Administrație

VIDEO | Cum se va schimba la față centrul municipiului

S-a dat startul oficial al reabilitării Pieței Dacia, iar utilajele au înlăturat deja marmura cu motive tradiționale de pe suprafața obiectivului din centrul orașului care urmează să fie refăcut, modernizat și extins prin fonduri europene. Primarul Toma speră ca lucrările să fie finalizate până la sfârșitul anului și spune că, în aproximativ o lună, circulația pe străzile din apropierea Palatului Comunal, precum Aleea Trandafirilor și George Emil Palade, va fi oprită, pentru ca lucrările de extindere și modernizare să înceapă și pe aceste porțiuni.

Primarul a avut un mesaj și pentru nostalgici, care deplâng aspectul vechi al „Platoului” și spune că va încorpora aspecte din trecutul Buzăului în conceptul modern, lucru la care edilul ține foarte mult. „Sunt multe lucrări. S-a început din zona fostei fântâni arteziene, vom avea o altă amenajare aici, mult mai interesantă și, încet-încet, va fi ocupată toată Piața Dacia cu șantierul. Probabil că în vreo lună de zile se va bloca și circulația, în sensul că nu se va mai putea circula pe strada George Emil Palade, cum se numește, până în dreptul Primăriei Buzău, respectiv, Palatului Comunal (…) Sigur că mai sunt și oameni care regretă. Este normal, aici este trecutul Buzăului, dar trebuie să avem și un viitor, ținând cont de trecut, țin foarte mult la acest lucru”, a spus Constantin Toma.

Înfrumusețare completă

Centrul orașului nu se rezumă doar la Piața Dacia, după cum recunoaște Constantin Toma, ci încorporează o zonă vastă, ce cuprinde și străzi, trotuare, alei sau clădiri emblematice, cu valoare istorică. Pentru ca înfrumusețarea să fie completă și acestea au nevoie de o schimbare, iar Primăria a alocat fonduri pentru reabilitarea infrastructurii din centru, dar și a blocurilor foarte vechi, notoriile clădiri cu „bulina roșie”.

Fostul cinematograf Dacia, care cândva fremăta de oameni, acum este părăsit și a devenit unul dintre obiectivele cu reputație proastă din oraș, fiind locul de întâlnire al unor persoane cu intenții dubioase sau al oamenilor străzii, însă, primarul Toma are în plan să renoveze clădirea și să o transforme într-o sală multifuncțională, care se va preta pentru diverse evenimente. „Acest proiect va atrage după el tot ce înseamnă dezvoltarea întregii zone de centru a Buzăului. Vom veni pe fonduri proprii sau pe fonduri atrase să reabilităm toate străzile, aleile și trotuarele, tot ce înseamnă centrul orașului, astfel încât, în centru să avem nu numai Piața Dacia refăcută, ci absolut tot și, bineînțeles, ne vom strădui să introducem și toate blocurile în reabilitare totală, astfel încât, Buzăul să se schimbe nu numai la firul ierbii, ci și pe înălțime. De asemenea, anul acesta sper să putem începe și proiectul pentru fostul cinematograf Dacia, care în momentul acesta este părăsit. Au fost alte priorități. Banii îi avem rezervați, dar, în sfârșit, i-am folosit de fiecare dată tot pe investiții de infrastructură, dar este normal să începem și reabilitarea acestui cinematograf, așa încât, să avem aici o sală multifuncțională, inclusiv pentru conferințe”, a spus primarul Toma.

Palatul Comunal, pe lista lucrărilor necesare

Pe lângă acestea, Palatul Comunal, clădirea monument istoric din centrul orașului, are nevoie, de asemenea, de reabilitare. Construită între 1899-1903, la comanda primarului de atunci, Nicu Constantinescu, clădirea a fost afectată de bombardamentele din marile războaie, precum și de seismele puternice din țara noastră. Mai mult, fostul Bazar, acolo unde erau comercializate diverse mărfuri, va deveni, în curând, sediu al municipalității buzoiene, dat fiind că Palatul Comunal va intra în reabilitare. „Se lucrează la un proiect care înseamnă îmbunătățirea și legarea cu Piața Dacia a ceea ce numim Cuza Vodă în momentul ăsta. Sper ca până la sfârșitul acestui an să avem gata și zona Bazarului, unde va fi un alt sediu al Primăriei Buzău, pentru că Palatul Comunal va intra, și el, în reabilitare. Lucrăm acum pentru a realiza un proiect pe care să îl finanțăm tot pe fonduri europene, astfel încât, să îl și consolidăm, pentru că, așa cum se știe, 30 la sută din Palatul Comunal, cea mai importantă clădire din municipiul Buzău, monument istoric, nu este reabilitat în întregime și trebuie să o facem și, bineînțeles, toată zona trebuie să arate într-un fel. Va mai dura câțiva ani de zile, dar merită această investiție, pentru că, până la urmă, cum arată centrul, așa arată un oraș și, mai ales, imaginea unui oraș, bună sau rea, se transmite în funcție de cum arată centrul”, a mai declarat primarul Buzăului.

Centrul orașului este alcătuit din numeroase clădiri vechi, unele construite în secolul al XIX-lea, iar reabilitările sunt necesare pentru a nu pierde bucăți din istoria Buzăului. Strada Cuza Vodă mai era cunoscută și ca Strada Târgului, fiind principala stradă comercială din oraș, unde își aveau prăvăliile mai mulți negustori.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker