Monden

VIDEO / De ce nu a vrut Cristina Stroe să participe la „Te cunosc de undeva”

Damian Drăghici era deja cunoscut drept unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România, însă nu mulți știau că mama copilului său ascunde un adevărat talent muzical. În exclusivitate pentru playtech.ro, Cristina Stroe a povestit de ce a refuzat inițial oferta de a participa în show-ul „Te cunosc de undeva” de la Antena 1.

„A fost super! A fost ceva mișto, ne-am depășit limitele și a fost o experiență faină, însă mie nu îmi vine să cred că inițial am spus că nu merg la așa ceva, îmi era frică, dar acum, nu numai că nu regret că m-am dus, dar cred că a fost cea mai bună idee pe care a avut-o Damian, să îmi propună să concurăm împreună la «Te cunosc de undeva!». Am învățat foarte multe despre mine și am învățat că nu trebuie să mă mai ascund. Lumea mă întreabă unde am stat atât de mult ascunsă! Recent, am terminat filmările de la emisiune și îi spuneam lui Damian că cea mai mare conștientizare a mea a fost că deja sunt ceea ce mi-am dorit când eram mică. Sunt o cântăreață! Fac asta bine… Nu m-am gândit niciodată să fiu și vedetă și persoană publică, doar am fost focusată pe muzică. Odată cu emisiunea, am avut parte de o expunere mai mare”, a recunoscut Cristina.

Pe parcursul showului, fiul buzoiencei și al lui Damian a fost cel mai înfocat fan al cuplului. Însă motivul pentru care cei doi nu și-au lăsat fiul mereu să se uite la jurizarea de la show a fost legat de firea sa competitivă. „În edițiile în care nu eram pe primul loc, nu îl lăsam pe Andrei să se uite la jurizare, începea să plângă. El este o fire competitivă, iar noi nu am fost deloc competitivi, însă ne bucuram de moment”, a mai spus mămica Cristina.

Ultima gală în care cei doi s-au transformat a adus în atenție personajul Romicăi Puceanu, moment apreciat de jurați, dar nu îndeajuns cât să fie declarați câștigători. Cu toate astea, cei doi s-au bucurat la maximum de fiecare episod al showului, declarând că le va fi dor de atmosfera în care și-au depășit limitele. „La începutul acestui show habar nu aveam ce cursă frumoasă ne așteaptă. Am cunoscut oameni deosebiți, o echipă foarte frumoasă și o scenă de care ne va fi mereu drag. Am avut momente memorabile, emoții de tot felul dar, mai presus de toate, ne-am depășit limite. Am învățat multe despre noi și ne-am dat seama, încă o dată, cât de binecuvântați am fost de Dumnezeu, să ne putem bucura de această artă”, a încheiat pentru fani mesajul pe rețelele de socializare Cristina Stroe.

*

Damian Drăghici, instrumentist, compozitor și producător de etnie romă, s-a născut într-o familie de muzicieni și a început să învețe să cânte la nai la vârsta de 10 ani, după ce cântase la diferite instrumente de la vârsta de 3 ani. La 15 ani cânta și înregistra deja cu Orchestra de muzică populară Radio din București.

A fugit din România la vârsta de 18 ani prin Iugoslavia, ajungând ulterior în Grecia. După ce a cântat o vreme pe străzi și cluburi, a fost descoperit de subsidiara olandeză a firmei Sony Music, care i-a oferit șansa să înregistreze. După o audiție ce a avut loc la Atena, i-a fost oferită o bursă integrală la colegiul de muzică Berklee din Boston. La Berklee nefiind însă niciun profesor de nai cu care să poată studia, a studiat cu profesorul de saxofon George Garzone.

A locuit la Los Angeles, are 20 albume înregistrate, și a participat ca invitat pe un album care a câștigat un premiu Grammy – „Silver Solstice” al formației Paul Winter Consort – în 2006. Damian Drăghici a fost senator în Parlamentul României în legislatura 2012-2016, ales în circumscripția electorală nr. 4 Bacău, din partea UNPR.

A urmat studii în domeniul muzicii la Universitatea de Muzică din Atena Philipos Nakas (1993-1996) și la Colegiul de Muzică Berklee din Boston, SUA (1997-1999), absolvind Bachelor degree cu Magna cum laude, fiind primul român care a absolvit această școală.

Între 1993 și 2019 a înregistrat peste 20 albume solo, interpretând diferite stiluri muzicale: folclor, pop instrumental, new age, world music și muzică jazz la nai. A fost artist invitat pe albumul „Winter solstice”, apărut în 2006, album premiat cu un premiu Grammy. A cântat alături de Joe Cocker, James Brown și Cindi Lauper, Shaggy, Zucchero, în cadrul turneului european „Night of the Proms Tour”, desfășurat între 2004 și 2006, iar în mai 2011, alături de Nigel Kennedy, la concertul „Classical meets Jazz” din Piața Constituției din Capitală. Din 2006 până în 2009 a derulat proiectul „Damian & Brothers”, care a îmbinat manifestările muzicale cu mesajele împotriva discriminării etnice. În cadrul proiectului, a scos pe piață două albume – „Magdalena” și „Romaniac” – și a susținut peste 600 de concerte.

Anii care au urmat au însemnat reinventarea sa, care a culminat cu un succes fulminant pe piața muzicală românească. În această perioadă a decis să facă o pauză și decide să se implice o perioadă în politică, urmând ca între 2014 și 2019 să dețină funcția de europarlamentar.

În 2016 decide că este vremea schimbărilor și introduce printre instrumentele tradiționale lăutărești elemente de rock, cum sunt chitara electrică, basul electric, tobele de rock și ritmuri de dubstep, reggae și gypsy blues. Astfel, ia naștere albumul Damian & Brothers – „Gypsy Rock – Change or Die”, cu care înregistrează un succes fulminant. Pe acest album apar piese interpretate de cei mai apreciați artiști români ai momentului, precum Delia, Andra, Smiley, Loredana, Dan Bittman, Ștefan Bănică, Connect-R, Lora, Cristina Bălan, Alina Eremia, Feli, Cornel Ilie (Vunk), Zdob și Zdub, Sergiu Ferat, Grasu XXL, Cabron, DOC, Dorian, Flavius Teodosiu, Theodosii Spassov, Omu’ iubit, Sore, Giulia, Jazzy Jo, Vlad Popescu, Blue Noise. Piesa „În stație la Lizeanu” devine imediat hit și va fi una dintre cele mai ascultate și difuzate melodii din România.

Tot în 2016 lansează albumul „The American Dream” care reunește 13 piese celebre de jazz din repertoriul unor artiști precum Charlie Parker, John Coltrane, Chick Corea sau Keith Jarrett, toate interpretate la nai. Pe acest album, Damian Drăghici cântă alături de artiști internaționali din prima linie a genului artiști precum Chris Botti, Arturo Sandoval, Michel Camilo, Stanley Clarke, Luciana Souza, Eddie Daniels, Vinnie Coliuta, Dave Weckl, Russell Ferante, Bob Mintzer și mulți alții.

Anul 2016 înseamnă și o călătorie în Cuba, pentru a găsi legăturile dintre cultura gipsy și cea afro-cubaneză.  Urmare a acestui moment, ia naștere „The Gypsy Cuban Project”, un album de world music care îmbină într-un mod inedit cele două vechi culturi. Anul următor, în 2017, este invitatul special la concertul artistei cubaneze Omara Portuondo. A interpretat la nai piesa intitulată „Serenata en Batanga”, în duet cu cea supranumită Edith Piaf a Cubei, deținătoare a unui premiu Grammy și cea care este cel mai bine vândut artist din Cuba.

În 2017 participă la un concert în premieră și alături de Sorin Romanescu și Maria Casandra oferă un moment de excepție pe piața muzicală. Sub titulatura NOD, cei trei artiști combină cu virtuozitate și creativitate elemente de jazz, muzică electronică și folclor autohton, într-un mix exploziv de vechi și nou.

În 2018, Damian lansează un proiect muzical deosebit: MCulture. Pe album se regăsesc 13 piese „post-manele” reinterpretate cu un sound ce îmbină influențe dubstep, trap, jazz, dar și pop, material care adună unele dintre cele mai bune voci din România. Printre artiștii MCulture se numără Cristina Stroe, Jazzy Jo, Silviu Pașca, Cristina Popa, Skizzo Skillz, Olga Verbitchi, Alex Mladin, Nora Deneș, Eddy Santha, dar și Ilinca Băcilă, câștigătoarea Eurovision România din 2017.

*

Cristina Stroe, artistă din Râmnicu Sărat, a devenit cunoscută publicului larg după participarea , în 2015, la „Vocea României” show în care a interpretat o melodie din repertoriul Aurei Urziceanu. Cristina Stroe nu era însă străină de lumea reflectoarelor, pentru că, la debutul ei în cariera muzicală, a colaborat o perioadă însemnată cu Andra; a făcut parte din trupa ei, în backing vocals, și a însoțit-o la diverse spectacole prin toată țara. În prezent, Cristina Stroe e parte din proiectul „Damian & Brothers”.

Cristina Stroe și Damian Drăghici sunt împreună de mai mulți ani. În 2018, relația lor a trecut la un alt nivel, atunci când artistul și-a luat inima în dinți și a cerut-o în căsătorie. Momentul emoționant a avut loc chiar într-o emisiune televizată. Un an mai târziu, în 2019, Cristina Stroe și Damian Drăghici au avut parte de o nouă bucurie. Au devenit părinții unui băiețel care le-a închegat și mai mult relația.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker