Economic

VIDEO / A7: Umbrărescu face minuni, italienii de la Pizzarotti îndemnați să se grăbească

Nici două luni nu au trecut de când constructorul român Dorinel Umbrărescu a semnat contractul de execuție pentru loturile 1 și 4 ale Autostrăzii Buzău-Focșani. Umbrărescu a început cu lotul 4, acolo unde și-a mutat o parte dintre utilaje și a dat drumul la treabă în adevăratul sens al cuvântului, lucru care se vede și din ultima filmare realizată cu drona de către Asociația Pro Infrastructură.

„Constructorul, UMB, a început în forță lucrul la terasamente pe cei 10,94 kilometri ai tronsonului dintre DN2 Buzău-Focșani și DN23 Focșani-Brăila. Celebra cocoașă vrânceană va funcționa ca o centură a orașului și va fi prelungită pe nord cu un drum de legătură de aproximativ 4 km până în DN2D Focșani-Târgu Secuiesc. Pe acest proiect s-au aliniat toate planetele: licitația a fost lansată în 04.02.2022 și, după anunțarea câștigătorului în 04.08.2022, nu s-au depus deloc contestații, iar contractul a fost semnat cu UMB în 06.09.2022 pe aproape 764 milioane lei fără TVA. Sunt rarisime licitațiile CNAIR care se încheie în mai puțin de un an de zile, fără contestații. Antreprenorul are termen de execuție 20 de luni și are toate șansele să îl respecte dacă va continua în acest ritm”, spune Asociația Pro Infrastructură despre constructorul român.

„Cocoașa de la Focșani” se vede din satelit

Umbrărescu a avansat atât de mult încât forma acelei cocoașe de la Focșani se vede deja din satelit. Într-o imagine surprinsă pe 24 octombrie de către sateliții Sentinel parte din Programul Copernicus al Agenției Spațiale Europene (ESA) poate fi observată clar cum autostrada A7 capătă formă în apropiere de Focșani. Denumirea de „cocoașa de la Focșani” s-a împământenit încă din perioada de proiectare a Autostrăzii, atunci când autoritățile locale s-au încăpățânat să nu permită autostrăzii să treacă mai aproape de municipiu, ci să facă un ocol de circa 5 km care să înconjoare un câmp aproape gol dintre oraș și un sat din zonă.

În prezent UMB are contracte semnate pe Loturile 4 și 1 din A7 Buzău – Focșani, în total circa 16 km, dar a fost desemnată câștigătoare și pe loturile 2 și 3 din mijloc (circa 66 km). Pe cele două loturi din mijloc, însă, nu s-au semnat încă contractele de execuție. Mai mult, autostrada „Moldovei” A7 în regiunea Moldovei are șanse să devină o afacere UMB cap-coadă.

UMB a mai depus oferte și pentru toate cele trei loturi de la Focșani la Bacău (circa 95 km), dar și pe cele trei loturi (77km) de la Bacău la Pașcani. Aici mai putem aminti că tot UMB a construit și finalizat înainte de termen singura bucată din A7 deschisă traficului în prezent: 16 km drept centură a Bacăului. Dacă ar reuși să câștige toate tronsoanele licitate acum pe A7, UMB – companie din Bacău la origini, ar ajunge practic să lucreze pe un front neîntrerupt de peste 250 de kilometri de autostradă, toți în Moldova.

Constructorul italian, îndemnat să grăbească lucrările

Dacă pe tronsonul Buzău-Focșani lucrurile par să stea neașteptat de bine, pe tronsonul Ploiești-Buzău, primul pe care au fost începute lucrările, șantierul nu este atât de înaintat, deși constructorii se află în grafic. Cătălin Urtoi, consilierul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a aflat și săptămâna trecută pe teren, pentru a verifica stadiul lucrărilor pe cele două loturi ale Autostrăzii Ploiești-Buzău.

Cătălin Urtoi s-a oprit prima oară pe șantierul unde lucrează cei de la Pizzarotti, care au montat stația de betoane și stația de asfalt, dar, în comparație cu asocierea de pe celălalt lot sunt în urmă pe șantier.

„Am vizitat organizarea lor de șantier, unde au montat stația de betoane care este funcțională și stația de asfalt care este în fază finală de montaj, inclusiv platforma unde vor realiza și depozita prefabricatele. Am cerut programul de lucrări pe care l-au depus la ofertă, începând cu prima zi, cea de începere a lucrărilor (22 August 2022) și terminând cu ultima zi, cea de finalizare (Aprilie 2024) – 20 luni. Am constatat, spre surprinderea mea, că în acest moment sunt în program. Conform programului au o perioadă de 90 zile de pregătire a șantierului cu organizare de șantier, avize, gropi de împrumut,  deminare, studii arheologice ( 4 situri inițiale + 6 situri noi), relocari de utilități etc. În comparație cu Coni+ Trace Group sunt în urmă pe teren, dar conform programului sunt ok. Totuși am avut o intervenție clară pe acest subiect și i-am rugat să mărească ritmul, mai ales că timpul este ok”, a scris acesta pe pagina de Facebook, imediat după vizita din șantier.  Mai mult, acesta a promis că la finalul lunii noiembrie va veni din nou pe șantier pentru a verifica dacă Pizzarotti s-a ținut de cuvânt și a mărit ritmul pe șantier.

Ulterior, Cătălin Urtoi a vizitat și celălalt șantier, unde lucrează asocierea româno-bulgară Coni-Trace, unde a constatat că situația este diferită, având un avans considerabil pe teren. „Doar cu o monitorizare strictă pe teren și urmărind programul avansat pe etape de lucrări, sunt convins că nici un constructor nu va îndrăzni să întârzie lucrările”, a fost concluzia consilierului după vizita de pe primele două loturi ale Autostrăzii Ploiești-Buzău.

Reamintim că pentru cel de-al treilea lot al acestui tronson a fost desemnat câștigătorul la finalul lunii octombrie, fiind vorba despre asocierea Nurol Inşaat ve Ticaret Anonim Şirketi – Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S. Dacă nu vor exista alte contestații, semnarea contractului va avea loc în cel mai scurt timp posibil. „Semnarea contractului de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv, după soluționarea contestaților/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire”, anunță CNAIR.

Durata de execuție a contractului este de 20 de luni și perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani. Lungimea acestui tronson de autostradă este de 13,9 km și include construcția a 8 poduri, dar și a unui pasaj de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 1.260 m.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker