de Bobotează, la arătarea Preasfintei Treimi, să putem săvârși, în condiții adecvate, această slujbă specială de sfințire a apei lângă râul Buzău, adică Iordanul Evangheliei noastre. Suntem o eparhie binecuvântată de Dumnezeu pentru că pe marginea urbei noastre curge de veacuri acest râu în care și-a găsit moarte martirică Sfântul  mucenic Sava. Deci nici că nu se putea mai potrivit ca noi să săvârșim, aici, lângă râul Buzău slujba cea mare de sfințire a apei”.

Procesiunea a pornit,  la orele 11.00, conform tot unei tradiții care s-a creat după Revoluție, de la Catedrala Municipală Sfântul Sava, adică de la biserica cu hramul sfântului martirizat în apele Buzăului,  patron spiritual al buzoienilor. Aici preoții Mihail Milea, Aurelian Damian, Ionuț Vuță și Ștefan Tănasă, însoțiți de dascălul Dumitru Zaharioiu au pornit în procesiune, împreună cu buzoienii care s-au strâns în număr mare, unii dintre ei fiind prezenți la Biserică de dimineață pentru a participa și la Sfânta Liturghie. S-a făcut popas la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului”, unde s-a alăturat Înaltpreasfinţitul Ciprian însoțit de un sobor de preoți  cu care a oficiat aici slujba religioasă, şi credincioşi dornici să ia parte la această slujbă legată de Botezul Domnului. Au pornit apoi către apele Buzăului.

Slujba de sfințire a apei a avut loc  pe esplanada pe care a fost ridicată, Crucea, în data de 14 septembrie a anului trecut, cu ocazia sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci,  moment în care a avut loc și sfinţirea  acesteia. Crucea de aici a fost ridicată  în cinstea Sfântului mucenic Sava de la Buzău, martirizat în apa Buzăului pe 12 aprilie 372, fiind o construcție ce marchează împlinirea a 1.650 de ani de la martiriul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău.

 Porumbei albi, deasupra mulțimii adunate la râul Buzău

Anul acesta, au fost aduși porumbei albi la slujba de sfințire a apelor de la râul Buzău, pentru a reaminti creștinilor semnificația Botezului Mântuitorului în Iordan, care poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”. Sunt termeni care provin din limba greacă și au înțelesul de „arătare”, „descoperire”, pentru că în momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).  Astfel, vorbind despre acest praznic, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.

O altă învățătură a acestei zile este, cum spunea preotul Mihail Milea la Liturghie, cea de ascultare: Maica Domnului a făcut ascultare și s-a născut Iisus Hristos, care a răscumpărat lumea, Sfântul Ioan a făcut ascultare și l-a botezat pe Cel căruia, spune el, nu era vrednic nici să-i ducă încălțămintea.

 Daniel  Petrache, buzoianul care a scos Crucea din apă, de Bobotează

În tradiţia românească s-a păstrat obiceiul ca de Bobotează, după slujba de sfinţire a apei, preotul să arunce crucea într-o apă curgătoare, iar unii curajoşi se aruncă în valuri pentru a o recupera.

Această aruncare a Crucii are o serie de semnificații care amintesc de Botezul Domnului în apele Iordanului, adică,  de intrarea şi ieşirea lui Hristos din apa Iordanului, pe care o sfinţeşte cu propriul Său trup. Cel care a aruncat Crucea în ape a fost anul acesta chiar Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Anii trecuți această tradiție era pusă în aplicare de preotul paroh al Bisericii Militare, Alexandru Tudose, care a fost prezent și astăzi la slujba de sfințire a apelor Buzăului.

Astăzi, șapte tineri din Căpățânești și Mărăcineni s-au aruncat în apele Buzăului pentru a salva Crucea pe care, conform tradiției ortodoxe, după slujba de sfinţire a apei, preotul o aruncă într-o apă curgătoare. Cei șapte temerari – Ionuț Gogu, Marius Burlacu, Georgian Ciobotaru, Ionuț Blasă, Florin Viorel Modorosu, Nicușor Seu și Daniel  Petrache – s-au aruncat în apele Buzăului. Cel care a reușit să recupereze crucea din apă este Daniel  Petrache, un buzoian în vârstă de 40 de ani din Mărăcineni, care a mai reușit această performanță și în anul 2019. El spune că a sărit în apă după cruce din mai multe motive. Pe de o parte pentru că se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face, iar lui chiar i-a mers bine în 2019, după ce a reușit și atunci să prindă  crucea din apă; el spune că a fost sănătos tot anul, iar în acest an mai are o dorință în plus, aceea de a se căsători cu iubita sa și speră să i se îndeplinească și această dorință.

Buzoianul a fost răsplătit de ÎPC Ciprian pentru reușita sa cu mai multe daruri, ca de altfel și ceilalți care s-au încumetat să se arunce în apă să prindă crucea chiar dacă nu le-a reușit de data aceasta.

„Anul acesta am putut să împlinim și o frumoasă tradiție românească care este întâlnită pretutindeni unde există mare sau ape curgătoare și unde ierarhul sau preotul aruncă sfânta Cruce în apa curgătoare ca semn de binecuvântare. Așa cum Hristos, Domnul a intrat în râul Iordanului și a sfințit apele de pe pământ, tot astfel, în chip simbolic, Crucea este aruncată în apă, pentru ca acestea să se îmbogățească de harul Sfântului Duh, care se revarsă și asupra noastră a binecredincioșilor creștini și a firii văzute. După ce am urmărit momentul emoționant pentru mulți, când șapte frați ai noștri mai îndrăzneți s-au aruncat în apa Buzăului pentru recuperarea Crucii, iată, pe esplanadă, am bucuria să recuperez Crucea din mâna celui care a prins-o și în chip de mulțumire și de răsplătire o să-i oferim o altă Cruce pe care să o poarte tot timpul vieții sale și să țină minte că a primit-o din partea Sfintei Biserici în numele lui Hristos, cel botezat în apele Iordanului”, a spus ÎPC Ciprian. Daniel Petrache a mai primit de la ÎPS Ciprian și o icoană care reprezenta Botezul Domnului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker