Actualitate

Viceprimarul Oana Matache susține inițiativele pentru sănătatea femeii

Vineri, 15 decembrie, începând cu ora 12.00, Primăria Buzău găzduiește, în sala „Nicu Constantinescu”, dezbaterea „Inițiativa pentru sănătatea femeii”, inițiată de către Point PA&PR, în parteneriat cu viceprimarul Oana Matache.

Manifestarea se va desfășura ca o masă rotundă la care se vor așeza toți cei interesați de subiect, dar și cei care doresc să  desprindă din această întâlnire abordări și propuneri de politici publice în domeniul sănătății. Susținătoare a politicilor care conduc la starea de bine a femeii, viceprimarul Oana Matache spune că „statisticile arată îngrijorător”, pentru că „una din patru femei sunt diagnosticate cu cancer mamar”.

Cum organizațiile care au studiat această problemă au ajuns la concluzia că nu este conștientizată pe deplin importanța prevenției, „prin această campanie și prin acest eveniment”, spune viceprimarul Oana Matache, „ne dorim noi, ca autoritate publică locală, să redeschidem acest subiect, să readucem în conștient femeilor dragi din jurul nostru că este foarte important să meargă la controlul anual. Pentru că nu există conștientizarea importanței prevenției, de multe ori, femeile prinse în multele obligații pe care ritmul alert al vieții de astăzi le impune, se întâmplă să amâne momentul în care merg la control. Un control făcut la timp, un control făcut anual, poate însemna de multe ori și rată de vindecare de sută la sută. De aceea, este trist că avem în continuare în România femei care mor din cauza acestei boli, cu toate că ar putea fi salvate dacă ar ajunge la timp la medic. Ne dorim să sprijinim și să găsim soluții pentru a ajunge cât mai aproape de femei și a le răspunde – mai ales specialiștii din domeniul medical -, la întrebări și  la nelămuririle pe care le au legate de această boală”.

Se dorește crearea unei platforme de generare de idei pentru îmbunătățirea sănătății femeii

Dezbaterea pe care a pornit-o  echipa Point PA&PR, care a lansat,  la finele lunii noiembrie, în Senatul României, „Inițiativa pentru sănătatea femeii”, o platformă de generare de idei pentru îmbunătățirea sănătății femeii, prin care speră să construiască cât mai mult și bine alături de autorități, sectorul non-guvernamental și mediul privat, va continua, practic, vineri la Primărie. De aceea, discuțiile vor aduce în prim-plan dificultățile financiare și emoționale cu care se confruntă femeile diagnosticate cu cancer, impactul asupra carierei profesionale și a vieții de familie, consecințele socio-economice ale acestei afecțiuni, precum și soluțiile și resursele disponibile pentru sprijinirea acestora. „Factorii principali care afectează sănătatea femeii”, „Impactul societal (social și financiar) al afectării sănătății femeii”, „ Importanța diagnosticării rapide și a tratamentului pentru asigurarea reinserției profesionale, „Ce poate fi îmbunătățit și cum? Soluții publice de suport pentru sănătatea femeilor”, „Sinteza acțiunilor propuse și pașii următori”, sunt doar câteva dintre temele în jurul cărora se dorește realizarea unui dialog constructiv.

Point PA&PR, partener al Primăriei Buzău în acest demers, a coordonat un demers amplu de politici publice din care face parte și recenta lansare a inițiativei All.Can România, parte din rețeaua globală All.Can International, care reprezintă un pas uriaș înspre îmbunătățirea vieții pacienților oncologici din România.

Ea are în principal ca obiectiv transformarea All.Can România într-o platformă colaborativă între asociații de pacienți, societăți medicale, experți și reprezentanți ai industriei farmaceutice inovative, cu scopuri și obiective clare, respectiv îmbunătățirea îngrijirii pacienților oncologici în România, desfășurarea de activități și inițiative care să îmbunătățească calitatea, accesibilitatea, eficiența și organizarea îngrijirii pacienților oncologici,  asigurarea unei îngrijiri medicale sustenabile și eficiente, implicând factorii de decizie și organizațiile pacienților și elaborarea de recomandări/soluții consensuale pentru provocările legate de sustenabilitate și eficiență, pentru ca pacienții să beneficieze de îngrijirea de înaltă calitate în cazul cancerului.

Echipa Point alături de Centrul FILIA a realizat o primă dezbatere, moderată de Paula Rusu, despre prioritățile pentru sănătatea femeilor din România și își dorește să continue pentru a ajuta la crearea de politici publice care să schimbe statisticile și să pună accentul pe protejarea sănătății femeilor.

Centrul FILIA este o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități și activități de advocacy (sprijin pentru persoane să își exprime opiniile și dorințele și să își susțină drepturile), activism și sensibilizare, studii și analize. Construim o societate solidară în care drepturile și nevoile diverse ale femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale tuturor oamenilor.

Viceprimarul Oana Matache spune că ceea ce se întâmplă vineri la Primăria Buzău, respectiv dezbateri cu tematică despre starea de sănătate a femeilor, se va continua și cu altele de interes și pentru bărbați, fără să existe o limitare a evenimentelor doar la cele ce vizează  femeile.

Articole similare