Cultură

VIDEO | Buzoianca Bianca Mihai, în proiectul cultural internațional „Povești despre Rezistența Fetelor” prin teatrul feminist rom „Giuvlipen”

Deși luptele fetelor sunt aproape sistematic, și adesea intenționat!, umbrite și ascunse vederii, istoria nu va putea șterge niciodată vocile lor. Pe acest principiu s-a bazat compania de teatru independent feminist rom „Giuvlipen”, care a lansat, începând cu 8 martie, episoade ale seriei de monologuri video în care o fată numită „Rezistența” schimbă lumea. Parte din proiectul cultural internațional „Povești despre Rezistența Fetelor” („Stories of Girl’s Resistance”), seria spune poveștile inspiraționale, complexe și nefiltrate ale fetelor care ripostează și își imaginează lumi mai bune pentru ele și pentru societățile în care trăiesc.

Proiectul global a debutat în noiembrie 2020 și va totaliza 120 de povești spuse în cinci limbi diferite, despre fete din 65 de țări care schimbă lumea. Ele vor fi aduse la viață prin artă video, muzică, teatru, cântec, poezie și alte forme de documentare creativă. 12 dintre aceste povești sunt realizate de teatrul „Giuvlipen” și sub forma unor monologuri video performate de artiști romi. Ele prezintă lumii istoriile personale ale unor fete și femei tinere din Europa de Est și Asia Centrală, fete care sunt lidere, formatoare de culturi și narațiuni progresiste în țările în care acestea trăiesc. Fetele sunt un model de rezistență politică și personală, luptă împotriva căsătoriei timpurii și împotriva violenței, se agită pentru educația fetelor și pentru drepturile femeilor din comunitățile lor. Eroinele sunt creatoare de mișcări socio-culturale și civice, inovează, schimbă mentalități, legi, inimi și comportamente, contribuind la o lume în care toate persoanele, indiferent de gen sau orientare sexuală, se bucură de drepturi egale.

Trei episoade au apărut până acum din această serie, iar ultimul o aduce în prim-plan pe Edina din Bosnia, interpretată de buzoianca Bianca Mihai. Edina e parte a grupului ,,Stop the Violence Until It’s Too Late”, fondat în Bosnia ca grup informal online pentru conștientizarea efectelor abuzului domestic. Rolul Biancăi în acest episod este de a lupta împotriva unor stereotipuri și aduce în discuție fapte care, odată puse în context istoric, dezvăluie standarde duble care între­țin atitudini violente.

„Stau și mă gândesc la istoria pantofilor cu tocuri

O istorie plină de plăceri și ofuri.

Aduși de migranții persani în orașele Europei luminate,

Au încălțat imediat picioarele aristocrate –

ca să pară capetele bogaților mai înalte și mai bazate

Tocurile au fost inventate să măsoare succesul –

ar face mai bine și furia mea s-o măsoare!

Pașii noștri cu tocuri fac zgomot sacadat,

Dar noi tre’ să tăcem, vorbitul e chestie de băiat.

De când eram mică m-am prins –

ei îți tot spun să taci

Dar violența împotriva femeilor pe mine mă umple de draci!

Așa că o să-mi pun ghetele de luptătoare

Când le port ies întotdeauna învingătoare!”, spune în film personajul interpretat de Bianca.

Coordonatoarea proiectului și cea care a documentat aceste povești este Geor­giana Aldessa Lincan, feministă romă și activistă cu experiență în activități de bază cu femei rome și grupuri de inițiativă pentru tineri romi, în organizarea comunității, advocacy și acte de identitate.

Alături de artista buzoiancă îi mai puteți vedea în clipuri pe Andra Baranga, cântăreață, semifinalistă la X Factor România 2020, Bianca Varga, activistă pentru drepturile persoanelor transgender și realizatoare a emisiunii „Două pupeze negre”, Gya, solistă în trupa „Gypsy Casual”, Nicoleta Ghiță, cântăreață și actriță în compania de teatru „Giuvlipen”, Bety Pisică, artistă interdisciplinară, studentă la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, Raisa Mihai, cântăreață și actriță, studentă la Universitatea Națională de Muzică București și membră în duo-ul ARTissimo Guitar Duo, Andreea Petre, actri­ță, protagonistă în filmele „Toto și surorile lui” și „The Unpromised Land”, Elișa și Lizuca Dinu, activiste, coordonatoarele grupului de tineri și tinere „Revendicări din sat” din Valea Seacă, Andreea Ioniță și Flori Gornistu, membre în trupa de teatru de adolescenți „Playhood”.

„<Giuvlipen> înseamnă feminism în limba romani și este prima companie de teatru independent feminist rom din România. Arta noastră este provocatoare, experimentală și foarte performativă. Temele spectacolelor noastre sunt diverse, dar au ceva în comun: discutăm deschis subiecte pe care uneori istoria, uneori mentalitatea și constrângerile sociale sau politice le-au pus sub tăcere. În fiecare spectacol ne propunem să revendicăm arta, istoria și identitatea culturală romă, prin povești spuse chiar de noi, artiștii și artistele rome.

Giuvlipen a fost înființată în 2014 de actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan”, se arată pe site-ul Teatrului „Giuvlipen”.

Fondatoarele teatrului fac parte din Asociația Actorilor Romi, care s-a înființat în anul 2015 la inițiativa mai multor actori romi, artiști și experți culturali cu scopul de a constitui o structură de reflexie și acțiune în domeniul artei, ca formă de combatere a excluziunii. „Obiectivele asociației noastre urmăresc integrarea culturală, inovațiile artistice și culturale din domeniul artelor în general, și a teatrului în special. La nivel național, Asociația Actorilor Romi urmărește crearea primului teatru rom din România, care să funcționeze și ca centru de resurse și expertiză privind cultura romă în România”, spun membrii acestei asociații.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker