Actualitate

Verificări la Cilibia după apariția unui focar de pestă porcină africană într-o comunitate de romi

Încă o localitate buzoiană a intrat pe harta focarelor de pestă porcină africană. La începutul acestei luni, boala a fost diagnosticată la mai mulți porci dintr-o gospodărie individuală unde erau crescute 14 suine, din satul Cilibia, într-o comunitate de romi. Alarma s-a dat după ce o purcea gestantă a fost găsită moartă la câteva ore după ce au fost sesizate semne de boală. La scurt timp, patru purcei sugari au primit același diagnostic. Au fost luate măsurile care se impun și a fost confiscată carnea găsită într-o ladă ­fri­gorifică, ce ar proveni de la o altă purcea sacrificată cu câteva zile înainte să apară semne de boală la cealaltă. De asemenea, într-o gospodărie vecină a fost găsită o cantitate de 10 kg de carne care, potrivit autorităților, ar proveni de la un porc de talie mică sacrificat cu o săptă­mână înainte ca D.S.V.S.A. Buzău să fie notificată cu privire la suspiciunea de PPA de la PPA.

În acest caz, autoritățile încă fac cercetări pentru a stabili cum a ajuns boala în această localitate. Gospodăria respectivă, precum și cele din vecinătăți sunt atent monitorizate atât de medicul ­ve­terinar arondat acelei zone, precum și de reprezentanții DSVSA.

Între timp, numărul focarelor a ajuns la 65 în județul Buzău după ce evoluția PPA la nivelul județului Buzău a cunoscut o stagnare, în ultima perioadă.

Directorul adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, a mai anunțat că în perioada următoare vor fi recoltate câteva mii de probe de sânge de la porcii din zonele cu probleme și există posibilitatea închiderii a 60 dintre cele 65 de focare de PPA declarate în Căldărăști (Pogoanele), Padina, Mărgi­neanu (Mihăilești) și Amaru. Luna trecută, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău. Doi buzoieni sunt suspectați că au favorizat răspândirea virusului pestei porcine africane în zona Padina – Căldărăști. Cei doi ar fi încălcat măsurile impuse de autorități odată cu confirmarea primelor focare de boală, ar fi intrat în mai multe gospodării fără să ia măsuri de dezinfecție și astfel ar fi adus virusul pestei porcine în localitățile respective. Acum, procurorii fac verificări pentru a se stabili dacă cei doi buzoieni pot fi trași legal la răspundere pentru răspândirea virusului.

Sunt și vești bune în ceea ce privește evoluția focarelor de pestă porcină africană. În mediul silvatic nu s-a mai înregistrat nicio îmbolnăvire la porcii mistreți. De la apariția primelor cazuri pe fondurile de vânătoare, în județul Buzău au fost uciși peste 1700 de mistreți.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker